ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πρώτα συγχαρητήρια

Ο Κ. Σφυρίου, ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με επιστολή του προς τη ναυτιλιακή εταιρία "Κόσταμεϊρ Σίπινγκ" τη συγχαίρει για την απόφασή της να υψώσει ελληνική σημαία στο φορτηγό πλοίο "Χιουντάι Βανκούβερ". Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο πρώην ΥΕΝ, Γ. Κατσιφάρας, κάθε φορά που μια εταιρία ύψωνε ελληνική σημαία σε πλοίο. Βέβαια, όταν οι ναυτεργάτες τού ζητούσαν να υποχρεώνει τους εφοπλιστές να υψώνουν ελληνική σημαία και να ασφαλίζουν τα πλοία τους στο ΝΑΤ, έλεγε ότι είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν τα καράβια τους! Αυτή την πολιτική εννοούσε ότι θα συνεχίσει ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας;

"Ερωτήματα" του ΣΕΒ

Το είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, μιλώντας στον "Φλας", προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων που δεν κάνουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία: "Σκέφτηκε, είπε, κανείς ποτέ τι ανεργία θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν κερδοφόρες επιχειρήσεις; ".

Σε ό,τι μας αφορά, θα απαντήσουμε ως εξής: Σκέφτηκε ποτέ ο ίδιος ή οι ανήκοντες στην ίδια τάξη, μια κοινωνία που όλες οι επιχειρήσεις θα δούλευαν για το γενικό συμφέρον και όχι για τις τσέπες του ιδιώτη;

Κίνδυνος αυτογελοιοποίησης

"Εξοντωτικά" ερωτήματα, μαθαίνουμε, ετοιμάζεται να θέσει ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης στον πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Οσον αφορά την οικονομική πολιτική, παραδείγματος χάριν, θα τον στήσει στο τοίχο με τη... ρητορική ερώτηση: "Πώς είναι δυνατό να μιλά για κοινωνική ευαισθησία και, ταυτόχρονα, να διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική;"

Ομως, μήπως έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει ο Αντ. Σαμαράς, που περηφανεύεται για την υπογραφή του κάτω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Μήπως πιστεύει ότι συνιστά κοινωνική δικαιοσύνη η πρότασή του για εφάπαξ αύξηση 10.000 στους συνταξιούχους;

Οσο εντείνει τη δημαγωγία, τόσο περισσότερο θα αυτογελοιοποείται στα μάτια των λαϊκών μαζών. Απλούστατα, γιατί μπορεί να καταλάβουν ποιοι είναι στο πλευρό τους, όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα, και ποιοι θέλουν να τους κοροϊδέψουν.

Η "δεδηλωμένη"

Ετσι

που πρόκειται

κι αυτός

να μας φορτώσει

βάρη

και να μας σφίξει

πιο πολύ

στη μέση

το "ζωνάρι",

ας μην προσμένει

από μας

ψήφο ανοχής

να πάρει!

Εμείς,

το λέμε ανοιχτά,

και να το

περιμένει,

μόνο αγώνας

δυνατός,

με τη γροθιά

υψωμένη,

θα 'ναι

από μας

η απάντηση

και η ..."δεδηλωμένη"!

Ο οίστρος

Οι δέκα δόσεις

Δέκα τοξικομανείς πήραν στις αρχές της βδομάδας την πρώτη δόση μεθαδόνης, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος υποκατάστασης, που άρχισε ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μία απ' τις προϋποθέσεις για την ένταξη κάποιου σ' αυτό το πρόγραμμα είναι - στη συνέχεια - και η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Πάντως, πριν δυο χρόνια, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παρουσιάσει την πρόταση για την υποκατάσταση, είχαν δώσει την αίσθηση της πανάκειας. Στη συνέχεια, και κάτω απ' τις αντιδράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων, της κοινής γνώμης, αναγκάστηκαν να βάλουν αυστηρές προδιαγραφές και για τα πιλοτικά προγράμματα, στα οποία τελικά προσήλθαν πολύ λίγοι από τους τοξικομανείς.

Χτες λοιπόν, κάποιοι απ' τους ίδιους τους εμπνευστές ομολογούσαν ότι το πρόγραμμα της υποκατάστασης δεν αποτελεί λύση και αυτό που κυρίως μπορεί να επιτευχθεί είναι να τραβήξουν κάποιους - και όπως δείχνουν τα στοιχεία πολύ λίγους - απ' την "πιάτσα". Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πρωτίστως κοινωνικό και για το τράβηγμα των νέων από τις κάθε είδους πιάτσες απαιτεί παρεμβάσεις σε άλλα επίπεδα.

Ας διαλέξουν

"Νέο ύφος και νέο ήθος", είναι το σύνθημα της κυβέρνησης, το οποίο αναμασιέται ολημερίς και ολονυχτίς από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες. Μάλιστα. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ξυλοκοπούσε τους συνταξιούχους επειδή έτσι ήθελε το "ήθος και ύφος" των "καφετζούδων και των μάγων της Μιμής", ποιος ήταν εκείνος που οδηγούσε, τότε, τον Θ. Πάγκαλο σε δηλώσεις, "υψηλού" ύφους και ήθους, του τύπου "και λίγες έφαγαν"; Ε, ποιος;

Καμώματα προπαγανδιστών

Τελικά αυτοί οι Χιώτες πρέπει να είναι πανευτυχείς και να έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Τα τοπικά έντυπα του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία δύο χρόνια, δημοσιεύουν "τρελά" ποσά που υποτίθεται ότι δόθηκαν στο νησί. Η τοπική εφημερίδα "Αλήθεια", πήρε μολύβι και χαρτί, προχώρησε σε υπολογισμούς, έκανε τη σούμα και... απέδειξε πως σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του κυβερνώντος κόμματος, στη Χίο δόθηκε το εξωφρενικό ποσό των 4,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών, ή - με δυο λόγια - ο κάθε Χιώτης εισέπραξε 86 ολόκληρα εκατομμύρια δραχμές! Και βέβαια, η εφημερίδα κάνει λόγο για κανονικό "δούλεμα", το οποίο συνυπογράφουμε.

Κάτι τέτοια νούμερα "βλέπει" φαίνεται και ο Πάγκαλος και λέει ότι οι Ελληνες δε γνώρισαν ακόμη λιτότητα...

Σημεία και αυτά της "νέας εποχής" των "εκσυγχρονιστών": Η "Αυριανή" και η γνωστή "Μαύρη Τρύπα" τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης Σημίτη.

Στους γκρίζους καιρούς, το μαύρο αναδεικνύεται...

Η ανακούφιση της ΝΔ

Δεν καταλάβαμε την ανακούφιση της ΝΔ για την καταδίκη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου, η οποία προκύπτει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, από το σχηματισμό της "νέας" κυβέρνησης. "Μετά από δύο χρόνια συνυπευθυνότητας και ένοχης σιωπής όλων τους, είναι φανερό ότι καταδικάζεται μεν, επιτέλους, η εξωτερική πολιτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς όμως επιβραβεύεται η πολιτική της ανεργίας... ".

Αυτή την εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου δε στήριζε δύο χρόνια τώρα η ηγεσία της ΝΔ, στα πλαίσια της "ενιαίας εθνικής πολιτικής";

Δεν ήταν ο Μ. Εβερτ που έδωσε πρώτος, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, το "πράσινο φως" για στροφή στο θέμα των Σκοπίων;

Ο Μ. Εβερτ δε στήριξε την άρση του βέτο για την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας;

Ο πρόεδρος της ΝΔ δε συγκατένευσε στην αποστολή ελληνικού στρατιωτικού σώματος στη Βοσνία; Αυτός δε στήριξε το νέο αμυντικό δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου κ. ο. κ.;

Μήπως τώρα ο Μ. Εβερτ προετοιμάζει τη στροφή στην εξωτερική πολιτική. ώστε να συμπλεύσει με αυτήν που θα εφαρμόσει ο Θ. Πάγκαλος; Της γρήγορης τακτοποίησης της υπόθεσης των Σκοπίων, της διευθέτησης του Κυπριακού κ. ο. κ.;

Τότε, γιατί δεν το λέει ευθέως και κρύβεται πίσω από τη "νέα" κυβέρνηση;

Η ελευθερία του "εκσυγχρονισμού"

"Ο κ. Πάγκαλος ασφαλώς δεν είναι αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, αλλά κάθε άνθρωπος παραμένει αρμόδιος, ώστε περήφανα και ελεύθερα να λέει τις απόψεις τους". Με αυτή τη φράση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση του "Ρ" για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ότι στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί πραγματική λιτότητα και ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να πάρουν αύξηση στα πλαίσια του φετινού προϋπολογισμού.

Πολύ ωραία! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση Σημίτη θα τηρούσε την ίδια στάση απέναντι στον "αθυρόστομο" Πάγκαλο - "αθυρόστομος" γίνεται μόνο όταν πλειοδοτεί σε αντιλαϊκές επιλογές... - αν αυτός ζητούσε από τη θέση του υπουργού πραγματικές αυξήσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος;

Μήπως τότε θα κατηγορούνταν για λαϊκισμό και θα αποκηρυσσόταν, αν δε βρισκόταν εκτός κυβέρνησης;

Ενα πάντως είναι σίγουρο: Στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" επιτρέπεται να μιλάς περήφανα και ελεύθερα, αρκεί να μη διαφωνείς με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Δείγμα του "νέου ύφους και ήθους"

Πέρα από το θεατρινίστικο χαρακτήρα της χτεσινής χειρονομίας του πρωθυπουργού, να εξαγγείλει ότι κλείνει το πολιτικό γραφείο του στον Πειραιά, στα πλαίσια του περιβόητου "ύφους και ήθους", η κίνηση αυτή έχει και μια άλλη διάσταση.

Ο Κ. Σημίτης κόβει με το μαχαίρι την επαφή του με το λαό. Κλείνει τα αυτιά του στα παράπονά του, στην αγωνία της καθημερινής επιβίωσης, η οποία, είναι αλήθεια, αρκετές φορές παίρνει χαρακτήρα αιτημάτων για ρουσφέτι. Οχυρώνεται απέναντι στις λαϊκές φωνές και τις κραυγές, αγνοεί επιδεικτικάακόμα και τους Πειραιώτες που τον ψήφισαν.

Ο "εκσυγχρονιστής" δε θέλει να ακούει τίποτα από όλα αυτά. Προφανώς, γιατί θέλει να επιδοθεί απερίσπαστος στην αποστολή που του έχει ανατεθεί: Της γρήγορης και "αποφασιστικής" επιβολής των επιλογών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ.

Το χειρότερο είναι ότι, ενώ ξεκόβει και περιφρονεί επιδεικτικά τις λαϊκές μάζες, την ίδια ώρα, επιχειρεί να πείσει ότι αυτό συνιστά δείγμα του νέου "ύφους και ήθους".

Πολύ νωρίς αποκαλύπτει τι σημαίνει για τον κόσμο αυτό το "ύφος και ήθος" στην άσκηση της εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ