Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Οικογενειακό επίδομα και στους δύο

Δικαιούνται ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, άνδρας και γυναίκα, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Β' Τμήματος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι δικαιούνται ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα ακόμη και στις περιπτώσεις που από τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό προβλέπονται τα αντίθετα. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για να πάρουν το οικογενειακό επίδομα όλα τα ζευγάρια που απασχολούνται στις ΔΕΚΟ.

Μέχρι τώρα τα οικογενειακά επιδόματα στα ζευγάρια που εργάζονταν στον ΟΤΕ καθορίζονταν από τους νόμους 1414/1984 και 1505/1984 και το δικαιούνταν μόνο το ένα από τα δύο μέλη.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των δύο παραπάνω νόμων που προβλέπουν περιορισμούς στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 1414/1984 σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δύο φύλων στις εργασιακές σχέσεις, καθώς οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος δεν εργάζεται λαμβάνουν χωρίς άλλες προϋποθέσεις στο ακέραιο το οικογενειακό επίδομα. Αντίθετα στους εργαζόμενους συζύγους το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται υπό ειδικές προϋποθέσεις ή εν μέρει.

Τέλος, στην απόφαση επισημαίνεται ότι το οικογενειακό επίδομα "αποτελεί τμήμα της αμοιβής και δε συγχωρείται διάκριση για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας".

Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει γυναίκα υπάλληλος του ΟΤΕ, ζητώντας αναδρομικά από το 1984 μέχρι το 1990 το οικογενειακό επίδομα που δεν λάμβανε, γιατί χορηγούνταν στο σύζυγό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ