ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυνισμός

Μια από τις άμεσες αντιδράσεις του Γερμανού καγκελάριου, Χ. Κολ, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ήταν η παρακάτω δήλωση: "Δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να εισαγάγεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα μέσω δημοκρατικής διαδικασίας".

Για όσους δεν κατάλαβαν ποιος είναι ο "καημός" των νονών της Ευρώπης, έτσι όπως τον αποκαλύπτει ο Γερμανός καγκελάριος, είναι το γεγονός ότι, πού και πού, κάθε τέσσερα - πέντε χρόνια, πρέπει να κάνουν εκλογές, όπου οι "καθυστερημένοι λαοί" δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν πάντα, και παρά τη ...βοήθεια που τους δίνουν, τις "μεταρρυθμίσεις" - σχέδια αφανισμού τους. Ισως, ο Γερμανός καγκελάριος να σκέφτεται για τη σκοπιμότητα της ύπαρξης των "ενοχλητικών" αυτών εκλογικών διαδικασιών...

Οι αντίπαλοι

Δε συναίνεσε απλά, δεν υπερθεμάτισε μόνο, αλλά και εισηγήθηκε, ουσιαστικά, η πράσινη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ την άγρια περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων!!!

Το ομολογεί η ίδια, ακόμα και με την προχτεσινή της προκλητική, θρασύτατη ανακοίνωση. Την "κάρφωσε" και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλώνοντας προχτές ότι η (ν)τροπολογία αποτέλεσε πρόταση της ΑΔΕΔΥ και του Ταμείου Πρόνοιας και, βεβαίως, η προώθησή της από την κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε τους "κοινωνικούς εταίρους"!!!

Τώρα, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι μπορούν να σταυρώνουν τα χέρια μπροστά σε τέτοιους "εκπροσώπους" τους, είναι βεβαίως δικό τους θέμα ή ας ψάξουν να βρουν ποιοι είναι οι αντίπαλοι.

Επικυρίαρχοι στην Αλβανία

Με ύφος επικυρίαρχου και "μεγάλου αφεντικού" ο Θ. Πάγκαλος στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Αλβανία ανέλαβε να μεταφέρει τη γραμμή των ΗΠΑ και της ΕΕ ενόψει των επικείμενων εκλογών. Στην πραγματικότητα ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις και να επηρεάσει, όποιους και όπως μπορεί, για να στηριχτεί το καθεστώς στην Αλβανία και μάλιστα υπέρ του Μπερίσα. Αλλωστε, τι άλλο σημαίνει η προειδοποίησή του, ότι αν δε γίνουν οι εκλογές θα πρόκειται για "πράξη συλλογικής αυτοκτονίας", τη στιγμή που η γειτονική χώρα δοκιμάζεται από τις συμμορίες των παρακρατικών του Μπερίσα, γεγονός που προδικάζει και το κατά πόσο ελεύθερες θα είναι οι εκλογές.

Επίσης, ο Θ. Πάγκαλος δε δίστασε να υποδείξει στις επιτροπές του Νότου να "δηλώσουν από κοινού στην τηλεόραση και να πουν στα μέλη τους και τους οπαδούς τους, να υποστηρίξουν και όχι να παρεμποδίσουν τις εκλογές".

Αυτή η απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία επιβεβαιώνει και τους λόγους για τους οποίους έγινε η στρατιωτική επέμβαση.

Ο... αδέσμευτος Κ. Καραμανλής

Πριν απ' την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων η τότε ηγεσία της ΝΔ υποσχόταν ότι με αυτούς τους νόμους θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Κι εκείνο που κατάφερε ήταν να χάσουν οι συνταξιούχοι ένα 20% απ' το εισόδημά τους τα τελευταία 6 χρόνια, όπως παραδεχόταν ένα προεκλογικό εσωκομματικό δελτίο της ΝΔ, για τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 1996.

Φαίνεται, όμως, ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δεν έχει υπόψη του εκείνο το εσωκομματικό δελτίο, γι' αυτό και στην τελευταία συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) δε δέχτηκε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις. "Αν θα έλθω στην εξουσία δε γνωρίζω το βάρος των προβλημάτων και αν θα μπορέσω να τα ικανοποιήσω" είπε στους συνταξιούχους.

Δε δεσμεύτηκε στους συνταξιούχους ο Κ. Καραμανλής, γιατί είναι δεσμευμένος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει κάνει "Ευαγγέλιο" τη Λευκή Βίβλο.

Προσαρμογές και λεηλασία

"Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας παρά την εκπληκτική δημοσιονομική απόσταση, η οποία έχει μέχρι σήμερα διανυθεί, δεν έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει κανένα υφεσιακό αποτέλεσμα, όπως συχνά βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες"! Τέτοια κι άλλα παρόμοια είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών και, προφανώς, απαντώντας σε όποιους εργαζόμενους νόμισαν πως η ...ανάσα από τις γαλλικές εκλογές μπορεί να τους αφορά.

Και, εν πάση περιπτώσει, αν ο υφυπουργός εννοεί ότι, με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, δεν έχει προκληθεί κανένα υφεσιακό αποτέλεσμα στα κέρδη των επιχειρήσεων - δημοσίευμα του κυριακάτικου "Ρ" το επιβεβαίωσε ατράνταχτα - τότε έχει δίκιο και μάλιστα απόλυτο. Προφανώς, όμως, και δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, όταν διατυπώνει τέτοια άποψη. Διότι, τα επίσημα στοιχεία, για τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων, την ανεργία, τα καθημερινά "λουκέτα" στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλά άλλα, αποδεικνύουν το αντίθετο ακριβώς. Πάντως, ούτως ή άλλως, ο τρόπος, με τον οποίο διατυπώνει την παραπάνω άποψη ο υφυπουργός Οικονομικών, είναι τουλάχιστον ωμή πρόκληση και χλευασμός για το λαϊκό αίσθημα...

Το ξέρατε;..

Το ξέρατε εσείς αυτό; Τόσα χρόνια - για την ακρίβεια, από το ...1993 - είχαμε (και εξακολουθούμε να έχουμε) αριστερή κυβέρνηση στη χώρα μας! Κι αν δεν το 'χατε καταλάβει, "κακό του κεφαλιού σας". Ευτυχώς, έσπευσε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, να άρει οποιαδήποτε "παρεξήγηση" είχε δημιουργηθεί.

Ακούστε τι είπε ο "αθεόφοβος", σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και αν αυτό σημαίνει ενδεχόμενη στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Είπε, λοιπόν, ότι ούτε θα υπάρξει ούτε χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, διότι "εμείς, που είμαστε μια ...αριστερή κυβέρνηση", πετύχαμε πράγματα και στόχους, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν πέτυχαν. Μάλιστα, το συγκεκριμενοποίησε, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, σταθεροποιήθηκε η ανεργία και σημειώθηκαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης!!!

Δεν έχει σημασία - για τον υπουργό - αν τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το 25% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, όπου μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στη βιομηχανία το διάστημα 1985 - '94. Φανταστείτε, λοιπόν, να μην είχαμε και "αριστερή" κυβέρνηση τι θα γινόταν!..

Του αξίζει...

Τι θα έκανε αν είχε στα χέρια του μια είδηση που "έκαιγε" το αφεντικό του, τον Σ. Κόκκαλη, ρωτήθηκε προχτές ο κύριος Κακαουνάκης και ιδού η απάντηση: "Θα έκανα το παν για να θάψω την είδηση! Επειδή πάνω από όλα βάζω το "παντεσπάνι" μου, υπηρετώ πάντα τα συμφέροντα του αφεντικού μου, όπως έκανα παλιότερα και με τον Αλαφούζο"...

Με δεδομένο ότι στις μέρες του "εκσυγχρονισμού" ο νεοσυντηρητικός κυνισμός βαφτίζεται "κεντροαριστερή" πολιτική, ο τραμπούκικος Γιαννοπουλισμός αποκαλείται "ιδιορρυθμία" και ο σφαγιασμός του κράτους πρόνοιας τιτλοφορείται "αριστερό" Μάαστριχτ, ο κύριος Κακαουνάκης έχει κάθε δικαίωμα να βαφτίσει τη δημοσιογραφική ευτέλεια που υπηρετεί σαν "λεβεντιά" και να πάει στα ταμεία των αφεντικών του για να ζητήσει αύξηση του μισθού του.

Ο σοσιαλισμός ... μετακόμισε

"Τώρα βλέπουν! Και βλέπουν καθαρά, σημειώνει ειρωνικά στην "Εξ αριστερών" στήλη του, στον "Αδέσμευτο Τύπο", ο Χρήστος Θεοχαράτος και συνεχίζει: Αριστερό το Μάαστριχτ, αριστερό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αριστερή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αριστερός ο ΟΟΣΑ, αριστερό το Σένγκεν, αριστερό το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, αριστερούτσικο το ΝΑΤΟ, αριστερή η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, κρυφοαριστερό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αριστερές οι Κεντρικές Τράπεζες Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας,...".

Δίκιο έχει. Ετσι που πάμε, σε λίγο θα μας πούνε - και θα θέλουνε να το πιστέψουμε κιόλας! - ότι ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη δεν ανατράπηκε, αλλά απλώς ...μετακόμισε, από το ανατολικό μέρος της ηπείρου, στο δυτικό...

Μπαγαποντιές!

Προς το παρόν

δεν ειν' "ζερβό"

και χίλια βάσανα

τραβώ

από ετούτο

το ζαβό!

Τώρα μου λεν

"αριστερά"

θ' αρχίσει πια

να προχωρά,

λύκος, μ' αρνιού

πλέον δορά!

Προς το παρόν

είναι δεξί

και μ' έχει κάψει

σαν οξύ

και με καμπούριασε

σαν "ξι"!

Τώρα μου λεν

αλλάζει "πλου",

λόγια θολά,

κουβέντες "φλου",

τα μπαγαπόντικα

αλλού!

Ο οίστρος

Η "δημοκρατία του Μάαστριχτ"

Αυτό πια είναι αποθέωση της "δημοκρατίας του Μάαστριχτ". Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας να αναγγείλει ότι η χώρα του επιλέγει να μη συμμετάσχει - τουλάχιστον στην αρχή - για μια σειρά λόγους και γιατί μόνο το 26% των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στην ΟΝΕ, και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών έσπευσε να αμφισβητήσει αν μπορεί η Σουηδία να μείνει εκτός ΟΝΕ!Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Σαντέρ, αποφαίνεται ότι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά πόσον η Σουηδία δικαιούται να μείνει έξω από την ΟΝΕ!Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στη συμφωνία ένταξης της Σουηδίας το 1995 υπήρχε σχετική δήλωση, που της δίνει αυτό το δικαίωμα.

Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει κανένας συνειρμός για ανάλογη στάση της κυβέρνησης Σημίτη. Το μέγεθος και το βάθος της υποτέλειας είναι τέτοιο, ώστε ουδέποτε θα της περνούσε από το μυαλό μια τέτοια "ανίερη" σκέψη...

Μάαστριχτ, όπως... Καρδίτσα

"Η οικονομική μας πολιτική εφαρμόζεται πέρα και ανεξάρτητα από οποιοδήποτε Μάαστριχτ, κεντρώο, δεξιό η αριστερό" ισχυρίστηκε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και μπροστά σε εκλεκτό ακροατήριο εκπροσώπων του χρηματιστικού κεφαλαίου, ο Γ. Παπαντωνίου είχε αναφωνήσει σε υψηλούς τόνους: "Πρέπει να καταλάβουμε όλοι. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για τη χώρα μας. Μάαστριχτ, Μάαστριχτ, Μάαστριχτ"! Υπάρχει αναντιστοιχία στις δύο αυτές δηλώσεις; Οχι βέβαια. Η πρώτη έγινε σε ακροατήριο δικών του ανθρώπων και εξέφρασε αυθόρμητα τα "πιστεύω" του.

Η χτεσινή δήλωση έγινε υπό το πρίσμα των γαλλικών εκλογών, όπου η πολιτική του Μάαστριχτ καταδικάστηκε. Ας αποστασιοποιηθούμε επομένως προσωρινά σήμερα από το Μάαστριχτ, μια και ο όρος δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, αλλά προς Θεού και μη χαλαρώσει ή ξεχαστεί η ουσία του. Γι' αυτό και "η οικονομική μας πολιτική εφαρμόζεται πέρα και ανεξάρτητα...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ