Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους του άλλου Τύπου

Σε φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές δημοσιογράφους μετατράπηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου. Μνήμες ηρωικών στιγμών ξετυλίχτηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

"Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης" έγραφε ο Ι. Μάγερ στην εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά" τον περασμένο αιώνα, κατά τη διάρκεια της επανάστασης ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Αυτή η φράση δεσπόζει σήμερα στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Φράση που πήρε ιδιαίτερη χρειά, στην προχθεσινή κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41 - '44. Φράση που ποτίστηκε με το αίμα των δημοσιογράφων του άλλου Τύπου, της άλλης δημοσιογραφίας, της αντίστασης, της ρήξης και της σύγκρουσης με τη σκλαβιά και την εκμετάλλευση.

Σύζυγοι, αδερφές, απόγονοι των σκοτωμένων και εκτελεσμένων αντιστασιακών δημοσιογράφων, από το αλβανικό μέτωπο και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι και τον εμφύλιο, γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με την παρουσία, τις μνήμες και τις παρακαταθήκες εκείνων των ανθρώπων.

Ο Κ. Βιδάλης,που υπεράσπισε τη δικαιοσύνη και την αλήθεια με τίμημα το κομματιασμένο του κορμί από τις παρακρατικές συμμορίες του Σούρλα στη Θεσσαλία. Ο Κώστας Καραγιώργης που διατέλεσε διευθυντής του "Ριζοσπάστη" το '44. Ομπάρμπα Μανόλης Λυγερός,η ψυχή της διακίνησης του παράνομου Τύπου της Κατοχής που εκτελέστηκε το '49 με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου. Ο Κωστής Παπαδάκης,ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του αλβανικού μετώπου. Ο Τάκης Φίτσος,δημοσιογράφος, μεγάλη μορφή στον προπολεμικό και μεταπολεμικό "Ριζοσπάστη", εκτελέστηκε στη Χαλκίδα το '49. ΟΓιάννης Παπαγαρυφάλλου,ο εκτελεσμένος διευθυντής της κατοχικής, παράνομης"Αλήθειας". Και άλλοι πολλοί, όπως ο Τάκης Αδάμος,που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, Σόλωνας Γρηγοριάδης,Κώστας Στούρνας,Ζωιτόπουλος.Κι άλλοι κι άλλοι, ένα ανθρώπινο ποτάμι που διάλεξε το όπλο της πένας, αλλά όποτε χρειάστηκε και το άλλο το όπλο, αντί της απόκρυψης και της σιωπής.

Ηταν εκεί και η κόρη του Παρασκευά Χριστοδουλόπουλου,η Μαρία. Ο πατέρας της ήταν διευθυντής του πρακτορείου διανομής Τύπου Αθηνών στην κατοχή και συνεργάστηκε στενά με τον Βιδάλη στη διανομή του παράνομου Τύπου. Οπως ήταν και η σύζυγος του αντιστασιακού ζωγράφου Δ. Οικονομίδη,Κατερίνα.

Της κοπής της πίτας προηγήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου. Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ν. Καραντηνός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, με αιχμή το αίτημα για επιστροφή του επιδόματος του 15%.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το πάγιο αίτημα της κατασκευής κεντρικού μουσείου Εθνικής Αντίστασης, όπως και για τις κατοχικές αποζημιώσεις.

Την κυβερνητική ευθύνη για τις αποζημιώσεις τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Γκλαβάς στον χαιρετισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ