Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΔΙΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διαλύουν την ειδική αγωγή

- Πέρσι τον Απρίλη, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας του σχεδίου νόμου για την ειδική αγωγή, οι ενδιαφερόμενοι φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διάλυση του θεσμού και ζήτησαν την αναβάθμισή του. Δέκα μήνες μετά, ποια είναι κατάσταση;

- Από πέρσι στις 7 του Απρίλη, που βγήκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου, δεν έγινε καμία παρέμβαση στο χώρο της ειδικής αγωγής. Και έρχεται την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους φορείς ότι το αργότερο μέχρι τις 30 του Γενάρη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το Συντονιστικό των Εργαζόμενων θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου οδηγεί την ειδική αγωγή σε διάλυση και γι' αυτό κατέθεσε τις τέσσερις βασικές προτάσεις του πάνω στο σχέδιο νόμου, οι οποίες ούτε καν πέρασαν στα πρακτικά της συζήτησης με το υπουργείο. Συγκεκριμένα, είμαστε αντίθετοι στην απομάκρυνση του ειδικού προσωπικού από τις μονάδες ειδικής αγωγής στα λεγόμενα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης και Αξιολόγησης), λέμε όχι στη μείωση των ειδικών τάξεων και τη δημιουργία των ειδικών τμημάτων, για τα οποία δε μας έχει διευκρινίσει το υπουργείο τι ακριβώς θα είναι και ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη που επιτρέπει την ίδρυση ειδικών μονάδων από ιδιώτες.

Παράλληλα, ζητούμε να μην καταργηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο είναι κατοχυρωμένο από τη Βουλή να δίνεται στους εργαζόμενους μέσα στο χώρο της ειδικής αγωγής. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας ως "σελοφάν" την ενσωμάτωση, έχει ως στόχο τις περικοπές στον τομέα της ειδικής αγωγής, που είναι πολυδάπανη.

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο διάλογος για την ειδική αγωγή, ενόψει της κατάθεσης του νέου σχεδίου νόμου;

- Στην ουσία δεν υπάρχει διάλογος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που είχαμε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η υφυπουργός δε ρώτησε ποιοι καν είναι οι συνομιλητές της. Στην ενημέρωση που μας έγινε, ειπώθηκε ότι το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει "τιθάσευση" του επιδόματος ειδικών συνθηκών, δηλαδή περιορισμό, μεταφορά του προσωπικού από τις ειδικές μονάδες στα ΚΔΑΥ, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι σημαίνει "μικρή μονάδα".

Και πρέπει να σημειωθεί ότι στο "διάλογο" δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι γονείς παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, αλλά οι γονείς εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γονέων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που καμία σχέση δεν έχει με την ειδική εκπαίδευση και αποκλείονται οι 802 σύλλογοι γονιών παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία.

- Ποια θα είναι η αντίδραση των εργαζόμενων στην ειδική εκπαίδευση, σε περίπτωση που το υπουργείο καταθέσει τελικά το σχέδιο νόμου στη Βουλή;

- Είμαστε ανυποχώρητοι στις προτάσεις μας, στις οποίες έχουν καταλήξει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους οι 1.500 εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή. Αν δε γίνουν δεκτές οι θέσεις μας στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, θα αποχωρήσουμε από τη συζήτηση, θα προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Δε δεχόμαστε να απομακρυνθούμε βίαια από τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ούτε θα δεχτούμε μείωση του μισθού μας, ιδιαίτερα σε μία τέτοια περίοδο.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ