ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνίες

"Τα άκουσαν" για τα καλά κάποια στελέχη της ΓΣΕΕ από τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, κατά την προχτεσινή συνάντηση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, γιατί - λέει - άλλα συμφώνησαν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για το επίδομα ανεργίας και άλλα προβάλλουν στο κείμενο καταγγελίας της Εθνικής Σύμβασης (αύξησή του στο 80% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη).

Δηλαδή, εκτός από τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "κουπόνια εργασίας" (!), σε τι άλλο έχουν συμφωνήσει οι "εταίροι" της ΓΣΕΕ στην ΟΚΕ;

Πονηρή... αριθμητική

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τόσο τη νοημοσύνη του προέδρου της ΓΣΕΕ και να δεχτούμε ότι δεν ξέρει πως το 3% από 1/1/96 μαζί με το 3% από 1/7/96, που προσφέρει ...ευγενικά ο ΣΕΒ σαν "αύξηση" στο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, δε μας κάνει 6%, αλλά 4,5% σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, ο ίδιος αμέσως βρήκε πως το 10% των 5.330 δρχ., που είναι σήμερα το μεικτό κατώτατο ημερομίσθιο, μας κάνει 533 δρχ.. Γιατί, λοιπόν, βγήκε χτες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό και έλεγε ότι το 3+3% μας κάνει αύξηση 6%; Μα, ακριβώς για να φέρει την ...προσφορά του ΣΕΒ πιο κοντά στη δική του - και όχι της ΓΣΕΕ - πρόταση για αύξηση 10% στο κατώτατο μεροκάματο! Δηλαδή, αύξηση όσο ένα πακέτο τσιγάρα, όπως θρασύτατα παραδέχτηκε ο προκαθήμενος της ΓΣΕΕ!

Προτιμήσεις...

Τη συγκατάθεσή τους στη δημιουργία Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων, έδωσαν οι βιομήχανοι στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, κατά την προχτεσινή συνάντηση για την ΕΓΣΕΕ, αλλά με προϋποθέσεις. Κι αυτές οι προϋποθέσεις δεν αφορούσαν, όπως, ίσως, θα περίμενε κανείς, το έργο, τις κατευθύνσεις ή τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αλλά τα πρόσωπα που θα τη στελεχώνουν! Το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια των βιομηχάνων, τόσο που να εξαρτούν τη συγκατάθεσή τους από την προτίμησή του, είναι η Φ. Σιάνου,η οποία τώρα είναι γραμματέας της Επιτροπής Γυναικών της ΓΣΕΕ, "ελέω" Χρ. Πρωτόπαππα...

Γιατί η αμηχανία της ΝΔ;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκδηλη αμηχανία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των αντιδράσεων της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη. Η αμηχανία της αυτή έχει ως βασικότερη αιτία το γεγονός ότι η "νέα" κυβέρνηση έρχεται να "λεηλατήσει" τα συνθήματά της, το "ύφος και το ήθος" στην άσκηση της εξουσίας, τις "εκσυγχρονιστικές" και συναινετικές μορφές στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και τελικά να τη διαγκωνιστεί και ίσως να την εκτοπίσει από το λεγόμενο "κεντροδεξιό χώρο" που επιδιώκει να εκφράσει.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΝΔ ανησυχεί στην ορατή προοπτική να προτιμήσει ένα σοβαρό τμήμα της εκλογικής επιρροής του κόμματος, την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Μπορεί να ελπίζει στη φθορά της εξουσίας, αλλά δεν μπορεί καθόλου να είναι σίγουρη ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχει φέρει από μόνη της τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Γι' αυτό ένας από τους σημαντικότερους τρόπους αντίδρασης θα είναι η δημαγωγία, όχι τόσο ή κυρίως με την ένταση των υποσχέσεων στα λαϊκά στρώματα, όσο με την... απλή "αναφορά" στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως δήθεν εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ομως δεν μπορεί να πάει μακριά με αυτή την τακτική η ηγεσία της ΝΔ και μάλλον θα πρέπει να βολευτεί - άγνωστο για πόσο - με τον τίτλο της "κυβέρνησης εν αναμονή".

Τι ζητούν από τον Κ. Σημίτη

Λίγα πράγματα ζητούν τα "μεγάλα αφεντικά" από τη "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα προφανώς θα τα αναλάβουν οι ίδιοι...

Ιδού τι επιθυμούν τα μεγάλα αφεντικά, σύμφωνα με το χτεσινό κύριο άρθρο της "Ελευθεροτυπίας": "Το 90% των αποφάσεων που αφορούν την οικονομική πολιτική κι ενδιαφέρουν τον κάθε πολίτη λαμβάνονται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς επαρκή διαφάνεια και σύμφωνα με τεχνοκρατικά δεδομένα. Επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλο κράτος - μέλος, με συνταγματική ισχύ. (σ.σ.: Οταν τους βολεύει κάνουν και τέτοιες διαπιστώσεις). Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και οι πρωθυπουργοί τους περιορίζονται στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ και στη διαχείριση των κονδυλίων της... Οπως για κάθε διαχειριστή, οι βασικές προδιαγραφές είναι τρεις: Εντιμότητα, αξιοπιστία και διαχειριστική ικανότητα. Ο Κώστας Σημίτης ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Ηθος, ύφος, εργασία".

Λίγα πράγματα, λοιπόν, ζητούν από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό. Βασικά ένα: Να δουλέψει σκληρά, ως έντιμος διαχειριστής, για την επιβολή των επιλογών των Βρυξελλών. Για αυτό τον στήριξαν και τον στηρίζουν.

Θα "θυσιαστούν" οι γερμανικές αποζημιώσεις;

Σαφής ήταν ο Γερμανός καγκελάριος, Χ. Κολ, στο χτεσινό συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι επικυρίαρχοι, ο Χ. Κολ αναφέρει στο τηλεγράφημά του: "Πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε από κοινού τις βάσεις για την περαιτέρω οικοδόμηση του ευρωπαϊκού οίκου. Είμαι βέβαιος ότι θα προωθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις αυτό το στόχο, καθώς και την εμβάθυνση της γερμανοελληνικής φιλίας".

Καθόλου τυχαία δεν είναι βέβαιος ο Γερμανός ηγέτης, ότι ο Κ. Σημίτης θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την εμβάθυνση της γερμανοελληνικής φιλίας.

Μήπως μετά από αυτό, θα ήταν υπερβολικά αφελές να περιμένει ο ελληνικός λαός, να θέσει η κυβέρνηση Σημίτη θέμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις και, πολύ περισσότερο, να τις διεκδικήσει;

Η μήπως δεν πρέπει να "σκιάζεται" η ελληνογερμανική φιλία με τέτοιες ενοχλητικές "λεπτομέρειες";

Μήπως η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει τι θα κάνει με το πελώριο αυτό θέμα στις προγραμματικές δηλώσεις της;

Η πραμάτεια τους

Πόσες φορές

τους πράσινους

τους έμπορους

δεν είδα

να διαλαλούν

στις γειτονιές

"πάρε κοσμάκη

ελπίδα"

και να του δίνουν

τελικά

"ζωνάρι"

και "ψαλίδα"!

Και τώρα

νάτοι οι πονηροί

οι ίδιοι αυτοί

ανθρώποι,

βγήκανε πάλι

και πουλούν

ελπίδα

με το... τόπι

για να πασάρουν,

τελικά,

ξερό ψωμί

κι Ευρώπη!

Ο οίστρος

Ολοι είναι ΠΑΣΟΚ

"Να διαλυθούν οι εσωκομματικές ομάδες", ζητούν εναγωνίως διάφοροι επιφανείς του ΠΑΣΟΚ. Μήπως επειδή αντιλήφθηκαν την ανάγκη οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να διεξάγονται στη βάση αρχών και όχι στα πλαίσια της "ίντριγκας" και των μηχανισμών; Κάθε άλλο. Διότι για να υπάρχουν αρχές στην πολιτική αντιπαράθεση, πρέπει, κατ' αρχήν, αυτή η αντιπαράθεση να είναι πολιτική. Μόνο που στο ΠΑΣΟΚ και μεταξύ των διαφόρων ομάδων του δεν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφορές. Υπάρχουν κύρια διαφορετικές προσωπικές φιλοδοξίες, οι οποίες ανάγονται στο ποιο πόστο θα καταλάβει ο καθείς εκ των ηγετών των εσωκομματικών τάσεων. Η σπουδή, λοιπόν, ορισμένων για "διάλυση των ομάδων" - και κυρίως των λιγότερο "ισχυρών" στο εσωκομματικό πεδίο - εκτός από εκδήλωση ευσεβή πόθου, άλλο πράγμα εκφράζει. Δηλώνει ότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση για όλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι η "επιτυχία" της νέα κυβέρνησης. Οπου ως "επιτυχία" εκλαμβάνεται η προώθηση της λιτότητας και της εξάρτησης χωρίς τα πρόσθετα προσκόμματα που δημιουργεί η ενδοκομματική διαπάλη. Αλλωστε, οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ότι όλες οι υπο-ομάδες αποτελούν υποσύνολα ενός ευρύτερου συνόλου. Της αντιλαϊκής "ομάδας" που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Χουβαρντάδες...

Να τελειώνει επιτέλους η υπόθεση της χρηματοδότησης ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Εργατική Εστία, ζήτησε προχτές ο ΣΕΒ από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, θέτοντας τα δικά του "αιτήματα" κατά τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τραβώντας στην άκρη την κυβερνητική θέση που είναι αποκλεισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων από τη χρηματοδότηση!

Λες και τα βάζουν από την "τσέπη" τους οι άνθρωποι, τα χρήματα! Λες και δεν είναι εισφορές των εργαζομένων που κρατούνται και γι' αυτό το λόγο (τη χρηματοδότηση των συνδικάτων) από τους εργαζόμενους!

Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις πρόσφατα ο ΣΕΒ πήρε, σαν όργανο, 600 εκατομμύρια δραχμές, χρηματοδότηση από το ΕΛΠΕΚΕ (χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ) για πρόγραμμα - λέει - κατάρτισης των στελεχών του!!!

Επαναφορές

Από τους πρώτους που υποδέχτηκαν στο υπουργείο Εργασίας τον νέο υπουργό Β. Γιαννόπουλο ήταν ο γνωστός από το σκάνδαλο Μπολτσή, πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας, ο οποίος μάλιστα παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου και μετά απ' αυτήν...

Η παρουσία του Χανακούλα, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν τυχαία. Ο Ε. Γιαννόπουλος δεν έκανε καμία δήλωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει ή για το τι "μέλλει γενέσθαι" με τις επίσημες δεσμεύσεις του απερχόμενου υπουργού. Σε ένα πράγμα όμως ήταν ξεκάθαρος, στο ότι θα υπάρξει "επαναφορά πραγμάτων και προσώπων στο υπουργείο". Να αναμένουμε, επαναφορά του Χανακούλα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην προεδρία του ΟΕΚ;

Πάντως, πληροφορούμαστε ότι ο Γιαννόπουλος ζήτησε ήδη από χτες την παραίτηση της προέδρου του ΟΕΚ!

Συνδικαλιστές χαμηλών τόνων

"Η οικονομία βρίσκεται σε τέτοιο ευαίσθητο σημείο ισορροπίας, ώστε όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μπορεί να τιναχτούν στον αέρα, εάν χειριστούμε το θέμα των εισοδημάτων χωρίς υπευθυνότητα και με λαϊκισμούς. Αυτό θα είναι η χειρότερη υπηρεσία προς τους εργαζόμενους".

Μην ξεγελιέστε από το ενδιαφέρον που προκύπτει από την παραπάνω φράση για τους εργαζόμενους. Εχει διατυπωθεί από την οργάνωση - εκφραστή του ελληνικού κεφαλαίου, τον ΣΕΒ, αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης για την ΕΓΣΣΕ. Σ' αυτήν, όπου εκφράστηκε ακόμα πιο θερμά η αδιαλλαξία των βιομηχάνων απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και η περιφρόνησή τους, μέσω της ειρωνείας, που διαπνέει τις τοποθετήσεις τους σαν κι αυτή.

Μα, ακόμα περισσότερο θα έπρεπε να αντιδράσουν κάποιοι συνδικαλιστές σ' αυτήν την πρόκληση, αυτήν την κοροϊδία. Κάποιοι συνδικαλιστές που δίνουν παραστάσεις "διπλωματικότητας" με συγκρατημένες δηλώσεις και "χαμηλούς τόνους", μετά από συναντήσεις σαν την προχτεσινή.

Ομως, αν οι βιομήχανοι διστάζουν να προσφέρουν τη ..."χειρότερη υπηρεσία προς τους εργαζόμενους", ποια πρέπει να είναι τα λόγια και τα έργα των συνδικαλιστών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ