ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φτάνει πια η δεκάχρονη λιτότητα

"Οι συντάξεις μας έχασαν πάνω από 40%", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Δευτέρας

"Δε δεχόμαστε πλέον την πολιτική συρρίκνωσης των συντάξεων, μέσα από τις επιλογές της επιδοματικής πολιτικής των μισθών στο δημόσιο και τα άλλα τεχνάσματα, για τη συνέχιση του κατήφορου των συντάξεων που επιβάλλει η πολιτική της σύγκλισης και των σκληρών κριτηρίων του Μάαστριχτ, με ιδιότυπη ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων, που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό".

Τα παραπάνω επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Βουλή. Η θέση των συνταξιούχων, τονίζει η ΣΕΑ, επιδεινώνεται με την αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζεται σε βάρος μας εδώ και δέκα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, συνεχίζει η ΣΕΑ, είναι η απώλεια των συντάξεων κατά 40% και το 70% των συνταξιούχων να παίρνουν συντάξεις από 43 - 90 χιλιάδες δραχμές. "Δηλαδή, κάτω από το όριο φτώχειας, που ο προκάτοχός σας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις είχε χαρακτηρίσει φιλοδωρήματα".

Η ΣΕΑ υπενθυμίζει στον Κ. Σημίτη ότι πριν απ' τις εκλογές του 1993 το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες, που προξένησαν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ. "Αν και πέρασαν δύο χρόνια, επισημαίνει η ΣΕΑ, δεν έγινε τίποτε και, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τους νόμους 2227/94 και 2320/95, που διεύρυναν το χάσμα των αδικιών και της κοινωνικής ανισότητας. Αυτή η κατάσταση μας υποχρέωσε να αποδυθούμε σε έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, δε δόθηκε καμιά λύση".

Οι συνταξιούχοι αρνούνται να δεχτούν ότι τα Ταμεία δεν έχουν χρήματα και φέρνουν ως παράδειγμα τον ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ, που διαθέτει 1,4 τρισ. δραχμές. "Το ίδιο, τονίζουν, θα συνέβαινε με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν άρπαζαν τα αποθεματικά τους για δήθεν αναπτυξιακή πολιτική και άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τα δικά μας χρήματα από όλες γενικά τις κυβερνήσεις".

Υπάρχουν, δηλαδή, τα χρήματα, αναφέρει η ΣΕΑ, και αυτό είναι και το νόημα της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων που ζητούμε αδιαπραγμάτευτα και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά.

"Ζητάμε στις προγραμματικές να κάνετε πράξεις τις προεκλογικές θέσεις του κόμματός σας", καταλήγει η επιστολή της ΣΕΑ.

Η κυνικότητα του Παπαντωνίου

Μιλώντας χτες σε ραδιοσταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και απαντώντας σε ερώτηση, τι θα γίνει με τους χαμηλοσυνταξιούχους, παρέπεμψε στην υπόσχεση που δόθηκε στους συνταξιούχους στις 21.12.1995 για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει την αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος "και θα εξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού των χαμηλών συντάξεων".

Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπαντωνίου δεν άφησε να δημιουργηθούν προσδοκίες σχετικά με τα όσα διαρρέουν περί εξαγγελίας για "κάτι παραπάνω" απ' την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Βασικό αίτημα των συνταξιούχων είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και η αντίστοιχη ρύθμιση για τα υπόλοιπα Ταμεία.

Στις 9.11.1995 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ πήρε ομόφωνη απόφαση για την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 ΗΑΕ, την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το κόστος, απ' το 1996, να το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
2ο Διάλυση της Τεχνικής Υπηρεσίας

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής

Ουσιαστική διάλυση του τμήματος δομικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας, επιχειρεί η διοίκηση του Νοσοκομείου. Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι του Τμήματος "περισσεύουν", δίνει την άδεια, ερήμην των εργαζομένων, να αποσπαστούν επ' αόριστον οι εφτά πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και εργοδηγοί από τους εννέα υπαλλήλους που επανδρώνουν το Τμήμα, για να καλύψουν ανάγκες της Νομαρχίας.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακ. Τσοχατζόπουλο. Τονίζουν πως η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης οδηγεί στη διάλυση του Τμήματος και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική δράση και στο χώρο μελετών και συντήρησης. Ηδη η διοίκηση του Νοσοκομείου, υλοποιώντας αυτή την κυβερνητική πολιτική, έχει δώσει το 90% του τομέα καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο και εκχώρησε την τραπεζαρία προσωπικού για εκμετάλλευση σε ιδιώτη. "Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στη συνεχή συρρίκνωση και τελικά στη διάλυση του δημοσίου τομέα υγείας", τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακόμη, αναφέρουν στην ερώτηση πως γίνεται και προσπάθεια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αυτό προκύπτει από έγγραφη εντολή του προέδρου του Νοσοκομείου που καταργεί τις αυτοτελείς ειδικότητες ΥΕ πλυντριών και ΥΕ σιδερωτριών, υποχρεώνοντας τις πλύντριες να κάνουν και τις σιδερώτριες και το αντίθετο.

Οι Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα παρέμβουν προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι αποσπάσεις των εργαζομένων και τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργασιακών τους σχέσεων.

Η σύμβαση δεν... πετάει

Ενας βαριά τραυματισμένος στη Λήμνο πέθανε στο δρόμο για το αεροπλάνο, που θα τον μετέφερε στην Αθήνα και στο Καστελόριζο ένας άλλος τραυματίας μεταφέρθηκε στην Τουρκία, για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Δραματικά τα δύο περιστατικά. Και στην περίπτωση του Καστελόριζου, ενώ η ιατρική έδειξε πως μπορεί να γίνει γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς η φιλολογία που αναπτύχθηκε έδωσε τροφή για διάφορες εκδοχές - όχι αβάσιμες - για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το ενδιαφέρον περιορίστηκε κυρίως στο αν υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Ολυμπιακής και του ΕΚΑΒ και για τις ελλείψεις των αεροδρομίων.

***

Και βέβαια, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα αεροδρόμια και τα ελικοδρόμια και να έχουν ανά πάσα στιγμή παρόντα και υπάλληλο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το φωτισμό. Το πρόβλημα, όμως, είναι αλλού: Θα πρέπει να μεταφέρεται ο ασθενής για βοήθεια ή να συμβαίνει το αντίστροφο;

Στο ερώτημα αυτό η επείγουσα ιατρική απαντά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να "πέφτουν οι τοίχοι" των νοσοκομείων και να φτάνει η πλήρης επείγουσα βοήθεια κοντά στον άρρωστο. Το ΕΚΑΒ, και τα συνδικάτα, έχουν προτείνει εδώ και χρόνια την ανάπτυξη τεσσάρων κέντρων του ΕΚΑΒ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος και Μυτιλήνη) και την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων.

Ομως το πρόγραμμα αυτό μένει στα συρτάρια - και δε φαίνεται καμιά "βοήθεια" απ' τα Πακέτα Ντελόρ. Ετσι τα νησιά, πέρα απ' τις επίγειες υγειονομικές ανεπάρκειας, μένουν ακάλυπτα απ' την "ομπρέλα" που σχεδίασε το ΕΚΑΒ.

***

Για αυτό το λόγο ξέφτισε και η προσπάθεια του 1989, που την υπενθυμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή το ίδιο το ΕΚΑΒ. Τότε το ΕΚΑΒ είχε προμηθευτεί δυο ελικόπτερα, τα οποία, σε συμφωνία με την Ολυμπιακή Αεροπορία που πήρε τα ελικόπτερα υπό την εποπτεία της, θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά των ασθενών. "Δυστυχώς, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, τα δύο ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν πολύ συχνά και για άλλους σκοπούς, άσχετους με τη μεταφορά των ασθενών και το ένα κατέπεσε κοντά στην Κυπαρισσία εξυπηρετώντας (σ. σ. θαυμάστε ρωμαίικη εκδούλευση) δημοσιογραφική αποστολή" (! )

Η σύμβαση εκείνη ισχύει και σήμερα. Αλλά η σύμβαση δεν... πετάει για να προσφέρει βοήθεια, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα.

Κι ύστερα έρχεται το ενδιαφέρον - πολλές φορές υποκριτικό - για τα ακριτικά νησιά.

Αλλά, αλίμονο σε κείνους που χάνουν αβοήθητους τους ανθρώπους τους...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Σεμινάρια ψυχικής υγείας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα ψυχικής υγείας, για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε ανάλογους χώρους, οργανώνει το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, καθημερινά 9 π.μ.-12 μ., στα τηλέφωνα 7016.590, 7016.611.

Απάντηση μετά τις προγραμματικές

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει δώσει απάντηση ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλης, στους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας για την καταβολή του υπολοίπου ποσού των αναδρομικών του 18χίλιαρου. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υφυπουργός στη χτεσινή συνάντησή του με τους εργαζόμενους.

Προηγουμένως, οι εργαζόμενοι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και κατάληψη (7 π.μ. - 2 μ.μ. ) στο γραφείο του προέδρου της διοίκησης του Νοσοκομείου. Επιτροπή των εργαζομένων συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Γεωργά, ο οποίος τους είπε ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει το θέμα, όχι όμως σύντομα, αφού ο υπουργός Υγείας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οχι στις συλλήβδην διώξεις

"Είμαστε σύμφωνοι να ελεγχθούν επιστημονικά και διοικητικά οι επίορκοι και οι πολυσυνταγογράφοι χωρίς λόγο γιατροί, όχι όμως να διώκονται συλλήβδην όλοι οι γιατροί και μάλιστα πολλοί που μοχθούν να μας συμπαρασταθούν στον πόνο μας".

Τα παραπάνω επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατοίκων απ' τα Καμίνια, Απόλλωνα, Σούδα, Ρέντη και Παλιά Κοκκινιά, με αφορμή την απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμού να αφαιρέσει τα συνταγολόγια, όπως καταγγέλλουν, από παθολόγους γιατρούς του υποκαταστήματος Καμινίων, Ρέντη και Παλιάς Κοκκινιάς. Η Επιτροπή χαρακτηρίζει την ενέργεια "ακατανόητη και φασιστικής έμπνευσης" και περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην περιοχή. Στα Καμίνια μια καθαρίστρια καθαρίζει για ένα τριώροφο κτίριο, οι παθολόγοι εξετάζουν στο ωράριό τους 50-60 ασθενείς, ενώ λείπει εδώ και τέσσερα χρόνια ωτορινολαρυγγολόγος.

Η Επιτροπή δηλώνει ότι αν δεν ανακληθεί η απόφαση και δε βελτιωθεί η περίθαλψη, οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Συγκέντρωση συνταξιούχων του ΤΕΒΕ

Σύσσωμοι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ της Βόρειας Ελλάδας ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό "παρών" στην πανελλαδική κινητοποίηση που αποφάσισε η ΠΟΣ-ΤΕΒΕ για τις 31 του Γενάρη ενάντια στην προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ταμείου τους για αυξήσεις 3,5%+3,5%.

Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, με κύριο αίτημα την αύξηση των συντάξεων κατά 15%, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στα γραφεία του σωματείου τους, στην οδό Αριστοτέλους 24α, και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΒΕ στην οδό Κωλέττη, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ είναι 13.000, από τους οποίους το 80% είναι χαμηλοσυνταξιούχοι των 67.000-100.000 δρχ. το μήνα.

Οι συνταξιούχοι στα δυο χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τις υποσχέσεις, δοκίμασαν και τα ΜΑΤ στις 9 Μάρτη 1995



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ