Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Αναπτυξιακή Εταιρία, αντί ... ανάπτυξης;

Αναπτυξιακή Εταιρία με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης, ιδρύουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι εταιρίες τους στην περιοχή σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε χτες.

Η Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που η ίδρυσή της είχε προβλεφτεί με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε το 1994 στη Βουλή και αφορά στην "εξυγίανση και ανάπτυξη" των συνεταιριστικών εταιριών ΣΕΒΑΘ ΑΕ, Ροδόπη ΑΕ και ΣΕΠΕΚ ΑΕ, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΤΕ. Στόχος της δραστηριότητας της εταιρίας, όπως επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας Θ. Παπαγεωργίου, μιλώντας χτες στην Ξάνθη, θα είναι η στήριξη της ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, με την κατάστρωση επενδυτικών σχεδίων και την εξεύρεση φορέων, που θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών και τη σύνταξη κλαδικών μελετών.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Αναπτυξιακής Εταιρίας συμμετέχουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και εταιρίες τους: ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΕ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΕΑΣ Ξάνθης, ΕΑΣ Ροδόπης, ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΠΕΚ ΚΑΙ ΕΛΒΙΖ. Πέραν των άλλων τοπικών φορέων στην εταιρία θα συμμετέχει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συμμετέχουν ακόμα ως μέλη του ΔΣ της και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Η Εταιρία, αναφέρεται τέλος, θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις για την υλοποίηση και απ' αυτές αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντί να χρηματοδοτήσει η ίδια αναπτυξιακά προγράμματα, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει και τελευταία με το πόρισμα της διακομματικής για την ανάπτυξη της Θράκης, φαίνεται να αναθέτει το ρόλο αυτό στην Αναπτυξιακή Εταιρία Αν. Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς όμως να εξασφαλίζει και τους αναγκαίους πόρους για ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ