Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Στο μονόδρομο του αγώνα

Τη Δευτέρα στις 7.30 το απόγευμα, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, η παναθηναϊκή συγκέντρωση - απαρχή ενός νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ

"Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε την καταδίκη μας, συμμετέχοντας στο "διάλογο" - απάτη που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, για να αποσπάσει την έγκριση των λαϊκών στρωμάτων για την επιβολή ακόμα σκληρότερης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας". Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) Αθήνας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ενόψει της αγωνιστικής κινητοποίησης της ερχόμενης Δευτέρας. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η συγκέντρωση της Δευτέρας, στις 7.30 το απόγευμα, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, είναι η απαρχή ενός νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων. "Εάν δεν περάσουμε στην αντεπίθεση", δήλωσαν, "θα αφανιστούμε".

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΣΕΑ Μ. Διαμαντής τόνισε ότι "οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη μικρομεσαία επιχείρηση, που βουλιάζει εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που ακολουθούν πιστά τις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών, με όλες τις συνέπειες για την εθνική οικονομία και την ίδια στιγμή η επίσημη πολιτεία επιμένει να κωφεύει και να παίρνει όλο και πιο σκληρά μέτρα για την εξόντωση των ΜΜΕ". Κατήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα - στο όνομα της "ανάπτυξης" - στους ΕΒΕ, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, ενώ αντίθετα κόντρα σε κάθε λογική και στα πραγματικά συμφέροντα της εθνικής οικονομίας, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι αυτές που επενδύουν τον ιδρώτα τους σ' αυτή τη χώρα.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ κατήγγειλαν τον εμπαιγμό σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δήθεν ενίσχυσή τους που επικαλείται η κυβέρνηση, τα οποία στην πράξη καρπώνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που παρουσίασαν καταγράφουν ανάγλυφα τη δραματική κατάσταση που όλο και με μεγαλύτερη ένταση αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ΜΜΕ. Ειδικότερα:

  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των επιχειρήσεων που θα βάλουν φέτος λουκέτο υπολογίζονται σε 80.000.
  • Τα φέσια - ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές - ανέρχονται περίπου σε 2 τρισ. δρχ.
  • Ο τζίρος συνεχίζει τη δραματική πτωτική πορεία εξαιτίας της μετατόπισής του στα πολυκαταστήματα και της εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πτώση έφτασε το 30% - 40%.
  • Οι πτωχεύσεις σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 58%, ενώ η ανεργία στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων ανέρχεται σε 18%.
  • Η φορολογία των ΜΜΕ για τα εισοδήματα του 1996 θα αυξηθεί από 30% μέχρι 100% εξαιτίας των "αντικειμενικών κριτηρίων".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, δήλωσαν κατηγορηματικά οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ ΜΜΕ, οι ΕΒΕ δεν έχουν την πολυτέλεια και το δικαίωμα να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ενώ στη συνέντευξη δεν άφησαν στο απυρόβλητο τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ που αποφάσισε από τη μια να εμπλέξει το συνδικαλιστικό κίνημα στο στημένο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου" και από την άλλη δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι αγωνίζονται και αντιπαλεύουν:

  • το νέκρωμα της αγοράς
  • τη συνεχιζόμενη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών που αφανίζουν τη μικρή επιχείρηση και αφαιμάζουν την ελληνική οικονομία
  • το απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο που επέβαλαν τα πολυκαταστήματα
  • τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται με τα αντισυνταγματικά και άδικα αντικειμενικά κριτήρια, το 35% και τους φόρους των ΟΤΑ (όπως το 2%)
  • την έλλειψη προστασίας της επαγγελματικής στέγης
  • τη σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση των ΕΒΕ
  • τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων προϊόντων
  • την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος και τις συντάξεις πείνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ