ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "εκσυγχρονισμός" της... συζυγολογίας

Πριν από μερικές μέρες διεξήχθη συνέδριο υπό την αιγίδα του MEGA με θέμα την κατάσταση στα ΜΜΕ, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και γενικά το ζήτημα της ενημέρωσης στον τόπο μας. Παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών και όχι μόνο, καθώς και πολιτικοί παράγοντες, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, γύρω από το χώρο των ΜΜΕ.

Το απόφθεγμα - όρκος των διοργανωτών, με το οποίο συμφώνησαν, είτε σιωπηρά είτε ηχηρά, όλοι οι υπεύθυνοι για το τι ακούγεται και προβάλλεται από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ήταν ότι δεν πρόκειται να θίγουν με τις εκπομπές τους την έννοια της ενημέρωσης και μαζί τους πολίτες της χώρας... Ανάλογες δεσμεύσεις - εξαγγελίες υπήρξαν από κυβερνητικά χείλη, αλλά και από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Ενός κόσμου, που, ας σημειωθεί, πλειάδα μελών του συναγωνίζονται για το ποιος θα διαβεί πρώτος τον κατήφορο που οδηγεί στα τηλεοπτικά "παράθυρα" και τα "realitys shows"...

***

Χτες, αυτός ο πολιτικός κόσμος, σε συνεργασία με τους συνεργάτες του τηλε-ιδιοκτήτες (Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Αλαφούζος) έδωσαν ένα ακόμα δείγμα του "πιστεύω" τους. Σύμφωνα με τον δικό τους κατάλογο "προτεραιοτήτων", σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ή εν πάση περιπτώσει τα ενδιαφέροντα αυτής της χώρας, δεν υπάρχει το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Σένγκεν. Δεν υπάρχει το δράμα των "ημιθανών" απασχολούμενων και της ημιθανούς ελληνικής παραγωγικής βάσης, όπως αποτυπώνεται στη "Χαλυβουργική". Δεν υπάρχει το θέμα των ληστρικών επιδρομών στο εφάπαξ και τις συντάξεις των εργαζόμενων. Οσο για την πολιτική λιτότητας στα πλαίσια της ΟΝΕ, για το ζήτημα των ναρκωτικών, για το ζήτημα του περιβάλλοντος, συνιστούν "λεπτομέρειες" μπροστά στα "μεγάλα" και "ουσιαστικά" θέματα που ταλανίζουν τους Νεοέλληνες.

***

Ανάμεσα σε αυτά τα "μεγάλα" και "ουσιαστικά", το πρώτο των πρώτων, η "μητέρα των ειδήσεων", όπως προκύπτει από τα... ενημερωτικά "πολυβολεία" του πολιτικο- εκδοτικού κατεστημένου είναι το... Ιδρυμα Αντρέα Παπανδρέου, το αν θα συμμετάσχει η κυρία Λιάνη στη διοίκησή του, το αν θα την αφήσει ο Κατσανέβας να συμμετάσχει, το αν θα υπάρξει συμφωνία για το ποιος θα τραγουδήσει εις μνήμην του Α. Παπανδρέου, το αν το αρχείο του εκλιπόντος πρωθυπουργού θα φτάσει στο ΠΑΣΟΚ... Αυτή ήταν χτες η πρώτη τους είδηση, η οποία, μάλιστα εμπλουτίστηκε από δηλώσεις πρώην και νυν πολιτικών παραγόντων...

Και σίγουρα, από τη μεριά μας δε γνωρίζουμε αν το αρχείο θα φτάσει στον προορισμό του. Ομως, υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι ο "εκσυγχρονισμός", μαζί με τους θιασώτες του της "συζυγολογίας", είναι αποφασισμένοι να φτάσουν. Στον πάτο...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά "σύνθλιψης"

Τις κυβερνητικές εμμονές στη λιτότητα επανέλαβε ο πρωθυπουργός από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Υπέρμαχος της μόνης πραγματικής εκδοχής του Μάαστριχτ, της σκληρής και αταλάντευτης γραμμής που έχουν καθορίσει οι πολυεθνικές, εμφανίστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Κ. Σημίτης,μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γιοράν Πέρσον,προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, όπου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις για την πορεία προς την ΟΝΕ και κατέστησε σαφές ότι η κυβερνητική πυξίδα "κοιτά" σταθερά προς τον ορίζοντα της λιτότητας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των διαφορών στην ΕΕ, της σύγκλισης των χωρών".Πρόκειται για την πασίγνωστη "επιχειρηματολογία" που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την οποία, η οικονομική πολιτική, ανεξαρτήτως των όποιων διεργασιών στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, θα συνεχιστεί απαράλλαχτη στο όνομα της "σύγκλισης". Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της θέσης της... Μπούντεσμπαγκ, λέγοντας ότι "κατά τη διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συμφωνημένες ημερομηνίες και διεργασίες".

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί "ελαστικοποίησης" των κριτηρίων για την ένταξη στην ΟΝΕ, με αφορμή τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Βρετανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ίδια για όλους και ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, αν υπάρχου όσο το δυνατόν λιγότερες διαφοροποιήσεις" αφού χρειάζεται ένα "πιο "δεμένο" σύνολο",όπως είπε... Πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα της "ελαστικοποίησης" - κάτι που δείχνει τις κυβερνητικές αντιλαϊκές εμμονές που δεν της επιτρέπουν ούτε στα λόγια να διαφοροποιείται από το Διευθυντήριο ακόμα και σε κίβδηλα θέματα - και περιορίστηκε να πει πως αν υπάρξουν αλλαγές, αυτές πρέπει να ισχύσουν και να αφορούν όλα τα κράτη - μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σουηδίας, χαρακτηρίστηκαν "πολύ καλές" ενώ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων "η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι μια διαδικασία η οποία ενδείκνυται". Τέλος, χαρακτήρισε "λεπτομέρεια" το ζήτημα του ποιος - και η τουρκοκυπριακή πλευρά; - θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο οποίο, όπως είπε, δεν υπεισήλθε ο ομόλογός του.

"Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει", δήλωσε ο Κώστας Σημίτης, ενώ ο Γιοράν Πέρσον τόνισε: "θα πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι πολίτες λόγω της πολύ ισχυρής δημοκρατικής παράδοσης της Σουηδίας. Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και αν χρειαστεί μπορεί να διεξαχθεί και δημοψήφισμα".

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Βοηθούν την Τουρκία όσοι κάνουν κριτική στον πρωθυπουργό!

Σε μία επίδειξη "εκσυγχρονιστικού" αυταρχισμού προχώρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, γιατί έτσι δίνουν επιχειρήματα στους Τούρκους, προκειμένου να πλήξουν τη χώρα μας!

Αφορμή γι' αυτήν την - από κάθε άποψη επικίνδυνη - θέση αποτέλεσε μία τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, σε προχτεσινή κομματική συγκέντρωση, όπου αποκάλεσε τον πρωθυπουργό "μέτριο, στενόκαρδο, διαχειριστή - λογιστή, που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα". Οταν κλήθηκε ο Δ. Ρέππας να σχολιάσει αυτήν την τοποθέτηση, δήλωσε ότι "μπορεί έτσι να επιδιώκουμε κάποια κομματικά οφέλη, μπορεί να επιδιώκουμε να πλήξουμε το κύρος του πρωθυπουργού ή την ισχύ της κυβέρνησης, δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι έτσι δίνουμε βοήθεια σε δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δε θα έβλεπαν με καλό μάτι την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα, την τελευταία ιδιαιτέρως περίοδο"!Για να μην αφήσει δε καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, προχώρησε περισσότερο, κατονομάζοντας την Τουρκία ως μία από τις δυνάμεις που ενδεχομένως ωφελείται από την όποια φωνή διαφοροποιείται, έστω και φραστικά, από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Προχώρησε, μάλιστα, και σε νουθεσίες, καλώντας τα κόμματα να περιορίζονται, "μέχρις εκείνου του σημείου, το οποίο, όταν το υπερβαίνουμε, βλάπτουμε την Ελλάδα".

Αντιδρώντας στις θέσεις του Δ. Ρέππα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση "εξωθείται στην κινδυνολογία, λειτουργώντας έτσι διασπαστικά και αποσταθεροποιητικά".

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Να απαγορευθούν οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου

Την απαγόρευση της χρήσης σωλήνων αμιαντοτσιμέντου στα υδρευτικά δίκτυα, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η "ΕΕ με την οδηγία 91/659 έχει αναγνωρίσει ότι ο αμίαντος αποτελεί ισχυρή καρκινογόνο ουσία και έχει απαγορεύσει τη χρήση της σε μία σειρά τομείς. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η εγκατάσταση ινών αμιάντου στο σώμα, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη κακοηθών όγκων όχι μόνο στο αναπνευστικό σύστημα αλλά και στο γαστρεντερικό και σε άλλα σημεία του σώματος".

"Κράτη - μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Δανία κατήργησαν τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου για τη μεταφορά πόσιμου ύδατος το οποίο στα αστικά κυρίως κέντρα χρησιμοποιείται εκτός από την πόση και για άλλες δραστηριότητες, όπως καθαρισμός κλπ. δημιουργώντας αυξημένα επίπεδα αμιάντου και στον αέρα".

Ο Β. Εφραιμίδης ζητά από την Επιτροπή να "απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου στα υδρευτικά δίκτυα, για να σταματήσει την είσοδο ινών αμιάντου στον ανθρώπινο οργανισμό διά της πεπτικής οδού και την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων στον αέρα από την οικιακή χρήση ύδατος, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η οδηγία 91/659 απαγορεύει ήδη τη χρήση ηθμών αμιάντου για μεταφορά υγρών".

ΠΑΣΟΚ
Εκστρατεία "διαλόγου"

Με στόχο την προώθηση της κομματικής ανασυγκρότησης και την εξασφάλιση, κατά το δυνατόν, της πιο ενεργούς υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής από τις κομματικές δυνάμεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οργανώνει το ερχόμενο τριήμερο περιοδείες κυβερνητικών και κομματικών στελεχών σε διάφορους νομούς της χώρα. Μεικτά κομματικο-κυβερνητικά και πολυπληθή κλιμάκια θα περιοδεύσουν στους Νομούς Ξάνθης, Αργολίδας και Λευκάδας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εσωκομματικές διασκέψεις σε περιφερειακό επίπεδο. Στόχος των διοργανωτών είναι η δραστηριοποίηση των κομματικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της υποστήριξης των αντιλαϊκών μέτρων, ο "διάλογος" με τους φορείς και η "παρουσίαση" των θέσεων της κυβέρνησης. Τη μεθεπόμενη βδομάδα, 20 - 21 Ιούνη, έχει προγραμματιστεί Σύνοδος της ΚΕ, με θέμα την "ανάπτυξη", ενώ την επομένη, 22 Ιούνη, θα γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής οι εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Α. Παπανδρέου.

Με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Συνάντηση είχαν χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, και κατά τη διάρκειά της η Αλέκα Παπαρήγα εξέθεσε τις θέσεις και εκτιμήσεις του Κόμματος για την κατάσταση στην Αλβανία και την πορεία της χώρας προς τις εκλογές.

Ουδέν σχόλιον

Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας για την απόφαση της κυβέρνησής του να μην ακολουθήσει το δρόμο της ΟΝΕ και έδωσε την εξής απάντηση: "Θα πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι πολίτες, λόγω της πολύ ισχυρής δημοκρατικής παράδοσης της Σουηδίας. Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και, αν χρειαστεί, μπορεί να διεξαχθεί και δημοψήφισμα". Η απάντηση δόθηκε ενώπιον του Κ. Σημίτη. Από εμάς, ουδέν σχόλιον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ