ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Περικοπές στα κονδύλια μεταφοράς μαθητών

Πεντακόσιες δραχμές τη μέρα καλούνται να πληρώνουν οι μαθητές, για να πάνε στο σχολείο

Πολύ πριν ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώσει "εξορθολογισμό" των δαπανών για την παιδεία, οι κάτοικοι του νομού Λέσβου πήραν μια πρώτη πικρή γεύση της πολιτικής των περικοπών, αφού με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας καταργείται, με την είσοδο του νέου χρόνου, η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από τα χωριά τους στα σχολεία.

Οι γονείς στο ξεκίνημα του νέου χρόνου κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν 500 δραχμές κάθε μέρα για τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία, ενώ μέχρι σήμερα, η μεταφορά των μαθητών γινόταν από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ταξί που μισθώνονταν από το υπουργείο Παιδείας. Οπως είπε στο "Ρ" η Πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μυτιλήνης, Ε. Αντώνα,αιτία ήταν η άρνηση του υπουργείου Παιδείας, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ιδιοκτητών των λεωφορείων ΚΤΕΛ του νομού, οι οποίοι πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση από το υπουργείο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Μανταμάδου Λέσβου συνέταξε υπόμνημα, όπου επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες της περικοπής του κονδυλίου μεταφοράς: "Σε περίπτωση που οι μαθητές θα κληθούν να πληρώνουν εισιτήριο θα έχουμε ως συνέπεια πολλοί μαθητές να μην παρακολουθούν τα μαθήματά τους, άλλοι να μεταφέρονται με μέσα μη ασφαλή και πιθανότατα μερικοί να διακόψουν τη φοίτησή τους, γιατί οι περισσότεροι από τους γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οικονομικά το πρόβλημα με αποτέλεσμα την πλημμελή λειτουργία του σχολείου".

Κάτω από την αντίδραση γονιών και μαθητών η νομαρχία Λέσβου υποσχέθηκε ότι θα βρει λεφτά από τον ήδη ισχνό προϋπολογισμό της, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, αλλά η μεταφορά των παιδιών γίνεται κανονικά με την προοπτική ότι θα βρεθούν τα χρήματα, για να υπογραφούν οι συμβάσεις. Στο μεταξύ, γονείς και μαθητές μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν χωρίς μέσο μεταφοράς.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους του άλλου Τύπου

Σε φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές δημοσιογράφους μετατράπηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου. Μνήμες ηρωικών στιγμών ξετυλίχτηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

"Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης" έγραφε ο Ι. Μάγερ στην εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά" τον περασμένο αιώνα, κατά τη διάρκεια της επανάστασης ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Αυτή η φράση δεσπόζει σήμερα στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Φράση που πήρε ιδιαίτερη χρειά, στην προχθεσινή κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41 - '44. Φράση που ποτίστηκε με το αίμα των δημοσιογράφων του άλλου Τύπου, της άλλης δημοσιογραφίας, της αντίστασης, της ρήξης και της σύγκρουσης με τη σκλαβιά και την εκμετάλλευση.

Σύζυγοι, αδερφές, απόγονοι των σκοτωμένων και εκτελεσμένων αντιστασιακών δημοσιογράφων, από το αλβανικό μέτωπο και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι και τον εμφύλιο, γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με την παρουσία, τις μνήμες και τις παρακαταθήκες εκείνων των ανθρώπων.

Ο Κ. Βιδάλης,που υπεράσπισε τη δικαιοσύνη και την αλήθεια με τίμημα το κομματιασμένο του κορμί από τις παρακρατικές συμμορίες του Σούρλα στη Θεσσαλία. Ο Κώστας Καραγιώργης που διατέλεσε διευθυντής του "Ριζοσπάστη" το '44. Ομπάρμπα Μανόλης Λυγερός,η ψυχή της διακίνησης του παράνομου Τύπου της Κατοχής που εκτελέστηκε το '49 με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου. Ο Κωστής Παπαδάκης,ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του αλβανικού μετώπου. Ο Τάκης Φίτσος,δημοσιογράφος, μεγάλη μορφή στον προπολεμικό και μεταπολεμικό "Ριζοσπάστη", εκτελέστηκε στη Χαλκίδα το '49. ΟΓιάννης Παπαγαρυφάλλου,ο εκτελεσμένος διευθυντής της κατοχικής, παράνομης"Αλήθειας". Και άλλοι πολλοί, όπως ο Τάκης Αδάμος,που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, Σόλωνας Γρηγοριάδης,Κώστας Στούρνας,Ζωιτόπουλος.Κι άλλοι κι άλλοι, ένα ανθρώπινο ποτάμι που διάλεξε το όπλο της πένας, αλλά όποτε χρειάστηκε και το άλλο το όπλο, αντί της απόκρυψης και της σιωπής.

Ηταν εκεί και η κόρη του Παρασκευά Χριστοδουλόπουλου,η Μαρία. Ο πατέρας της ήταν διευθυντής του πρακτορείου διανομής Τύπου Αθηνών στην κατοχή και συνεργάστηκε στενά με τον Βιδάλη στη διανομή του παράνομου Τύπου. Οπως ήταν και η σύζυγος του αντιστασιακού ζωγράφου Δ. Οικονομίδη,Κατερίνα.

Της κοπής της πίτας προηγήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου. Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ν. Καραντηνός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, με αιχμή το αίτημα για επιστροφή του επιδόματος του 15%.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το πάγιο αίτημα της κατασκευής κεντρικού μουσείου Εθνικής Αντίστασης, όπως και για τις κατοχικές αποζημιώσεις.

Την κυβερνητική ευθύνη για τις αποζημιώσεις τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Γκλαβάς στον χαιρετισμό του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Να μπει φραγμός στην ετεροαπασχόληση

Τη θέση ότι "μόνο η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ είναι αποδεκτή", διατυπώνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών,σε ό,τι αφορά την πρόταση του υπουργείου Παιδείας "Περί της υπηρεσιακής κατάστασης των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων", τονίζοντας ότι στο όνομα της θεσμοθέτησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το υπουργείο ουσιαστικά νομιμοποιεί την ετεροαπασχόληση των μελών ΔΕΠ.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει, ότι οι προτάσεις αυτές σκόπιμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας σαν ενιαία δομημένο κείμενο αλλά αποσπασματικά. Αυτή η κατάτμηση, επισημαίνει, έχει στόχο αφ' ενός να συγκαλύψει την αντιδραστική φιλοσοφία που διαπερνά τις επιμέρους προτάσεις και να τις παρουσιάσει σαν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ανώτατης παιδείας και αφ' ετέρου να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλάμβανε όλες αυτές τις προτάσεις μαζί.

Η ΓΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας ενέχει κινδύνους υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών των πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να συζητήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ για όσα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού συμμετέχουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε ιδιωτικές εταιρίες, κέντρα ελευθέρων σπουδών, ιδιωτικά ΙΕΚ, ιδιωτικά ΚΕΚ κλπ. Παράλληλα, καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να συγκαλέσει άμεσα τη Διοικούσα Επιτροπή για την προετοιμασία κινητοποιήσεων του κλάδου.

Τραγικός θάνατος στις ράγες

Τραγικό θάνατο βρήκε ο Ν. Παπαπαναγιώτου, 35 ετών, δημόσιος υπάλληλος από τη Ν. Ιωνία Βόλου, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με αυτοκινητάμαξα του ΟΣΕ, μηχανοδηγός της οποίας ήταν ο Κυρ. Τσαλίκης, 41 ετών, από τη Γιαννούλη Λάρισας. Το δυστύχημα έγινε στις 6.45 χτες το πρωί, στο 52ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου. Σύμφωνα με την Τροχαία, αιτία του δυστυχήματος ήταν η παραβίαση προτεραιότητας από τον άτυχο οδηγό του ΙΧ. Μαρτυρίες σιδηροδρομικών αναφέρουν ότι στο σημείο εκείνο της διάβασης δεν υπήρχε φύλακας, αλλά λειτουργούσε αυτόματη ηλεκτρονική μπάρα, την οποία όμως ο Παπαπαναγιώτου παρέκαμψε επειδή βιαζόταν να πάει στη δουλιά του.

Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τις περισσότερες φορές οι ηλεκτρονικές μπάρες δε λειτουργούν και ζητούν να γίνει υπόγεια διάβαση. Επίσης, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ν. Ιωνίας κατηγορεί τον ΟΣΕ για αδιαφορία και ζητάει τη μεταφορά των σιδηροδρομικών γραμμών έξω από την πόλη. Ο πεθερός του νεκρού, κ. Καραμήτσος,κατήγγειλε ότι η στροφή στο σημείο εκείνο είναι στροφή θανάτου και πως έχουν γίνει εκεί άλλα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα. Είπε, ακόμα, ότι παλιότερα υπήρχε φύλακας στη διάβαση, ο οποίος διώχτηκε από τον ΟΣΕ για να μην τον πληρώνει. Κατήγγειλε, ακόμα, ότι υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε την ώρα του δυστυχήματος να είναι σηκωμένες οι μπάρες, ενώ δεν υπήρχε φωτισμός. Αυτά θα τα καταθέσει στο δικαστήριο.

Το θύμα άφησε πίσω του ένα εννιάχρονο κοριτσάκι.

Εγγραφές στα νέα τμήματα δημόσιων ΙΕΚ

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις για τις 2.464 θέσεις στα 48 νέα τμήματα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στα νέα τμήματα θα γίνουν δεκτοί 1.260 απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, 56 απόφοιτοι Τεχνικών Λυκείων και 28 απόφοιτοι Ενιαίων Πολυκλαδικών. Επίσης, 562 θέσεις Γ εξαμήνου θα συμπληρωθούν από απόφοιτους ΤΕΛ και 558 θέσεις Δ εξαμήνου θα συμπληρωθούν από απόφοιτους ΕΠΛ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 31 του μήνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία είναι: Πρωτότυπο τίτλο σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας (αν έχει ο υποψήφιος) στην ειδικότητα που επιλέγει, βεβαίωση ιδιότητας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, καθώς και εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας. Ειδικά για τις ειδικότητες επιμελητή πτήσεων, ειδικού τουριστικού πρακτορείου, ειδικού ναυτιλιακής κατεύθυνσης, ειδικού αεροπορικών εταιριών, καθώς και ειδικών ξενοδοχειακών υπηρεσιών και τροφοδοσίας, είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού γνώσης αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο First Certificate.

Η επιλογή των σπουδαστών θα γίνει μηχανογραφικά, με βάση τη βαθμολογία του απολυτηρίου, την ηλικία, την τυχόν προϋπηρεσία στην ειδικότητα που επιλέγει και την ιδιότητα τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.Η ανάρτηση των ονομάτων των επιλεγέντων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φλεβάρη, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 15 του ίδιου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ