Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ
Ενα διαρκές σκάνδαλο

Το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία εκείνα, που αποδεικνύουν ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες γίνεται μια συστηματική αφαίμαξη των δημόσιων ταμείων, μόνο και μόνο για να κάνουν το κέφι τους μεγιστάνες σαν τον Χρ. Λαμπράκη. Ζητάει, επίσης, επανεξέταση της απόφασης για το Μουσείο Ε. Γουλανδρή

Την τεράστια ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σχετικά με το διαρκές σκάνδαλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τονίζει το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή. Σε άλλη ερώτηση, επίσης, εντοπίζονται τα τεράστια προβλήματα, που εγκυμονεί η κατασκευή ιδιωτικού Μουσείου από τους Γουλανδρήδες στο κέντρο της Αθήνας και σε χώρο που χαρίστηκε στο Ιδρυμά τους από το δημόσιο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, τονίζουν ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο. Σημειώνουν ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαθέσει γι' αυτό έναν πακτωλό από δισ., κυβερνήσεις που υποστηρίζουν μόνιμα ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια, όταν γίνεται λόγος για την κάλυψη των οξύτατων κοινωνικών αναγκών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αυτή η τεράστια επένδυση του δημοσίου έχει τεθεί στη διάθεση ορισμένων ιδιωτών και πρώτα από όλα του μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοσυγκροτηματάρχη του Τύπου και των ΜΜΕ, για την εξυπηρέτηση στενών ιδιοτελών συμφερόντων.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πόσα χρήματα διέθεσαν ελληνικό κράτος και ιδιώτες από το 1956 μέχρι σήμερα για τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του Μεγάρου. Πόσα χρήματα διέθεσαν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα κράτος και ιδιώτες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του, στο σύνολό του ή σε επιμέρους δραστηριότητές του. Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί στο Μέγαρο, με οποιαδήποτε αιτιολογία, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσα ήταν κοινοτική και πόσα ελληνική συμμετοχή, καθώς και πόσα από την τελευταία ήταν του δημοσίου και πόσα ιδιωτών.

Με τη δεύτερη ερώτηση, που αφορά το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, τονίζουν ότι σε μία περιοχή που έχουν συσσωρευτεί πολλές δραστηριότητες και χρειάζεται αποσυμφόρηση, καταστρέφεται ένας χώρος πρασίνου για την κατασκευή ενός Μουσείου, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί αλλού και χωρίς προβλήματα. Αναφέρουν, μάλιστα, την αντίδραση των κατοίκων και την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, η οποία ζητά το Μουσείο να κατασκευαστεί, όχι στη Ρηγίλλης, αλλά σε άλλη περιοχή και κατά προτεραιότητα στη Δυτική Αθήνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη θέση της. Ποια θα είναι τα έργα που περιλαμβάνει η συλλογή του Ιδρύματος που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο (όπου και αν αυτό γίνει) και σε ποιον θα ανήκει η κυριότητά τους. Με ποιες διαδικασίες και από ποιους επιλεγμένα θα είναι τα έργα, που θα συμπληρώσουν τώρα ή στο μέλλον το Μουσείο. Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας του και πώς η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η κάλυψή του θα γίνεται από το Ιδρυμα στο διηνεκές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ