Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μαγείρεψαν" τιμάριθμο 5,4 αντί για 6%!

Ο μη υπολογισμός της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, παραμόρφωσε τον τιμάριθμο κατά 0,6%

Ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου 5,4% το Μάη, αντί για 6% που είναι κανονικά, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τα στατιστικά και άλλα "μαγειρέματα" που αρχίζουν να εκμεταλλεύονται οι αρμόδιοι, προκειμένου να εμφανίσουν τους δείκτες όχι σύμφωνα με την πραγματική τους εξέλιξη, αλλά με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για αυτή...

Τα ερωτηματικά προκύπτουν, επειδή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), προφανώς με άνωθεν εντολή, στον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάη, αφαίρεσε, για πρώτη φορά στα χρονικά, από το "καλάθι" το πετρέλαιο θέρμανσης. Η "μέθοδος" αυτή - με δεδομένο ότι ήδη ισχύουν οι αυξημένες θερινές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης - οδήγησε σε μη καταγραφή της επιβάρυνσης του δείκτη κατά 0,6%. Σε διαφορετική δηλαδή περίπτωση, αυτή της καταμέτρησης της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο Γενικός Δείκτης θα παρουσίαζε ρυθμό μεταβολής 6% και όχι 5,4% όπως παρουσιάστηκε χτες από τους εκπροσώπους της ΕΣΥΕ.

Η αντίληψη ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει υποκύψει στις Σειρήνες της αλχημείας των αριθμών, προκειμένου να επιτύχει με κάθε τρόπο και μέσο τους μονεταριστικούς στόχους του προγράμματος "σύγκλισης", ενισχύεται από το γεγονός ότι τους ίδιους τρόπους και μέσα χρησιμοποιούν και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς και νομισματικούς στόχους. Την προηγούμενη εβδομάδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο είχαν εκτενή αποσπάσματα για τα μαθήματα αλχημείας στα οποία επιδίδεται η γερμανική κυβέρνηση, για την καταμέτρηση των αποθεμάτων χρυσού, ώστε στο τέλος του 1997 να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3%.

Ερωτώμενοι οι εκπρόσωποι της ΕΣΥΕ για το νέο τρόπο παρουσίασης του τιμαρίθμου, ισχυρίστηκαν ότι τη θερινή περίοδο η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης είναι μηδενική και σύμφωνα με το νέο τρόπο μέτρησης του δείκτη, θεωρείται πλέον... εποχιακό είδος. Παραδέχτηκαν όμως ότι η μείωση του τιμαρίθμου λόγω του μη υπολογισμού του πετρελαίου θέρμανσης, δεν ισοδυναμεί και με πραγματική μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Στατιστική ως επιστήμη, σε καμιά περίπτωση - αν δεν προβλέπεται από την αρχική κατάρτιση κάποιου δείκτη, όπως δεν προβλέπεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση - δεν είναι επιτρεπτή η κατ' επιλογή πρόσθεση και αφαίρεση κριτηρίων, μια και οι δείκτες δεν αποτυπώνουν στιγμιαίες καταστάσεις απλά, αλλά τη στιγμιαία εξέλιξη στο βάθος του χρόνου. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, για παράδειγμα - σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες - τους μήνες του χειμώνα δεν αφαιρούνται από το δείκτη τα... καρπούζια και τα πεπόνια, ούτε το καλοκαίρι τα... είδη θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Μάη του 1996, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο τιμάριθμος είχε επιβαρυνθεί κατά 0,6%. Οπως επίσης ανέφεραν, μεγάλη αύξηση παρουσίασαν φέτος οι τιμές στα κεράσια (αυξήθηκαν κατά 80%) και στα φρέσκα φασολάκια κατά 20%. Μόνο τα δύο αυτά εμπορεύματα επιβάρυναν τον τιμάριθμο κατά 0,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ