Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οχι" στην αλλοτρίωση του "Χημείου"

Οι επιστημονικοί φορείς Χημικών, Φυσικών, Φαρμακοποιών, Βιολόγων και Γεωλόγων αντιδρούν στη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου σε γραφεία και βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, ενώ η Επιτροπή Μουσείων του Πανεπιστημίου υπογραμμίζει ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη στέγαση του "Μουσείου Τεχνολογίας Θετικών Επιστημών"

"Οι λαοί που δεν τιμούν το παρελθόν τους δεν έχουν μέλλον", τονίζουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των Χημικών, Φυσικών, Φαρμακοποιών, Βιολόγων και Γεωλόγων της χώρας, σε επιστολή τους προς τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και προς τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού. Οι παραπάνω φορείς αναφέρονται στην απόφαση του Πανεπιστημίου Αθήνας για μετατροπή του ιστορικού Χημείου, στην οδό Σόλωνος σε βιβλιοθήκη και γραφεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα το γκρέμισμα κάποιων σημαντικών τμημάτων του.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων τονίζουν ότι το κτίριο της οδού Σόλωνος 104, το επονομαζόμενο Χημείο, "είναι ο ιερός χώρος, στον οποίον έλαμψαν τα πρώτα σημάδια της κατοπινής εξέλιξης των φυσικών επιστημών στην Ελλάδα. Εκεί γαλουχήθηκαν οι γενεές των Χημικών, των Φυσικών, των Φαρμακοποιών, αλλά και Ιατρών, καθώς και των άλλων επί μέρους επιστημόνων, που ανέδειξαν την πατρίδα μας σε κράτος ευρωπαϊκής εμβέλειας. Από αυτό ξεπήδησαν οι επιστήμονες και οι καθηγητές των μετέπειτα δημιουργηθέντων άλλων πανεπιστημίων, μεγάλες δε προσωπικότητες διεθνούς κύρους συνδέθηκαν με το κτίριο αυτό".

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι παραπάνω φορείς, ζητούν να παραμείνει το "Χημείο της οδού Σόλωνος" στα χέρια των επιστημόνων που βγήκαν στα ανοιχτά πελάγη της επιστήμης από αυτόν τον χώρο. Φιλοδοξία των παραπάνω ενώσεων είναι να οργανώσουν στο ιστορικό κτίριο Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, χώρους Συνεδρίων, Σεμιναρίων κλπ. "Συνεπώς, γράφουν στην επιστολή τους, επιθυμούμε να μην κατεδαφιστούν τα αμφιθέατρα, χώροι που θα λάβουν χώρα τα ανωτέρω". Αυτό το αίτημα των ενώσεων των Χημικών, Φυσικών, Φαρμακοποιών, Βιολόγων και Γεωλόγων, υποστηρίζει και ηΕπιτροπή Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθήνας, η οποία λέει σε έκθεσή τηςχαρακτηριστικά ότι "το Μέγαρο Φυσικής (Χημείο), όπου έζησε και αναπτύχθηκεη Σχολή Θετικών Επιστημών, είναι το καταλληλότερο κτίριο,με την πλήρητεχνολογική υποδομή, είναι φυσικός χώρος, με ιστορική μνήμη και συνέχειαγια την ιστορική στέγαση του "Μουσείου Τεχνολογίας Θετικών Επιστημών".Είναι ένα κτίριο με καθαρά μουσειακά χαρακτηριστικά".

Το "Χημείο" είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερν. Τσίλερ, κατασκευάστηκετο 1887, και περιέχει όργανα Φυσικής, που χρονολογούνται από το 1840 μέχρικαι τις μέρες μας. Τα όργανα αυτά είναι φασματοσκόπια, φασματογράφοι,γωνιόμετρα, γαλβανοσκόπια, γαλβανόμετρα και χιλιάδες άλλα. Το συνολικόπλήθος των οργάνων Φυσικής ανέρχεται περίπου στις 5.000, από τα οποία τα1.713 αποκτήθηκαν πριν το 1922, μερικά μάλιστα προέρχονται από τοΠανεπιστήμιο Σμύρνης.

Ενας μεγάλος αριθμός από αυτά τα όργανα απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή, αφού βρίσκονται τα τελευταία 4 χρόνια σε μια υγρή αποθήκη, η οποία πλημμυρίζει με τις βροχές. Πολλές από τις συσκευές αυτές είναιπολύτιμες και αναντικατάστατες, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, όπως ηγεννήτρια του πομπού που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της ΜικρασιατικήςΕκστρατείας και ο μυστικός πομπός της Κατοχής, που έμεινε ασύλληπτος απότους κατακτητές.

Στα αμφιθέατρα του Χημείου γράφτηκαν κάποιες από τις σελίδες της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, έγινε ένα σύμβολο των εθνικών και δημοκρατικών αγώνων, φοιτητών και διδασκόντων στην περίοδο της Κατοχής και αργότερα της δικτατορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ