Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η σύμβαση δεν... πετάει

Ενας βαριά τραυματισμένος στη Λήμνο πέθανε στο δρόμο για το αεροπλάνο, που θα τον μετέφερε στην Αθήνα και στο Καστελόριζο ένας άλλος τραυματίας μεταφέρθηκε στην Τουρκία, για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Δραματικά τα δύο περιστατικά. Και στην περίπτωση του Καστελόριζου, ενώ η ιατρική έδειξε πως μπορεί να γίνει γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς η φιλολογία που αναπτύχθηκε έδωσε τροφή για διάφορες εκδοχές - όχι αβάσιμες - για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το ενδιαφέρον περιορίστηκε κυρίως στο αν υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Ολυμπιακής και του ΕΚΑΒ και για τις ελλείψεις των αεροδρομίων.

***

Και βέβαια, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα αεροδρόμια και τα ελικοδρόμια και να έχουν ανά πάσα στιγμή παρόντα και υπάλληλο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το φωτισμό. Το πρόβλημα, όμως, είναι αλλού: Θα πρέπει να μεταφέρεται ο ασθενής για βοήθεια ή να συμβαίνει το αντίστροφο;

Στο ερώτημα αυτό η επείγουσα ιατρική απαντά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να "πέφτουν οι τοίχοι" των νοσοκομείων και να φτάνει η πλήρης επείγουσα βοήθεια κοντά στον άρρωστο. Το ΕΚΑΒ, και τα συνδικάτα, έχουν προτείνει εδώ και χρόνια την ανάπτυξη τεσσάρων κέντρων του ΕΚΑΒ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος και Μυτιλήνη) και την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων.

Ομως το πρόγραμμα αυτό μένει στα συρτάρια - και δε φαίνεται καμιά "βοήθεια" απ' τα Πακέτα Ντελόρ. Ετσι τα νησιά, πέρα απ' τις επίγειες υγειονομικές ανεπάρκειας, μένουν ακάλυπτα απ' την "ομπρέλα" που σχεδίασε το ΕΚΑΒ.

***

Για αυτό το λόγο ξέφτισε και η προσπάθεια του 1989, που την υπενθυμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή το ίδιο το ΕΚΑΒ. Τότε το ΕΚΑΒ είχε προμηθευτεί δυο ελικόπτερα, τα οποία, σε συμφωνία με την Ολυμπιακή Αεροπορία που πήρε τα ελικόπτερα υπό την εποπτεία της, θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά των ασθενών. "Δυστυχώς, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, τα δύο ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν πολύ συχνά και για άλλους σκοπούς, άσχετους με τη μεταφορά των ασθενών και το ένα κατέπεσε κοντά στην Κυπαρισσία εξυπηρετώντας (σ. σ. θαυμάστε ρωμαίικη εκδούλευση) δημοσιογραφική αποστολή" (! )

Η σύμβαση εκείνη ισχύει και σήμερα. Αλλά η σύμβαση δεν... πετάει για να προσφέρει βοήθεια, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα.

Κι ύστερα έρχεται το ενδιαφέρον - πολλές φορές υποκριτικό - για τα ακριτικά νησιά.

Αλλά, αλίμονο σε κείνους που χάνουν αβοήθητους τους ανθρώπους τους...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ