Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κόπηκε το "κοστούμι" του 2%!

Τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις ανακοίνωσε χτες στην ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών. Με διάφορες αλχημείες, η κυβέρνηση επιχειρεί να "φουσκώσει" τις... αυξήσεις, οι οποίες θα πέσουν αναδρομικά παραμονές ευρωεκλογών...

Την τελική απόφαση της κυβέρνησης για... αυξήσεις 2% για το 1999 στους δημόσιους υπάλληλους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε συνάντηση που είχε χτες με την ΑΔΕΔΥ.Ταυτόχρονα και με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, χρησιμοποιεί διάφορες αλχημείες, κόβοντας ποσά από μισθολογικά "κουτάκια" και βάζοντάς τα σε άλλα, προκειμένου να εμφανίσει τις... αυξήσεις μεγαλύτερες.

Η τροπολογία για τις αυξήσεις πρόκειται, σύμφωνα με τον υπουργό, να κατατεθεί τον Απρίλη, ώστε να δοθούν εκεί κοντά στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για τη δημιουργία Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου,που - όπως ο ίδιος ο υφυπουργός έχει δηλώσει - στόχος του είναι η δραστική μείωση των κρατικών κονδυλίων για την περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού στη χτεσινή συνάντηση, οι αυξήσεις του 2% θα υπολογιστούν στις τακτικές αποδοχές (βασικός μισθός, επίδομα εξομάλυνσης, χρονοεπίδομα). Στο δραχμικό ποσό που θα προκύψει, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσό που θα κοπεί από το επίδομα εξομάλυνσης... Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως το ποσό που θα κοπεί απ' το επίδομα εξομάλυνσης θα είναι 200 δραχμές. Το συνολικό δραχμικό ποσό που θα προκύψει, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.

Με βάση τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η αύξηση που θα προκύψει μετά τις αλχημείες, θα κινηθεί ανάλογα με τα μισθολογικά κλιμάκια από 2% μέχρι 2,1%. Και αυτό, όταν, με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 1999 σε μέσα επίπεδα στο 3,5%!

Ο υφυπουργός δίνοντας το στίγμα και αυτής της κυβερνητικής απόφασης, είπε ότι "βαδίζουμε στο στόχο της ΟΝΕ και στην κατεύθυνση αυτή ακολουθούμε περιοριστική εισοδηματική πολιτική". Εμφάνισε σαν μεγάλη γενναιοδωρία της κυβέρνησης το γεγονός ότι η "αύξηση" θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στα επιδόματα. Να σημειώσουμε ότι από τα επιδόματα, μόνο το χρονοεπίδομα υπολογίζεται πάνω στο βασικό μισθό. Επίσης, υπολογίζονται επί του βασικού μισθού οι συντάξεις και τα δώρα.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης απέρριψε ασυζητητί το αίτημα για διορθωτικό ποσό για το '98, όπως και το να δίνονται τα οικογενειακά επιδόματα και στους δυο συζύγους. Απέρριψε, επίσης, το να δίνεται επίδομα σε όλους όσοι κάνουν χρήση υπολογιστή και παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον το ανθυγιεινό επίδομα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι οι αυξήσεις απέχουν από τις διεκδικήσεις της και οδηγούν σε νέες απώλειες εισοδήματος, ενώ κάνει λόγο "για νέο κύκλο αγωνιστικών παρεμβάσεων".

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: "Ο υφυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει την περιοριστική εισοδηματική πολιτική στο όνομα της ΟΝΕ. Οι μηδαμινές αυξήσεις του 2% που ανακοίνωσε δεν καλύπτουν καν τον τιμάριθμο του '99 και απέχουν παρασάγγας από το να καλύψουν τις απώλειες απ' τη διαρκή λιτότητα. Παραπέρα και αυτή η αύξηση είναι κατά ένα μέρος εικονική, αφού μέσα της ενέχει ένα ποσό του σημερινού επιδόματος εξομάλυνσης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την μπακαλίστικη λογική του "τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι... ". σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και ενόψει εκλογών, προσπαθώντας να εμφανίσει τα ψίχουλα σαν ουσιαστικές αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καταλαβαίνουν τον εμπαιγμό και θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάρθρωση μισθολογίου και συντάξεις(2003-09-07 00:00:00.0)
Αύξηση ...0,49 ευρώ τη μέρα στις κατώτερες αποδοχές(2002-01-24 00:00:00.0)
Οι μισθοί σε ευρώ(2001-12-23 00:00:00.0)
Απεργία γιατρών αύριο και μεθαύριο(1998-06-02 00:00:00.0)
Τα πραγματικά δεδομένα(1997-02-18 00:00:00.0)
"Μηχανισμός επιβολής λιτότητας, το νέο μισθολόγιο"(1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ