ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να καταργηθεί το διαφθορείο!

Την προκλητική για τους εργαζόμενους συνέχιση λειτουργίας του Ταμείου "εργατοπατέρων", καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ

"Η συνέχιση της λειτουργίας του απαράδεκτου Ταμείου Εργατικών Στελεχών, που καλλιεργεί τον εργατοπατερισμό, τη διαφθορά, τον καριερισμό και την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους",σημειώνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ,Δ. Κουμπούρης και Γ. Κατσαρός.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους αναφέρουν, επίσης, ότι τη στιγμή που τα πρωτοβάθμια σωματεία ασφυκτιούν οικονομικά λόγω μη χρηματοδότησής τους, είναι απαράδεκτο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας να επιχορηγεί με δισεκατομμύρια δραχμές, από τις εισφορές των εργαζομένων, το Ταμείο "εργατοπατέρων" και υπενθυμίζουν τη δημόσια δέσμευση του προηγούμενου υπουργού Εργασίας - πριν τον ανασχηματισμό - ότι θα διαλύσει το αμαρτωλό Ταμείο.

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του εργατοπατερικού Ταμείου των Εργατικών Στελεχών. Εάν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 2224/94 ώστε να επιχορηγούνται και όλες οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα".

  • Την κατάργηση του Ταμείου των "εργατοπατέρων" ζητάει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ομόφωνή απόφασή του, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Εργαζομένων της ΑΜΕ Ελληνικοί Βωξίται Δελφών - Διστόμου.Συγκεκριμένα, η διοίκηση του σωματείου ζητάει την κατάργηση του Ταμείου που δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο τη χειραγώγηση, τη διάσπαση και την υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ζητά, επίσης, τα χρήματα που θα περισσέψουν από την κατάργηση του Ταμείου να δοθούν για την οικονομική ενίσχυση των πρωτοαβάθμιων σωματείων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τέλος, σημειώνει: "Καλούμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην υποκύψει στις πιέσεις για τη διατήρηση του Ταμείου και όσο γίνεται πιο γρήγορα να το καταργήσει".

Πρόκληση, τυχόν επαναφορά

Πρόκληση θα είναι τυχόν επαναφορά του Θ. Χανακούλα στη διοίκηση του ΟΕΚ, υπογραμμίζουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Πάτρας

Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει στα συνδικάτα οι δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου,με τις οποίες αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας του πρώην προέδρου του, Θ. Χανακούλα.Με επιστολές τους προς τον νέο πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Πάτρας υποστηρίζουν, πως η εκ νέου τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του ΟΕΚ υπόσχεται νέο όργιο σε βάρος του Οργανισμού και αναφέρουν πως ο Θ. Χανακούλας με τη δράση του έχει ζημιώσει με δεκάδες δισ. δρχ. τον ΟΕΚ, γεγονός άλλωστε που οδήγησε στην καθαίρεσή του και απασχόλησε δυο φορές μέχρι τώρα την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα τονίζουν πως, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ ευθύνεται για την αγορά εκατοντάδων σπιτιών με σοβαρές κακοτεχνίες και κατασκευαστικές ατέλειες από τον μεγαλοεργολάβο Κ. Μπολτσή,ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει και αγωγή κατά του ΟΕΚ και διεκδικεί τα ποσά που είχαν παρακρατηθεί για την επισκευή των κακοτεχνιών, σήμερα πρωτοστατεί σαν μεσάζων να αγοραστούν από τον ΟΕΚ άλλα 670 διαμερίσματα του ίδιου μεγαλοεργολάβου. Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως ο Θ. Χανακούλας ευθύνεται που ο ΟΕΚ έχασε οικόπεδο 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης,με ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που είχε γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για το Οργανισμό, με αποτέλεσμα να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες και σήμερα εκεί να χτίζεται το νέο πολυκατάστημα του "Κόντινεντ".

"Η τυχόν επαναφορά το Θ. Χανακούλα στη θέση του ΟΕΚ, καταλήγουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Πάτρας, θα είναι πρόκληση για μας, που δε θα μείνει αναπάντητη. Οι αθλιότητες σε βάρος του ΟΕΚ, των συμφερόντων των εργαζομένων και της στέγασής τους πρέπει να σταματήσουν και επιτέλους να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του Οργανισμού".

ΟΤΟΕ
"Μισές" αυξήσεις...

"Πάνω από 10%" οι αυξήσεις που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για την κλαδική σύμβαση εργασίας, ενώ η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε 20% και αγωνιστική διεκδίκηση

Στην επικύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ,για διεκδίκηση αυξήσεων "πάνω από 10%", προχώρησε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καταλήγοντας σε μια απόφαση που η ΕΣΑΚ Τραπεζών είχε χαρακτηρίσει "σκόπιμα ασαφή". Παράλληλα, διεκδικούνται ορισμένα βασικά θεσμικά αιτήματα, με κυρίαρχο την εφαρμογή 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και την πέμπτη βδομάδα άδειας.

Η απόφαση ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ και τη "Συσπείρωση", ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία αφέθηκε "ανοιχτό" το ενδεχόμενο υπογραφής διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά με αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου. Η καταγγελία της προηγούμενης διετούς σύμβασης αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών - που επιμένει σε μονοετή σύμβαση - και σε αυτή τη συνεδρίαση έθεσε, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, "την ανάγκη να γίνει η διεκδίκηση υπόθεση των 50 χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων",με βάση ένα περιεχόμενο που "να ανταποκρίνεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η πρόταση της ΕΣΑΚ ήταν για διεκδίκηση αυξήσεων 20% και λάμβανε υπόψη της την ανάγκη κάλυψης του πληθωρισμού, τη συμμετοχή στο ΑΕΠ, την κάλυψη μέρους των απωλειών, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στις κρατικές τράπεζες, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τα τεράστια μεικτά και καθαρά κέρδη των τραπεζών.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη καλεί σε αντίσταση κάθε εργαζόμενο και προτείνει: "Ανοιχτή - με συγκέντρωση εργαζομένων - σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ. Αμεση συνεδρίαση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Συνελεύσεις, με στάσεις - συγκεντρώσεις σε όλα τα καταστήματα. Νέα σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου και ανάλογα με τις εξελίξεις κινητοποιήσεις, που θα ξεκινούν από την έδρα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών".

Σημειώνει, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης σηματοδοτεί νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους, νέα υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους, διόγκωση της ανεργίας, ενώ οι προκλητικές προτάσεις κυβέρνησης - εργοδοτών στηρίζονται στα... επιχειρήματα της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ.

Γενική Συνέλευση Ηλεκτρολόγων

Σε Γενική Συνέλευση θα προχωρήσει τη Δευτέρα η Ενωση Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής στις 5.00 το απόγευμα, με θέματα τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και το νέο πρόγραμμα δράσης για το 1996. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Οικογενειακό επίδομα ναυτικών

Οι συντελεστές του οικογενειακού επιδόματος των ναυτικών για το 1995 ανακοινώθηκαν από τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).Οι συντελεστές καθορίζονται ως εξής: Με ένα παιδί σε 380 δραχμές. Με δυο παιδιά σε 700 δραχμές. Με τρία παιδιά σε 1.187 δραχμές. Με τέσσερα παιδιά σε 1.781 δραχμές. Με πέντε παιδιά σε 2.493 δραχμές. Με έξι παιδιά σε 3.205 δραχμές. Με εφτά παιδιά και πάνω σε 4.155 δραχμές. Τα παραπάνω ποσά θα πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα με τις μέρες ασφάλισης που έχει κατά το έτος 1995 ο δικαιούχος ναυτικός.

Ευχές και καλωσορίσματα...

Η ΑΔΕΔΥ καλωσορίζει τον νέο πρωθυπουργό και το... 2,5%+2,5% της εισοδηματικής πολιτικής του

Στο 51% θα ανέλθουν οι απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και τις εξευτελιστικές αυξήσεις του 2,5%+2,5% της κυβέρνησης για το '96, αλλά παρ' όλα αυτά η ΑΔΕΔΥ καλωσορίζει με ευχές για επιτυχία στο έργο της τη νέα κυβέρνηση, σε μια επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό, που κατά τ' άλλα έχει ως στόχο την ενημέρωσή (;) του - ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων - για τα οξυμένα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει στην επιστολή τη δραματική οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων και των εργαζομένων στο δημόσιο, που "σήκωσαν το μεγάλο βάρος των σταθεροποιητικών προγραμμάτων" και καταθέτει τα αιτήματά της για: Αναβάθμιση των εισοδημάτων με ουσιαστικές αυξήσεις. Νέο μισθολόγιο. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με επικύρωση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Εκδημοκρατισμό, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα του κλάδου.

Αιτήματα για τα οποία αναζητά λύσεις "μέσα από ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο", ενώ καταλήγοντας, ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό "εφόσον το επιτρέψει ο προγραμματισμός σας"!

Ανακλήθηκε απόλυση συνδικαλιστή

Ανακλήθηκε η παράνομη απόλυση του Γ. Μπεκιάρη,αντιπροέδρου του Σωματείου Φαρμακεργατών, μετά την έντονη και άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο,καθώς και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση για την απόκρουση τέτοιων φαινομένων, που στρέφονται ενάντια στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και προειδοποιεί πως "δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε στην εποχή της δουλοκτησίας και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις κατακτήσεις μας".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι οικοδόμοι του Πύργου,την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, διεκδικώντας λύσεις στα χρόνια και οξυμένα τους προβλήματα.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση, ώστε "να επιβάλλουμε λύση στα προβλήματά μας". Συγκεκριμένα, οι οικοδόμοι παλεύουν για: Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Τη διά νόμου καθιέρωση της επαγγελματικής ταυτότητας. Μέτρα ενάντια στη "μαύρη εργασία" στην περιοχή, καθώς και άμεσες λύσεις στα τοπικά προβλήματα που "παραμένουν βαλτωμένα για αρκετά χρόνια, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών".

Από παλιότερη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων για την κλαδική τους σύμβαση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ