ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μαγείρεψαν" τιμάριθμο 5,4 αντί για 6%!

Ο μη υπολογισμός της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, παραμόρφωσε τον τιμάριθμο κατά 0,6%

Ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου 5,4% το Μάη, αντί για 6% που είναι κανονικά, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τα στατιστικά και άλλα "μαγειρέματα" που αρχίζουν να εκμεταλλεύονται οι αρμόδιοι, προκειμένου να εμφανίσουν τους δείκτες όχι σύμφωνα με την πραγματική τους εξέλιξη, αλλά με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για αυτή...

Τα ερωτηματικά προκύπτουν, επειδή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), προφανώς με άνωθεν εντολή, στον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάη, αφαίρεσε, για πρώτη φορά στα χρονικά, από το "καλάθι" το πετρέλαιο θέρμανσης. Η "μέθοδος" αυτή - με δεδομένο ότι ήδη ισχύουν οι αυξημένες θερινές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης - οδήγησε σε μη καταγραφή της επιβάρυνσης του δείκτη κατά 0,6%. Σε διαφορετική δηλαδή περίπτωση, αυτή της καταμέτρησης της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο Γενικός Δείκτης θα παρουσίαζε ρυθμό μεταβολής 6% και όχι 5,4% όπως παρουσιάστηκε χτες από τους εκπροσώπους της ΕΣΥΕ.

Η αντίληψη ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει υποκύψει στις Σειρήνες της αλχημείας των αριθμών, προκειμένου να επιτύχει με κάθε τρόπο και μέσο τους μονεταριστικούς στόχους του προγράμματος "σύγκλισης", ενισχύεται από το γεγονός ότι τους ίδιους τρόπους και μέσα χρησιμοποιούν και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς και νομισματικούς στόχους. Την προηγούμενη εβδομάδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο είχαν εκτενή αποσπάσματα για τα μαθήματα αλχημείας στα οποία επιδίδεται η γερμανική κυβέρνηση, για την καταμέτρηση των αποθεμάτων χρυσού, ώστε στο τέλος του 1997 να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3%.

Ερωτώμενοι οι εκπρόσωποι της ΕΣΥΕ για το νέο τρόπο παρουσίασης του τιμαρίθμου, ισχυρίστηκαν ότι τη θερινή περίοδο η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης είναι μηδενική και σύμφωνα με το νέο τρόπο μέτρησης του δείκτη, θεωρείται πλέον... εποχιακό είδος. Παραδέχτηκαν όμως ότι η μείωση του τιμαρίθμου λόγω του μη υπολογισμού του πετρελαίου θέρμανσης, δεν ισοδυναμεί και με πραγματική μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Στατιστική ως επιστήμη, σε καμιά περίπτωση - αν δεν προβλέπεται από την αρχική κατάρτιση κάποιου δείκτη, όπως δεν προβλέπεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση - δεν είναι επιτρεπτή η κατ' επιλογή πρόσθεση και αφαίρεση κριτηρίων, μια και οι δείκτες δεν αποτυπώνουν στιγμιαίες καταστάσεις απλά, αλλά τη στιγμιαία εξέλιξη στο βάθος του χρόνου. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, για παράδειγμα - σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες - τους μήνες του χειμώνα δεν αφαιρούνται από το δείκτη τα... καρπούζια και τα πεπόνια, ούτε το καλοκαίρι τα... είδη θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Μάη του 1996, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο τιμάριθμος είχε επιβαρυνθεί κατά 0,6%. Οπως επίσης ανέφεραν, μεγάλη αύξηση παρουσίασαν φέτος οι τιμές στα κεράσια (αυξήθηκαν κατά 80%) και στα φρέσκα φασολάκια κατά 20%. Μόνο τα δύο αυτά εμπορεύματα επιβάρυναν τον τιμάριθμο κατά 0,3%.

ΑΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μαίνεται ο πόλεμος των μεγαλοσυμφερόντων

Ο πόλεμος των συμφερόντων για την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινας της ΔΕΗ, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες αιφνιδίως με εντυπωσιακές αλληλοκατηγορίες μεταξύ μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, μαίνεται, αλλά σε χαμηλούς, από ό,τι φαίνεται πλέον, τόνους. Καθημερινά, κοινοποιούνται διάφορες καταγγελίες από... φορείς και... συλλόγους, οι οποίες, αναλόγως των προθέσεών τους, δίνουν τροφή στα κονταροχτυπήματα των συγκρουόμενων μεγαλοσυμφερόντων, για το ποιος θα "μασήσει" μεγαλύτερο κομμάτι από την παχυλή πίτα των προμηθειών της ΔΕΗ. Στο παιχνίδι αυτό έχουν μπει και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι πασιφανές, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιοι για να τοποθετηθούν εμμέσως. Ενδεικτικά αναφέρουμε την προχτεσινή ανακοίνωση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για το σταθμό της Φλώρινας, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει το σκάνδαλο, αφού για το υπερκοστολογημένο, κατά 70 δισ. δρχ., τίμημα δε λέει κουβέντα. Επιπλέον ερωτήματα για την έκταση και το παρασκήνιο που παίζεται αυτό το διάστημα εις βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών της ΔΕΗ προκύπτουν και από τη χτεσινή ανακοίνωση του Νίκου Μπάκουλη, μέλους του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Με την ανακοίνωση αυτή κατηγορεί τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι δημοσιοποίησαν αλλοιωμένα την απόφαση του ΔΣ για τη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα και τους καλεί να διορθώσουν το δημοσιοποιημένο κείμενο. Πάντως και το αρχικό κείμενο, στο οποίο αναφέρεται Ν. Μπάκουλης, δεν ξεφεύγει από τη συγκάλυψη του σκανδάλου του τιμήματος των 179 δισ. δρχ. Αυτό που σίγουρα φαίνεται είναι ότι το μαγείρεμα του σκανδάλου στο παρασκήνιο καλά κρατεί, ενώ από την άλλη η υπουργός Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να τους πείσει για το εύλογο του σκανδαλώδους τιμήματος.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η τύχη της θα κριθεί μέχρι το τέλος του 1998

Το αργότερο μέχρι το τέλος του 1998, θα κριθεί η τύχη της Ιονικής Τράπεζας - που είναι θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας (ελέγχει το 63% των μετοχών της Ιονικής) - καθώς και η απασχόληση ή το εργασιακό καθεστώς πολλών εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Κων. Γεωργουτσάκος,άρχισαν ήδη οι ενέργειες για τη "σε βάθος εξέταση των σημερινών σχέσεων της Εμπορικής με την Ιονική". Οι σχέσεις αυτές και ο "πιθανός ανακαθορισμός τους - εξήγησε ο πρόεδρος της Εμπορικής - αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τη μελλοντική πορεία και των δύο τραπεζών".

Αν και ο πρόεδρος της Εμπορικής ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του και δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, το ιδιοκτησιακό της καθεστώς είναι θέμα καθαρά πολιτικό. Ανεξάρτητα δηλαδή από τα εναλλακτικά σενάρια που θα υποβάλει στη διοίκηση της Εμπορικής η εταιρία συμβούλων (σύμφωνα με πληροφορίες επιλέχτηκε η εταιρία ΜΟΝΙΤΟΡ), η τελική απόφαση - αν δηλαδή θα συγχωνευτεί η Ιονική με την Εμπορική ή αν θα πουληθεί ολόκληρη σε ιδιώτες - θα παρθεί από την κυβέρνηση, η οποία έχει γίνει υπέρμαχος θιασώτης των ιδιωτικοποιήσεων και του "λιγότερου κράτους". Ο πρόεδρος της Εμπορικής εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την κερδοφορία της τράπεζας το 1997 (στο πρώτο τρίμηνο είπε πως τα κέρδη είναι πολλαπλάσια συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1996), με μέτρα για τη συγκράτηση των λειτουργικών της δαπανών, τη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας κλπ.

Προεόρτια

Ακόμα δεν μπήκε καλά - καλά ο Ιούνης και οι "επώνυμοι" του εμπορίου, αυτοί δηλαδή που σταμάτησαν για κάνα μήνα τις χειμερινές "προσφορές", άρχισαν τα προεόρτια, διαφημίζοντας θερινές εκπτώσεις μέχρι και 50%. Στόχος τους, να προλάβουν να ροκανίσουν τα ισχνά εισοδήματα των καταναλωτών. Και εδώ που τα λέμε, αυτή είναι η "ελεύθερη" αγορά. Να κάνουν ό,τι θέλουν, όσοι έχουν και "το μαχαίρι και το πεπόνι", εκφυλίζοντας και αυτό το θεσμό των εκπτώσεων.

Και, βέβαια, αυτοί οι "επώνυμοι" γνωρίζουν καλά ότι οι περισσότεροι έμποροι και τα μικρομάγαζα δεν έχουν τη δυνατότητα να λανσάρουν όλο το χρόνο εκπτώσεις. Από την άλλη, ο νόμος έχει πετάξει το "μπαλάκι" στους εμπορικούς συλλόγους να κάνουν τον αστυνόμο τέτοιων φαινομένων. Κατά τα άλλα, διάφοροι συνδικαλιστές, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τον εμπορικό κόσμο κάνουν λόγο για "κοινά συμφέροντα μικρών και μεγάλων καταστημάτων".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σωρεία εκδόσεων κρατικών τίτλων μέχρι το Δεκέμβρη

Πληθώρα κρατικών τίτλων προγραμματίζει να ρίξει στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Οπως προκύπτει από σχετικό χρονοδιάγραμμα εκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στις 19 Ιούνη πρόκειται να εκδοθούν και να διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με τη διαδικασία της δημοπρασίας, ομόλογα σταθερού επιτοκίου τριετούς, πενταετούς και εφταετούς διάρκειας, ενώ στις 30 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο εφτάμηνο Ιούνης - Δεκέμβρης 1997, αναμένεται, είτε μέσω δημοπρασίας, είτε με απευθείας διάθεση στην αγορά, να πραγματοποιηθούν οκτώ εκδόσεις εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, πέντε εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, οκτώ εκδόσεις ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, τέσσερις εκδόσεις zero coupon διετούς διάρκειας και δύο εκδόσεις τιμαριθμοποιημένων ομολόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ