ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΥΡΩΝΑΣ
Νυν υπέρ πάντων το χαμόγελο των παιδιών

Ξεκίνησε στις 13 του Γενάρη και ολοκληρώνεται τον Απρίλη το πρόγραμμα δωρεάν προβολών ταινιών για παιδιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου

Εδώ και χρόνια, κάθε Σάββατο, η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα - ο πρώην κινηματογράφος "Λουίζα" - γεμίζει με την παρουσία και το γέλιο μικρών, αλλά και πιο μεγάλων φίλων. Αφορμή το Πρόγραμμα Παιδικής Σκηνής, που περιλαμβάνει δωρεάν προβολές κωμικών ταινιών για παιδιά. Είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Βύρωνα, που τείνει να αποτελέσει θεσμό. Το φετινό Πρόγραμμα Παιδικής Σκηνής, που ξεκίνησε στις 13 του Γενάρη και ολοκληρώνεται στις 6 Απρίλη, πέρα από μια σημαντική προσφορά στα παιδιά και τους δημότες Βύρωνα είναι κι ένα μικρό αφιέρωμα στα 100 χρόνια κινηματογράφου.

Η ανταπόκριση του κοινού, που αποτελείται κυρίως από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, είναι πολύ μεγάλη. Η Δήμητρα Ντουρουντά,που παρακολουθεί, για πρώτη φορά, το Πρόγραμμα Παιδικής Σκηνής, μας είπε σχετικά: "Κάθε Σάββατο διαμορφώνεται ένα πολύ ευχάριστο κλίμα εδώ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Τα παιδιά γελάνε με την ψυχή τους, βλέποντας τον Σαρλό, τον Μπάστερ Κίτον και άλλους σημαντικούς κωμικούς. Κάθε Σάββατο αποδεικνύεται ότι τα παιδιά δεν έχουν χάσει την αίσθηση του χιούμορ, παρά το ότι βομβαρδίζονται από την τηλεόραση με κακόγουστες σειρές".

Να σημειώσουμε ότι οι προβολές γίνονται κάθε Σάββατο, στις 11 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα, στην οδό Ν. Ελβετίας 34. Ηδη έχουν προβληθεί οι ταινίες: "Ο Σιδεράς" με τον Μπάστερ Κίτον, "Ο Κόμης, ο Παγαπόντης, ο Αστυνομικός" με τον Σαρλό και "Ο Χονδρός κι ο λιγνός, βασιλιάδες της γκάφας" με το αξέχαστο δίδυμο. Αυτό το Σάββατο 27 Γενάρη και τα επόμενα θα προβληθούν κατά σειρά οι εξής ταινίες: "Ολιβερ Τουίστ", "Ομήρου Οδύσσεια", "Πλοίαρχος Νέμο", "Η κιβωτός του Σερβαντάκ", "Το φτερωτό αλογάκι", "Μη ζητάς ανθρώπινη αγάπη", "Η νήσος του μυστηρίου", "Ο μικρός Λόρδος", "Ο τρελός Σταχτοπούτος", "Μόγλι, το βιβλίο της ζούγκλας" και "Η Κυρία Νταπφάιρ".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
"Χρειάζεται ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων"

Ανοιχτή επιστολή προς τους δικηγόρους της Αθήνας από τον υποψήφιο πρόεδρο, Β. Δημόπουλο. Επισημαίνει τις εμφανείς τάσεις δημιουργίας μεγαλογραφείων και επαγγελματικής περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού δικηγόρων

"Χρειάζεται η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση, ο αγωνιστικός προσανατολισμός, η αλλαγή στο ΔΣΑ".Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε προς τους δικηγόρους της Αθήνας με ανοιχτή επιστολή ο Βασίλης Δημόπουλος,υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 και 27 Φλεβάρη.

Ο Βασίλης Δημόπουλος, ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά των δικηγόρων, δε διεκδικεί τον τίτλο του "σωτήρα" και του "επαγγελματία συνδικαλιστή", αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος στην επιστολή του προς τους δικηγόρους, "είμαι ένας από σας, βιώνω τις δικές σας αγωνίες, τις δικές σας ανησυχίες και τα δικά σας οράματα".

"Τα μέλη και οι φίλοι της Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας (ΣΑΔΚΑ), και όχι μόνο αυτοί, συνεχίζει στην επιστολή του ο Β. Δημόπουλος, προκειμένου στις ερχόμενες δικηγορικές εκλογές να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που θα εκφράζει το δικηγόρο που αγωνιά, αγωνίζεται και ονειρεύεται, με τίμησαν επιλέγοντάς με για επικεφαλής του συνδυασμού που θα υποστηρίξει καιυποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ".

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος, επισημαίνει ότι στο χώρο των δικηγόρων είναι εμφανείς οι τάσεις δημιουργίας μεγαλογραφείων και επαγγελματικής περιθωριοποίησης μέχρι αποβολής από τον κλάδο, μεγάλου αριθμού δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται η δικηγορική εργασία.

Οσον αφορά το έργο της απερχόμενης διοίκησης και του προεδρείου, ο Β. Δημόπουλος αναφέρει στην επιστολή του ότι παρόλο τις επουσιώδεις διαφορές τους, καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις προοπτικές των δικηγόρων. "Σ' αυτές τις δυνάμεις, τονίζει, τίποτα δικό μας δεν αναγνωρίζουμε. Είναι αδιάφορες στην επίλυση των προβλημάτων μας και στην ανάγκη χρήσης των νομικών υπηρεσιών από ευρύτατα στρώματα του λαού μας. Είναι ξένες με τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τους στόχους μας. Αυτές οι δυνάμεις είναι συμβιβασμένες με τη συντηρητική πολιτική. Χρειάζεται ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στο ΔΣΑ".

Στις προσεχείς εκλογές είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παράταξη που και αυτή την τριετία μέσα στο ΔΣ, με το σύμβουλό της Γιάννη Γουσέτη, αλλά και στις γενικές συνελεύσεις και στις σχέσεις και επαφές με τους δικηγόρους, υποστήριξε ακλόνητακαθαρές θέσεις υπέρ των μαχόμενων δικηγόρων.

"Πρέπει όλοι εμείς, συνεχίζει ο Β. Δημόπουλος, να διαμορφώσουμε ένα κίνημα αντίστασης και αναστροφής της κατάστασης τέλματος που θα επιδιώξει αταλάντευτα και αγωνιστικά την επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων, αποκρούοντας τις συντονισμένες προσπάθειες εξόντωσης των μαχόμενων δικηγόρων".

Στο μεταξύ ανακοίνωσε χτες την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΣΑ και ο Δ. Παξινός. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΔΣΑ οι Χ. Βασιλάκης, Α. Ρουπακιώτης, Κ. Νταϊλιάνας, Σ. Πολύδωρας, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Τ. Παππάς, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του, αν θα διεκδικήσει την προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

ΧΙΟΣ
"Πυριτιδαποθήκη" το λιμάνι

Σαν τα ποντίκια στο "λιμάνι", κινδυνεύουν να "καούν" οι κάτοικοι της Χίου. Το θέμα ασφάλειας της εκφόρτωσης καυσίμων στο λιμάνι της Χίου παραμένει ανοιχτό, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει εκδώσει οριστική απόφαση και οι αρμόδιοι ρίχνουν το "μπαλάκι" ο ένας στον άλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Η Αλήθεια",η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Χίου είναι μικρή και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς μέσα σε αυτήν πρέπει να εξυπηρετούνται η επιβίβαση επιβατών, η τουριστική δραστηριότητα, η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, οι τελωνειακοί χώροι, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων αλλά και η εκφόρτωση καυσίμων, η οποία γίνεται πολύ κοντά από τα επιβατηγά πλοία και τον αλιευτικό χώρο.

Ο υπουργός Αιγαίου Α. Κοτσακάς δήλωσε, σχετικά με το θέμα, πως το υπουργείο ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της εκφόρτωσης των καυσίμων. Παρ' όλα αυτά όμως, ο ίδιος ανέθεσε το θέμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του πορίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισε, πως αρμόδιο είναι το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με τη σειρά του ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρας,αρκέστηκε να πει πως από το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ορισθεί Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες και να γνωμοδοτήσει σχετικά, ώστε να εκδοθεί από το Νομάρχη οριστική απόφαση. Υποστήριξε ακόμα ότι για το θέμα αυτό εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για καθορισμό θέσεων επικίνδυνων φορτίων, η οποία αντιμετωπίζει και το θέμα της διακίνησης καυσίμων.

Σχετικά με το ζήτημα πάντως, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Γ. Αμπαζής, δήλωσε στο "Ρ": "Μέχρι σήμερα το ΝΣ δεν έχει πάρει θέση. Οι αρμόδιοι έχουν "βολευτεί" και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αν και υπάρχουν στη Χίο πολλά φυσικά λιμάνια για την εκφόρτωση καυσίμων, δεν υπάρχει όμως η διάθεση για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Απαιτείται ένας χωροταξικός καταμερισμός έτσι ώστε να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ασφαλή εκφόρτωση των καυσίμων".

ΑΧΑΪΑ
Πάρτε θέση!

Κάλεσμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού απευθύνει η ΝΑΣ, να αντισταθεί στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια και να ζητήσει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Να πάρει θέση πάνω στα σοβαρά ζητήματα της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" του νομού.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΝΣ, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της "ΝΑΣ", Β. Ασπρούλιας και Κ. Μπάτσικας,τονίζουν ότι οι "ειρηνευτικές" δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από στρατός κατοχής και σαν τέτοιο συμμετέχει και το ελληνικό στρατιωτικό τμήμα.

"Η αποστολή και η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αλλά, πολύ περισσότερο, με τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας. Πιστεύουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του και να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας του νομού μας".

Αναφερόμενοι στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι σύμβουλοι της "ΝΑΣ" γράφουν στην επιστολή τους ότι "ο λαός και ιδιαίτερα η εργατική τάξη και η αγροτιά της Αχαϊας έζησε στο πετσί της τις δραματικές συνέπειες της εφαρμογής των κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι χιλιάδες άνεργοι των κλειστών εργοστασίων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, η πολιτική της λιτότητας, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ είναι μερικές πλευρές των βαριών συνεπειών από την πολιτική εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι προσθέτουν ότι η "αναθεώρηση" της συνθήκης θα κινηθεί σε ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας τη Συμφωνία Σένγκεν και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στην ετυμηγορία του λαού για ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα.

"Πιστεύουμε, όχι μόνο για ζητήματα δημοκρατικής τάξης, αλλά γιατί πιο άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι δέκτης των συνεπειών από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι πρέπει να συζητήσει αυτό το κορυφαίο πρόβλημα και να απαιτήσει από την κυβέρνηση τη διεργασία δημοψηφίσματος", καταλήγουν οι σύμβουλοι της "ΝΑΣ".

Εκδήλωση δημοτικής κίνησης

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει σήμερα η Δημοτική Κίνηση του Ηρακλείου Αττικής "Δημοκρατική Ενότητα" . Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 6.30 μμ στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου "Βίλλα Στέλλα", θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα της παράταξης, θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τα δημοτικά πράγματα του 1995 και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

"Πρωτοπόρος" σε όλα του ο Στ. Λογοθέτης,το διέπραξε και αυτό. Θα παραδώσει στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το χρυσό κλειδί της πόλης! Η απόφαση ανακοινώθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και συνάντησε τη συμφωνία τόσο του "ανεξάρτητου" συνδυασμού του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπασπύρου,όσο και των δύο συνδυασμών της ΝΔ υπό τον Χ. Κεφάλα και τον Χ. Αγραπίδη.Ασπονδοι μεν αντίπαλοι του δημάρχου, αλλά αχώριστοι, όταν πρόκειται για την κοινή συντηρητική πολιτική τους.

Μοναδική και φωτεινή εξαίρεση η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση", που μειοψήφησε. "Αποφάσισαν να τιμήσει ο Πειραιάς, σημείωσε ο σύμβουλός της Κ. Τζατζάνης,τον πρωτεργάτη της πολιτικής της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ιμπεριαλιστικού κέντρου που κατέστρεψε την πρώην Γιουγκοσλαβία και προωθεί μια καταστροφική πολιτική για τον τόπο". "Οι άνεργοι της Ζώνης του Περάματος, τόνισε, οι άνεργοι ναυτεργάτες και οι ΕΒΕ, που πλήττονται, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον πιο σκληρό εκφραστή της πολιτικής των μονοπωλίων και δεν υπάρχει κανένας λόγος να του δώσει ο δήμος οποιοδήποτε κλειδί με οποιοδήποτε κριτήριο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ