ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Μήνυμα" στα μέτρα της πολιτικής του

Να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών για να δώσει νέα ώθηση στην αντιλαϊκή επέλαση και στην επιχείρηση της Κεντροαριστεράς, επιχειρεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Προσπάθεια να "ιδιοποιηθεί" το μήνυμα των γαλλικών εκλογών, ώστε να δώσει νέα "πνοή" και ώθηση στην αντιλαϊκή πολιτική της στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του Μάαστριχτ, αλλά και στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, καταβάλλει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

"Παραγνωρίζοντας" ότι η ετυμηγορία του γαλλικού λαού εμπεριέχει μήνυμα αποδοκιμασίας και αντίστασης στις επιταγές του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση Σημίτη εμφανίζεται ικανοποιημένη και χαρούμενη από τη νίκη των Σοσιαλιστών, γιατί όπως είπε ο Κ. Σημίτης, θα υπάρξουν "πιο άνετες" διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένα κεφάλαιο για την απασχόληση στη νέα συνθήκη που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική, το οποίο όμως καμία πρακτική αξία δε θα έχει για τα εκατομμύρια ανέργων, και κάποια "χαλαρή" εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ, γεγονός που θα επιτρέψει, όπως υποστηρίζουν, στην Ελλάδα να διεκδικήσει μια θέση στην ΟΝΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει καθόλου την ένταση της αντιλαϊκής της επέλασης, γιατί "δε θέλει να είναι η Ελλάδα η τελευταία χώρα της Ευρώπης", όπως είπε ο Δ. Ρέππας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δείξει ότι τώρα πλέον η εφαρμογή του Μάαστριχτ θα έχει "κοινωνικό πρόσωπο" και θα παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των λαϊκών μαζών...

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση, χτες, της Πολιτικής Γραμματείας. Η νίκη των Σοσιαλιστών στη Γαλλία, είπε, "έρχεται να αμφισβητήσει και να ανατρέψει το συντηρητικό μονόδρομο" (! ), τόνισε, ξεχνώντας ότι αυτός που μιλάει διαρκώς για μονόδρομο- εναρμονισμένο μάλιστα με το Μάαστριχτ - είναι ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του.

Επανέλαβε επίσης, την εκτίμηση ότι ο νέος αιώνας θα ανατείλει με προοδευτική πλειοψηφία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, γεγονός που θα σημάνει, κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, ότι οι διαδικασίες της ΟΝΕ "θα αποκτήσουν πιο κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο".

Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε στον "Φλας" ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία είναι "ένα σημαντικό βήμα προς ένα αριστερό Μάαστριχτ", και θα συμβάλει ώστε να τεθεί το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ σε "στέρεες οικονομικές και κοινωνικές βάσεις".

Κεντροαριστερά με... Παπαντωνίου

Παράλληλα, επιχειρεί να αξιοποιήσει το μήνυμα των γαλλικών εκλογών ώστε να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΝ για να προχωρήσει την "επιχείρηση Κεντροαριστερά". Για το σκοπό αυτό "έβγαλε προς τα έξω" τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν αυτόν και τον επόμενο μήνα με θέμα την Κεντροαριστερά. Ετσι, στο τέλος του μήνα (30 του Ιούνη), θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ομιλητές τον Κ. Σημίτη και τον Ζ. Ντελόρ, καθώς και με εκπροσώπους των σοσιαλιστικών κομμάτων μετά από πρόσκληση του... Γ. Παπαντωνίου. Παράλληλα θα δραστηριοποιηθούν το ΙΣΤΑΜΕ και ο γνωστός όμιλος Πανταγιά (ΟΠΕΚ) με εκδηλώσεις, ενώ αυτή την βδομάδα ο Κ. Σημίτης θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Μάλμε της Σουηδίας.

Χτες, στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκαν οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Α. Παπανδρέου. Ετσι, στις 22 τουΙούνη, θα γίνει στο... Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση με ομιλητές τους Κ. Σημίτη και Ζακ Λανγκ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Στ. Ξαρχάκο και Γ. Νταλάρα.

Στο περιθώριο

"

Το ΚΚΕ εξελίσσεται σε ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας". Με αυτή τη φράση έκλεισε τη χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα", ο Λ. Κύρκος. Φυσικά δεν ξαφνιάζει κανένα με τον εμπαθή αντικομμουνισμό του. Πρόκειται για ρόλο που δεκαετίες τώρα παίζει, καταφέρνοντας όμως πάντα να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα, στον κατήφορο που έχει πάρει - και ειλικρινά δε θα μας εκπλήξει - είναι να ζητήσει να τεθεί το ΚΚΕ "εκτός νόμου". Πρόκειται για "φυσιολογικό επακόλουθο"...

* * *

Ομως τι είναι αυτό που ενοχλεί - σε σημείο που να κάνει έξω φρενών - τον Λ. Κύρκο; Το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει μείνει εκτός του σημερινού παιχνιδιού εξουσίας, δε φλερτάρει με τις κεντροαριστερές πλειοψηφίες, δε δέχεται να κάνει έκπτωση στην πολιτική του και τις αρχές του, ότι πάνω απ' όλα σκέφτεται και δρα έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό είναι γενικότερο "πρόβλημα" για αυτούς που συμπλέουν σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Η στάση και δράση αυτή του ΚΚΕ έχει χαρακτηριστεί από την προπαγάνδα της άρχουσας τάξης ως αναχρονιστική, ως στάση περιχαράκωσης και απομόνωσης κ. ά. Δεν πρωτοτυπεί, λοιπόν, ο Λ. Κ. Απλά έρχεται να επαναλάβει τα χιλιομασημένα αντιΚΚΕ επιχειρήματα και να τους προσδώσει μια "αριστερή" βαρύτητα. Το ΚΚΕ, δηλώνει στα "Νέα", "έχει περιχαρακωθεί στον Περισσό και στις στείρες ιδέες του και νομίζει ότι αποτελεί την Κιβωτό του Νώε των ελπίδων της Αριστεράς".

Αν όμως δεν είχε τυφλωθεί από το ΑντιΚΚΕ μένος του, θα έβλεπε ότι οι ιδέες του ΚΚΕ καθημερινά δικαιώνονται και επιδοκιμάζονται από όλο και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα, ενώ αντίθετα οι δικές του έχουν καταρρεύσει παταγωδώς. Ας θυμηθεί τι έλεγε π. χ. για την υπόθεση των Σκοπίων - "το όνομα είναι η ψυχή μας" - τι έλεγε για το Μάαστριχτ και ποια, αντίστοιχα, ήταν η στάση του ΚΚΕ.

* * *

Το γεγονός όμως ότι η "ζωή" επιφύλαξε ηχηρά χαστούκια στις θέσεις και την πολιτική που υποστηρίζει ο Λ. Κύρκος, αυτό καθόλου δεν τον εμποδίζει να εμφανίζεται ως τιμητής των πάντων και κυρίως του ΚΚΕ. Μάλλον, με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αποδείξει την αξία της πολιτικής παρουσίας του. Ομως ακριβώς αυτή η στάση του, είναι που τον έχει καταστήσει ανυπόληπτο στον κόσμο της Αριστεράς και τον έχει στείλει εκεί όπου του αξίζει. Στο περιθώριο, μακριά και έξω από τους αγώνες και τις ελπίδες των λαϊκών μαζών.Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δραστική μείωση του εφάπαξ

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,μειώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για διάταξη που πλήττει ευθέως μία ακόμα κατάκτηση των εργαζόμενων, στην πορεία εφαρμογής των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μία ακόμα απόδειξη ότι ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης είναι μια χονδροειδής απάτη.

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι στον υπολογισμό του εφάπαξ δε θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του μήνα εξόδου του υπαλλήλου από την υπηρεσία του, αλλά ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται: "Για να αποφευχθεί η καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων που δε θα είναι ανάλογη με τις καταβληθείσες εισφορές σε περίπτωση απότομης αύξησης του μισθού κατά τα τελευταία έτη υπηρεσίας του υπαλλήλου, κρίνεται αναγκαίο να θεσπιστεί διάταξη ώστε αντί του μήνα εξόδου από την υπηρεσία να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών αυτών της τελευταίας πενταετίας προ της εξόδου, σε συνάρτηση με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου ασφαλιστικών αποδοχών,πέραν του οποίου δε θα διενεργούνται κρατήσεις και ούτε φυσικά θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εφάπαξ βοηθήματος".

Στη συνέχεια η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνει ότι "Λαμβάνεται πρόνοια ώστε το εφάπαξ βοήθημα να μην είναι κατώτερο του αντιστοιχούντος με τα ίδια ασφαλιστικά δεδομένα στις 31/12/1996 προσαυξανόμενο κατά το ποσοστό της εισοδηματικής πολιτικής για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (δηλαδή διορθωτικό ποσό και ποσοστό αύξησης) επί μία πενταετία από 1/1/1997".

Η έκθεση εξάλλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρατηρεί ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις "Επαναπροσδιορίζονται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά που προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τίθεται ανώτατο όριο αυτών (700.000 δρχ.) και παρέχεται δυνατότητα αύξησής του".

Σύμφωνα με συνδικαλιστές είναι πολύ πιθανό οι προαναφερόμενες διατάξεις να αποτελούν προάγγελο για ανάλογες διατάξεις και στον ιδιωτικό φορέα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
"Κεντροαριστερό"... Σαββατοκύριακο

Δίκτυα "Κεντροαριστεράς" τώρα, ζητούν στελέχη με επικεφαλής τον Μ. Παπαγιαννάκη

"Κεντροαριστερολογίας"... συνέχεια, στο Συνασπισμό, αφού αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε στις εσωτερικές εξελίξεις του κόμματος, που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο. Κυρίαρχο γεγονός, η θέση υπέρ της οργανωμένης εισόδου του ΣΥΝ σε "κεντροαριστερές" διαδικασίες μέσω δικτύων κλπ, που εξέφρασαν με πρωτοβουλία τους στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον Μιχ. Παπαγιαννάκη.

Παρέμβαση στην... "Παρέμβαση"

Με χωριστό κείμενο προσήλθαν στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, με 150 περίπου συμμετέχοντες, από την τάση των λεγόμενων "προεδρικών" του ΣΥΝ, την"Παρέμβαση", 13 στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Μιχ. Παπαγιαννάκη. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αμφισβήτησε, την αρχική εισηγητική θέση που παρουσιάστηκε από τον Ν. Μπίστη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπέρ, της οριοθέτησης της "Παρέμβασης" απέναντι στους "Σημιτικούς" του κόμματος και στο "Αριστερό Ρεύμα" και την εμμονή στη μέχρι τώρα τακτική του Συνασπισμού, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής δυνατότητάς του, έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο που κατατέθηκε εκ μέρους των 13 στελεχών του Συνασπισμού υπέγραψαν οι: Μ. Παπαγιαννάκης, Σ. Δανέλλης, Π. Αθανασόπουλος, Σ. Βαρελής, Ν. Γρατσίας, Αθ. Δρέττα, Δ. Καλλιπολίτη, Δ. Κασσαβέτης, Γ. Μπουρόλιας, Δ. Νταλής, Γ. Σιακαντάρης, Θ. Φωτεινός και Κ. Χλωμούδης. Ως βασικό άξονα είχε τη θέση υπέρ της άμεσης έναρξης πρωτοβουλιών με στόχο τη "σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του εκσυγχρονισμού και της οικολογίας" προκειμένου να προκύψει η "Κεντροαριστερά" ή και "συνεργασία με ευρύτερες και άλλες δυνάμεις από τον έως τώρα συντηρητικό χώρο". Παράλληλα, γίνεται λόγος για "συγκλίσεις θεωρητικού, ιδεολογικού και προγραμματικού χαρακτήρα". Επίσης κατατίθεται συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου, μέσω και "δικτύων" πολιτών. Τα 13 στελέχη του ΣΥΝ, σημειώνουν ότι η άρνηση να ακολουθηθεί μια τέτοια πορεία συνιστά "ριγηλό αμυντισμό" και "φόβο του ρίσκου". Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στη σύσκεψη της "Παρέμβασης" παραβρέθηκε και ο Δ. Χατζησωκράτης, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος που ενστερνίζονται τις απόψεις του.

Χωρίς σοβαρές συνέπειες

Παρά το γεγονός ότι τα όσα έγιναν το Σάββατο, στη σύσκεψη της "Παρέμβασης" ενισχύουν το - μόνιμο - καθεστώς ρευστότητας στις εσωτερικές ισορροπίες του Συνασπισμού, δε φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τη μέχρι τώρα πορεία του. Σε επίπεδο συσχετισμών, τα πράγματα ελάχιστα φαίνεται να αλλάζουν, αφού ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες πρόσκαιρες "διαρροές" ή "ανεξαρτητοποιήσεις" από το "προεδρικό" μπλοκ, υπάρχουν πάντα δυνατότητες ευρύτερων συγκλίσεων και άλλα στελέχη πρόθυμα να στηρίξουν τον σημερινό ηγετικό πυρήνα. Αλλωστε, δε λείπουν και αυτοί που εκτιμούν ότι παρά τις φαινομενικές εξάρσεις, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, οι συγκεκριμένες τάσεις δε βρίσκονται - προοπτικά - σε πορεία απόκλισης.

Γ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ