Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αμφισβητούν την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, που υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλει επίδομα γάμου και τέκνων και στο σύζυγο και στη σύζυγο δημόσιους υπάλληλους

Σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" εμφανίστηκε και χτες η κυβέρνηση, αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις, τι θα κάνει για την εφαρμογή τηςαπόφασης του Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι το επίδομα γάμου και τέκνων το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι - δημόσιοι υπάλληλοι.Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που είναι τελεσίδικη, χαρακτηρίζει "αντισυνταγματική" τη νομοθετική διάταξη με την οποία από το 1984 και μετά η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος είχε περιοριστεί μόνο στον ένα από τους δύο συζύγους - δημόσιους υπάλληλους.Με βάση την απόφαση αυτή, το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να χορηγήσει αναδρομικά το οικογενειακό επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους που το είχαν στερηθεί, ενώ παράλληλα η ίδια απόφαση ανοίγει "ρωγμές" και στη διάταξη του νέου μισθολογίου, με την οποία από το 1997 το οικογενειακό επίδομα το χάνει ο δημόσιος υπάλληλος, στην περίπτωση που ο έτερος σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και εισπράττει το επίδομα με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,που ρωτήθηκε χτες σχετικά από τους δημοσιογράφους, προτίμησε να κρατήσει "κλειστά τα χαρτιά", για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται να αντιμετωπίσει το όλο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, που προέκυψε μετά την προχτεσινή τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Το θέμα των προσφυγών που είχαν κάνει για τα οικογενειακά επιδόματα, είπε ο υφυπουργός, ήταν ούτως ή άλλως "γνωστό". Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας της απόφασης του Αρείου Πάγου, δήλωσε - γενικά και αόριστα - πως "το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα νέα δεδομένα και αν χρειαστεί θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες". Σκιαγραφώντας όμως τις προθέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την κατεύθυνση που θα στραφούν αυτές οι ενέργειες, διευκρίνισε πως "το νέο μισθολόγιο δε μιλά για οικογενειακό επίδομα, αλλά για οικογενειακή παροχή".Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οπως σημείωνε και χτες ο "Ρ", το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.Το επιχείρημα, που επικαλέστηκε χτες ο υφυπουργός, ότι δήθεν δεν πρόκειται για οικογενειακό επίδομα, αλλά για "οικογενειακή παροχή", είναι διάτρητο και δεν ευσταθεί.

Νέα νομοσχέδια

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες προώθησης για ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς μισθολογικών και συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων, διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών.

Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός:

  • Την επόμενη βδομάδα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις συντάξεις των στρατιωτικών.
  • Κατατέθηκε ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το μισθολόγιο των δικαστικών, το οποίο καταργεί τη φορολογική απαλλαγή που ίσχυε μέχρι σήμερα για το 50% των αποδοχών των δικαστικών. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η διαφορές που προκύπτουν από την κατάργηση της παραπάνω απαλλαγής, θα καλυφθούν με ισόποσες ονομαστικές αυξήσεις. Ωστόσο, ο Ν. Χριστοδουλάκης, παραδέχτηκε ότι με το συγκεκριμένο μισθολόγιο, προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις και οριακές μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών.
  • Μέσα στον Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιούχων του δημοσίου και της ΑΔΕΔΥ, για τη συμπλήρωση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις των υπαλλήλων του δημοσίου. Οπως δήλωσε, στο νομοσχέδιο αυτό θα προωθηθεί επίσης διάταξη που θα ρυθμίζει ενδεχόμενες διαφορές στον τρόπο καταβολής του οικογενειακού επιδόματος μεταξύ υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
  • Τέλος, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία κατάρτισης νέου μισθολογίου για το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, ενώ παρόμοιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν και για το διπλωματικό προσωπικό.
Οι συνταξιούχοι δικαστικοί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), θα πρέπει να δίνεται φοροαπαλλαγή για το 50% των εισοδημάτων των συνταξιούχων δικαστικών,, όπως ισχύει και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Το Β' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε ότι και κατά τη φορολόγηση των συνταξιούχων δικαστών θα πρέπει να ισχύει ό,τι και για τη φοροαπαλλαγή - τα ίδια με τους βουλευτές. Τη θέση αυτή το δικαστήριο τη θεμελίωσε σε προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (3670/94) με την οποία αναγνωρίστηκε η φοροαπαλλαγή στα εισοδήματα των δικαστών στην αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών και της ισοτιμίας της δικαστικής λειτουργίας με τις άλλες δύο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δοθεί τώρα το οικογενειακό επίδομα(2001-03-15 00:00:00.0)
Και στους δυο συζύγους(2000-06-10 00:00:00.0)
Επίδομα τροφής στους εργαζόμενους των στρατιωτικών νοσοκομείων(1999-03-31 00:00:00.0)
Κόπηκε το "κοστούμι" του 2%!(1999-03-03 00:00:00.0)
Οικογενειακό επίδομα και στους δύο(1998-02-05 00:00:00.0)
Τροπολογία - εμπαιγμός(1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ