ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ
Να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα προβλήματα των στρατευμένων

Τροπολογίες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που αφορούν την ποινή φυλάκισης, το μισθό των στρατιωτών, τις δωρεάν μετακινήσεις και τις αναβολές των νυχτερινών μαθητών, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Τέσσερις τροπολογίες που αφορούν, την κατάργηση της ποινής φυλάκισης ως μορφή παράτασης, την αύξηση του μισθού των στρατιωτών στις 30.000 το μήνα, την επαναφορά των δωρεάν μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και τη διάρκεια της αναβολής των μαθητών νυχτερινών σχολείων μέχρι τη συμπλήρωση του 23 έτους της ηλικίας τους, κατέθεσαν στο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.Σήμερα αρχίζει η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, που η ολοκλήρωσή της αναμένεται την Πέμπτη.

Η θητεία δεν είναι τιμωρία

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας των βουλευτών του ΚΚΕ, που αφορά την ποινή φυλάκισης, τονίζεται: "Στον ελληνικό στρατό διατηρείται και σήμερα ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παραμονή σε ισχύ του Στρατιωτικού Κανονισμού 20 - 1, ο οποίος, παρά τις όποιες τροποποιήσεις του παραμένει ουσιαστικά στηριγμένος στον αντίστοιχο χουντικό κανονισμό. Είναι όμως φανερό ότι η πειθαρχία ενός στρατεύματος που θέλει να υπηρετεί την εθνική ανεξαρτησία και τον εργαζόμενο λαό δεν μπορεί να στηρίζεται στον αυθαιρεσία, στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση των στρατιωτών.Αντίθετα, πρέπει να στηρίζεται στο πατριωτικό αίσθημα, στην αίσθηση ότι ο στρατός εξυπηρετεί πραγματικά την πατρίδα και το λαό και όχι αλλότρια συμφέροντα, στη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση.

Η πειθαρχική φυλάκιση που προβλέπεται σήμερα από το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι εξάλλου ολοφάνερα αντισυνταγματική, γιατί θεσπίζει περιορισμό της ελευθερίας όχι από δικαστικό όργανο αλλά από διοικητικό - πειθαρχικό και, μάλιστα, μονοπρόσωπο. Παράλληλα, η περιγραφή των σχετικών παραπτωμάτων είναι εξαιρετικά γενική και ασαφής, ενώ δεν υφίσταται συγκεκριμένη αντιστοιχία ανάμεσα στη βαρύτητα του παραπτώματος και της ποινής.

Ο σεβασμός στην ιεραρχία που επικαλούνται κάποιοι για να δικαιολογήσουν την ποινή φυλάκισης, μπορεί και πρέπει να διασφαλίζεται από την εμπιστοσύνη και το κύρος του οποίου χαίρει ο αξιωματικός όταν είναι καταξιωμένος για την επαγγελματική του αρτιότητα, τη δημοκρατική του συμπεριφορά, τον πατριωτισμό του".

Συγκεκριμένα, για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η εξής τροπολογία:

"Η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται βάσει του Γενικού Κανονισμού Υπηρεσίας στο Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στον κληρωτό υπολογίζεται σαν χρόνος θητείας (δεν υπηρετείται). Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται".

Μισθός 30.000 το μήνα

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, με την οποία προτείνεται η αύξηση του μισθού των στρατιωτών, τονίζεται:

"Τα έξοδα που επωμίζονται οι οικογένειες των στρατευμένων είναι δυσβάστακτα και πλησιάζουν αν δεν υπερβαίνουν συχνά, το ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό. Την ίδια στιγμή ο μισθός των στρατευμένων παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στο μηδαμινό ποσόν των 980 δραχμών το μήνα. Παράλληλα, η ανεργία αποτελεί το μόνιμο άγχος όσων πρόκειται να απολυθούν από τις τάξεις του στρατεύματος. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αύξηση του μηνιαίου μισθού σε τουλάχιστον 30.000 δραχμές για τους άγαμους,ενώ ειδικότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν δεκτές για ειδικές κατηγορίες, όπως οι έγγαμοι, οι έγγαμοι με παιδιά κλπ.

Μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί μόνο μια ελάχιστη ελάφρυνση των οικογενειών αυτών. Εξάλλου, η τέτοια αντιμετώπιση του ζητήματος θα συμβάλει στη βελτίωση του ηθικού των στρατευμένων και, άρα, του αξιόμαχου του στρατεύματος.Εξάλλου, η σχετική δαπάνη είναι σχεδόν ίση με τα έξοδα του εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία, το οποίο δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση αμυντικές ανάγκες. Σημαντικότατα επίσης ποσά μπορούν να εξοικονομηθούν από τον αναπροσανατολισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και το διακομματικό έλεγχο των στρατιωτικών προμηθειών, οπότε θα υπηρετούν την εθνική άμυνα και όχι τις πολυδάπανες ΝΑΤΟικές ανάγκες".

Στην εν λόγω τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι το ύψος του μισθού αναπροσαρμόζεται στην αρχή κάθε έτους με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας σε ποσοστό ανάλογο με εκείνο που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το βασικό μισθό.

Δωρεάν μετακινήσεις

Με μια ακόμα τροπολογία οι βουλευτές του ΚΚΕ φέρνουν το θέμα της δωρεάν μετακίνησης με τις συγκοινωνίες: "Τα οικονομικά βάρη, τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, που επωμίζονται οι οικογένειες των στρατευμένων είναι δυσβάστακτα, ιδιαίτερα σε συνθήκες παρατεταμένης πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους. Κρίνεται για το λόγο αυτό σκόπιμη η επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης των στρατευμένων από και προς τις μονάδες τους στη διάρκεια των προβλεπομένων γι' αυτούς αδειών.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να επεκτείνονται οι περιπτώσεις μετακινήσεων των οποίων η δαπάνη βαρύνει το δημόσιο καθώς και να ορίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού".

Αναβολή μέχρι τα 23 στους νυχτερινούς

Η τέταρτη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ αφορά τη δυνατότητα των νυχτερινών μαθητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

"Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ευνοϊκή ρύθμιση σχετικά με τη διάρχεια της αναβολής που δικαιούνται προκειμένου να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους". Με την τροπολογία αυτή προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου 9 του άρθρου 6 του νομοσχεδίου, έτσι ώστε η διάρκεια της αναβολής των μαθητών των νυχτερινών σχολείων να διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του έτους κατά τα οποίο ο στρατεύσιμος συμπληρώνει τα 23 χρόνια,αφού μάλιστα το νυχτερινό σχολείο είναι τετραετές και το νυχτερινό λύκειο επίσης τετραετές, ενώ η έναρξη των γυμνασιακών και λυκειακών σπουδών για τους μαθητές αυτούς καθυστερεί κατά κανόνα εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Από το κακό στο χειρότερο

"Είναι φυσικό από αυτά που συμβαίνουν συνολικά στον τομέα "δάση" και στον τομέα των δασικών πυρκαγιών, τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων είναι η ίδια τα δέκα τελευταία χρόνια. Τα εναέρια μέσα παρά το ότι βοηθούν, δεν αποτελούν το κύριο μέτρο καταστολής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δε δίνει η κυβέρνηση βάρος στην πρόληψη και την προκαταστολή, αλλά το κύριο βάρος δίνεται στην καταστολή και μάλιστα αναποτελεσματικά με τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, που για φέτος δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η του Μάη". Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για την πυροπροστασία των δασών.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι πάντα και τώρα οι δασικές πυρκαγιές που κατά κανόνα γίνονται από εμπρησμούς (το 60% των αιτιών) αξιοποιούνται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μετά την πυρκαγιά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες περιοχές που έχουν οικονομική και τουριστική αξία και το αποτέλεσμα είναι οι βίλες και τα τουριστικά συγκροτήματα να ξεφυτρώνουν, αντί όπως θα έπρεπε να βγαίνουν νέα δέντρα από φυσική αναγέννηση ή αναδάσωση.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και η λύση είναι η εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τα δάση, που στον τομέα των δασικών πυρκαγιών προτείνει να γίνει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας και να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο βάρος στις επίγειες δυνάμεις, στην πρόληψη και την προκαταστολή, με την κάλυψη των κενών θέσεων και των αναγκών σε μέσα και φυσικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Β. Μπούτας παρατήρησε ότι τα προηγούμενα προτεινόμενα μέτρα δεν μπορούν να ξεκοπούν από την ανάγκη να λυθούν τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα δάση και το ιδιοκτησιακό και το δασικό κτηματολόγιο. Δασική πολιτική που όμως είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις επιλογές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. "Για μας τελικά και την υπόθεση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών πρέπει να την πάρει στα χέρια του ο λαός. Να αντισταθεί και να παλέψει για να υλοποιηθεί άλλη δασική πολιτική με περιεχόμενο και προσανατολισμό τις παραπάνω προτάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας", τόνισε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης και των επιχειρημάτων που αντάλλαξαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ήταν ότι η όλη υπόθεση επικεντρώθηκε στην αγορά ορισμένου τύπου πυροσβεστικών αεροπλάνων και τα συμφέροντα που κρύπτονται πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή. Επί της ακολουθούμενης πάντως αντιπυρικής πολιτικής στα δάση τα δύο μεγάλα κόμματα εν πολλοίς συμφώνησαν.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΕΠΑΑΠ ΒΟΛΟΥ
Ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις

Με ανέξοδες υποσχέσεις απάντησε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης του παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΑΠ) Βόλου, ούτως ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει. "Μέσα στο μήνα που διανύουμε - είπε απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας, Θ. Κοτσώνης - θα εξετάσω την πορεία του προϋπολογισμού κι εφόσον υπάρχουν δυνατότητες θα χρηματοδοτηθεί το παράρτημα Βόλου, για να ξεκινήσει - και κατά πάσα πιθανότητα και του Αγρινίου. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους".

Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από την τοπική κοινωνία του Βόλου για να ιδρυθεί το παράρτημα, συνόψισε τα αιτήματα ως εξής:

"Τι ζητάνε - είπε - οι άνθρωποι αυτοί; Δόθηκε από το υπουργείο μια πίστωση 35 εκατομμυρίων δρχ. για κτιριακές επισκευές. Η διοίκηση περιόρισε το ποσό στα 20 εκατομμύρια. Υπάρχει ένα υπόλοιπο 15 εκατομμυρίων. Να δοθούν 5,5 εκατομμύρια από τα αδιάθετα αυτά 15 εκατομμύρια, για να γίνει ο εξοπλισμός του παραρτήματος. Να αποδοθούν επίσης τα χρήματα που παρακράτησε κατά 90% το 1996 το ΕΛΕΠΑΑΠ Αθηνών. Ν αποδοθεί ακόμη η πίστωση του '97 - ένα μέρος τουλάχιστον - ώστε το παράρτημα να λειτουργήσει στο τρέχον έτος. Υπάρχουν, δε, δυνατότητες από τον ΟΑΕΔ, από δωρεές, νοσηλεία να καλύψει μεγάλο ποσό για τις λειτουργικές του δαπάνες. Το ΕΛΕΠΑΑΠ Βόλου πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει. 50 νέα παιδιά, τα οποία έχουν καταγραφεί - όπως και άλλοι - περιμένουν τη λειτουργία του παραρτήματος".

Για τους αναγνώστες μας

Οι αναγνώστες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, όταν δε βρίσκουν την εφημερίδα σε περίπτερα, μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στα τηλέφωνα: 25.92.333 - 25.92.413 και 25.92.310. Η βελτίωση της κυκλοφορίας και διάδοσης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ μπορεί να γίνει υπόθεση όλων μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ