ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση

Δε θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες, ανακοίνωσε χτες η εταιρία, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων. Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και μένουν σε επαγρύπνηση, γιατί το πρόβλημα παραμένει

Ανακάλεσε χτες η διεύθυνση της "Χαλυβουργικής" την απόφασή της για τρίμηνη διαθεσιμότητα 180 εργαζομένων και διαδοχικές απολύσεις με το 2%,μετά από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν μια ακόμα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η εταιρία ανακοίνωσε γραπτά την απόφασή της, σημειώνοντας επιπλέον ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία,αλλά ότι διατηρεί τα κίνητρα "οικειοθελούς αποχώρησης" για όποιον εργαζόμενο θέλει να φύγει. Υστερα από αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, κατά την οποία αποφάσισαν τη λήξη των κινητοποιήσεών τους σ' αυτή τη φάση. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για νέους αγώνες, στην περίπτωση που η διεύθυνση αθετήσει τη δέσμευσή της.

Πάντως, το πρόβλημα λειτουργίας της "Χαλυβουργικής" παραμένει,με δεδομένη τη συρρίκνωσή της και την κυβερνητική πολιτική για τον κλάδο. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση δε θέλησε να παρέμβει, όταν της το ζήτησαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους.

Η απόφαση της εταιρίας πάρθηκε μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της διοίκησης του σωματείου με τη διεύθυνσή της και ενώ οι εργαζόμενοι διαδήλωναν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μη γίνουν οι απολύσεις. "Θέλουμε δουλιά και όχι απολύσεις, κάντε τώρα επενδύσεις","Οχι στα σχέδια της Χαλυβουργικής", "Δουλιά, δουλιά ζητάει η εργατιά", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι αποχώρησαν πριν τη λήξη της συνάντησης και επέστρεψαν στο εργοστάσιο, όπου αργότερα ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και πήραν τις αποφάσεις τους.

Νέες προκλήσεις στη ΣΟΦΤΕΞ

Να συνυπογράψουν και την κατάργηση των δικαιωμάτων τους καλούνται τώρα οι εργαζόμενοι, που απαντούν με νέες στάσεις εργασίας

Να προσυπογράψουν "κατάλογο" περικοπής επιδομάτων και άλλων απολαβών τους, πέραν των μαζικών απολύσεων, ζήτησε χτες η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ,απ' το σωματείο, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρία δε θα χρηματοδοτηθεί από τις κρατικές τράπεζες και θα κλείσει! Με στάσεις εργασίας (12μ-4μμ) τις μέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και πορείες στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας απαντούν οι εργαζόμενοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος Σ. Γεωργίτσης και εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρίας ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ,που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ΣΟΦΤΕΞ έναντι αδρής αμοιβής, κάλεσε χτες το σωματείο και τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις κυβέρνησης - τραπεζών. Είπε συγκεκριμένα ότι δε θα υπάρξει χρηματοδότηση, αν και τα δυο σωματεία (Αθήνας - Δράμας) δεν υπογράψουν κείμενο ότι δέχονται να καταργηθούν δικαιώματά τους, όπως πριμ παρουσίας, ανθυγιεινό, χρονοεπίδομα, αυξήσεις του '97, γάλα κ. ά. Ισχυρίστηκε ότι αυτό γίνεται γιατί η μείωση του κόστους, που θα επέλθει από τις μαζικές απολύσεις 700 ατόμων (!), θα καθυστερήσει, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το ΔΣ του σωματείου και αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και να καταδικάσει τους παραπάνω εκβιασμούς. Ωστόσο, με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" αποφασίστηκε να σταλεί και επιστολή στην εταιρία και στον ΟΑΕ, με την οποία να ζητούν "κίνητρα" για απολύσεις! Ενάντια σε αυτό το περιεχόμενο της επιστολής τάχθηκε η ΕΣΑΚ και η "Συμπαράταξη".

Την "ωμή πρόκληση της κυβέρνησης και των οργάνων της" καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ και επισημαίνει ότι η υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας του ΔΣ, που συναίνεσε στο επιχειρησιακό σχέδιο για μείωση του προσωπικού και ιδιωτικοποίηση, καθώς και η ακινησία που επέβαλε στους εργαζόμενους, έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και για άλλους εκβιασμούς. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαχητικά στις κινητοποιήσεις, απαιτώντας: "Οχι στην ιδιωτικοποίηση - διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ. Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις. Οχι στους εκβιασμούς και την κοροϊδία".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Το "δις εξαμαρτείν... "

Με το "μαχαίρι στο λαιμό" η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία να "αποδεχτεί" τη συμφωνία της ντροπής, όπως τη χαρακτήρισαν οι συνδικαλιστές της "Συσπείρωσης". Σε ρόλο εκπροσώπων της κυβέρνησης και του Ταβουλάρη, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ!

Ο επίλογος (; ) του σκανδάλου του ξεπουλήματος, για δεύτερη φορά, των Ναυπηγείων Ελευσίνας,γράφτηκε χτες με μαύρα γράμματα. Μέσα σε ένα κλίμα εκβιασμών και έντονων πιέσεων και μετά από 22 μήνες εκκαθάρισης - δηλαδή συρρίκνωσης και μαρασμού του ναυπηγείου - οι εναπομείναντες εργαζόμενοι "αποδέχτηκαν" κατά πλειοψηφία, στη γενική συνέλευση, την παράδοσή του, στον Ν. Ταβουλάρη.

"Οχι" στη συμφωνία της ντροπής είπε το 23% των ψηφισάντων. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από τους 520 εναπομείναντες εργαζόμενους συνολικά, ψήφισαν οι 448.

"Η ψηφίζεις "ναι" στη συμφωνία ή το ναυπηγείο κλείνει"! Αυτό το εκβιαστικό δίλημμα εδώ και μέρες έκανε τον γύρο του ναυπηγείου και επανήλθε ξανά και ξανά στη χτεσινή συνέλευση από τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,που λειτούργησαν σαν εντολοδόχοι κυβέρνησης και Ταβουλάρη! Οι ίδιοι προχώρησαν άρον άρον στη συνέλευση, πριν καν προλάβουν οι εργαζόμενοι να μελετήσουν τη διαβόητη συμφωνία.

Ο Κ. Καράμπουρνας (ΠΑΣΚΕ), πρόεδρος του σωματείου, κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, αν "και δεν είναι όλα ρόδινα". Το"έργο" ανέλαβε να συνεχίσει ο Γ. Στεφανόπουλος,στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος στην ομιλία του, είπε αποκαλυπτικά: "Εκτιμήσαμε ότι θα πρέπει να ψηφίσουν μόνο όσοι θα παραμείνουν στο ναυπηγείο, γιατί αυτοί θα ξεζουμίζονται απ' τον ιδιώτη " και κάλεσε σε υπερψήφιση της συμφωνίας.

Ο Σ. Καραμήτσος,στέλεχος της ΔΑΚΕ, αναφερόμενος στη συμφωνία τη χαρακτήρισε "επιτυχία" (! ) και επιτέθηκε στη "Συσπείρωση", γιατί "δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, αλλά για την κομματική τους γραμμή"!

"Συμφωνία ντροπής", χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Χ. Μπατσάκης,από την "Αλληλεγγύη".

"Κατάπτυστο κείμενο", χαρακτήρισε ο Α. Χοροζάνης,στέλεχος της "Συσπείρωσης", τη συμφωνία με τον ιδιώτη και επισήμανε ότι: "Ο Ταβουλάρης υπεράσπιζε αταλάντευτα τα συμφέροντά του. Το παράδοξο είναι η στάση των συναδέλφων που ενώ ισχυρίζονται ότι είναι συνδικαλιστές, αποδέχτηκαν όλα όσα πρότεινε απ' την αρχή! Τέσσερις απαιτήσεις πρόβαλε ο Ταβουλάρης και πέρασαν όλες! ". Σημείωσε επίσης, ότι ενώ ο ιδιώτης δεν παρουσίασε επιχειρηματικό σχέδιο, δεν έχει δώσει καμιά εγγύηση, του "παραδίνεται το ναυπηγείο και από πάνω "προίκα" 30 δισ. δρχ. με τις συμβάσεις ΟΣΕ και Πολεμικού Ναυτικού, ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπεται περικοπή δικαιωμάτων που θα σημάνειπερίπου 1 εκατ. δραχμές μείον στο ετήσιο εισόδημά μας ". Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πολύ καλά "γιατί η επόμενη μέρα θα είναι σαν μετά από πυρηνική έκρηξη" και να καταψηφίσουν τη συμφωνία που ενταφιάζει ό,τι έχουν κατακτήσει στον χώρο.

Στη Λάρισα ο γγ της ΓΣΕΕ

Κοντά στους εργαζόμενους της Λάρισας βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,στα πλαίσια περιοδείας του για την ενημέρωση των εργαζομένων, σχετικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Χτες το πρωί επισκέφθηκε τον ΟΤΕ,όπου και κουβέντιασε με τους εργαζόμενους, κυρίως για τον "κοινωνικό διάλογο". Ακολούθησε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.Η περιοδεία του Γ. Μαυρίκου συνεχίστηκε στην κλωστοϋφαντουργία "ΜΠΕΤΙΝΑ",όπου οι 140 εργάτριες εξέφρασαν προβληματισμό και αγανάκτηση για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου". Εξάλλου, το ΕΚ Λάρισας έχει ταχθεί ενάντια στη διαδικασία της απάτης.

Από την χθεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ""Χαλυβουργικής""

Από την χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της "Χαλυβουργικής"

Για δεύτερη φορά οδηγούνται στο ξεπούλημα ναυπηγείο και εργαζόμενοι

Στάση στου "Ελευθερουδάκη"

Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12μ έως τις 3μμ, πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα βιβλιοπωλεία "Ελευθερουδάκη",διεκδικώντας αυξήσεις 15% στους μισθούς και προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων. Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει στάση εργασίας και την περασμένη Τρίτη, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Πανελλαδική σύσκεψη

Πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου συγκαλεί αύριο Σάββατο η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Τα θέματα της σύσκεψης είναι η κατάσταση στο Επικουρικό Ταμείο, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, κλαδική συλλογική σύμβαση του '97 και η οργάνωση της πάλης για την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ