ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μέτρα για αποτροπή της συρρίκνωσης ζητάει το ΚΚΕ

Τραγικά στοιχεία για την κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενάμισι χρόνο μετά το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς του 51% - 49% (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι), φέρνει στο φως το ΚΚΕ. Σύμφωνα με αυτά, η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα του ναυπηγείου αυτή τη στιγμή είναι η αποπεράτωση των δύο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη για το άμεσο μέλλον επισκευή ή μετασκευή, ενώ η πολυεθνική διοίκηση προσανατολίζεται σε δάνειο ύψους 5 δισ. δρχ. από τη ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ, προκειμένου να εξασφαλίσει την παχυλή αμοιβή της, ύψους 500 εκατομμυρίων ετησίως, ενώ, από την άλλη, έχουν ήδη αρχίσει οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ γνωστοποιεί τα παραπάνω στοιχεία στη Βουλή, με ερώτηση που καταθέτουν οι βουλευτές Μήτσος Κωστόπουλος και Μπάμπης Αγγουράκης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει, έστω και τώρα, στη δημουργία Ενιαίου Δημοσίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: "Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρά τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης, βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση υπολειτουργίας. Με την πολιτική που ακολουθείται γενικά στη ναυπηγική βιομηχανία, τα ναυπηγεία οδηγούνται μεθοδευμένα σε συρρίκνωση ή σε υπερχρέωση, με πλήρη ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων, με μη μόνιμο προσωπικό και ίσως στα χέρια κοινού ιδιοκτήτη με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ετσι, με δραματικό τρόπο, επιβεβαιώνεται η θέση του κόμματός μας ότι για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία του Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Η παραγωγική δραστηριότητα, που υπάρχει σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι μόνο η αποπεράτωση των δύο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχουν προγραμματισμένες επισκευές και μετασκευές. Οσο δε αφορά το κατασκευαστικό έργο, τίποτα δεν κινείται από το Δημόσιο (Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ), ενώ μια παραγγελία από τον ΟΣΕ 6,5 δισ. δραχμών βρίσκεται ακόμα σε κάποια συρτάρια. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουν αρχίσει οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων. Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα, μετά ενάμισι χρόνο, από την περιβόητη ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση με την πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία, όπου το 51% των μετοχών το έχει η ΕΤΒΑ και το 49% οι εργαζόμενοι. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι αυτά που είχαν αναφερθεί στη συμφωνία για κατασκευές πλοίων κλπ., ήταν απλώς λόγια και είχαν στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους.

Ηδη, η εταιρία ΜΠΡΑΟΥΝ και ΠΟΟΥΝΤ, που, με βάση τη συμφωνία, η εγκατάστασή της είναι για πέντε χρόνια και η αμοιβή της κάθε χρόνο 500 εκατ. δραχμές, προσανατολίζεται σε νέο δανεισμό από τη ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ της τάξης των 5 δισ. δραχμών περίπου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο - αν υπάρχει - για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης και τι τελικούς στόχους υπηρετεί;
  • Ποια θα είναι η τύχη των 2.000 περίπου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε με την εταιρία ΜΠΡΑΟΥΝ και ΠΟΟΥΝΤ; Ποια είναι τα πλέον ζωτικά σημεία της συγκεκριμένης συμφωνίας που δε γνωστοποιήθηκαν στους εργαζόμενους;
  • Με ποιο τρόπο θα αποτραπεί η συρρίκνωση και η υπερχρέωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για να μην καταλήξει σε καρνάγιο;
  • Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία Ενιαίου Δημοσίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας και με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας, γιατί δεν προχωρά, έστω τώρα, στη δημιουργία του;".
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ρίχνοντας, όμως, την ευθύνη στην ασυνεννοησία μεταξύ των τοπικών αρχών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στην πραγματικότητα δηλαδή, στο νομάρχη.

Συγκεκριμένα, ενώ από καιρό υπάρχει αίτημα μετεγκατάστασης τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Παλιό Φρούριο Κέρκυρας και το παραχωρητήριο από το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με τα απαιτούμενα κονδύλια, που πρέπει όμως να απορροφηθούν έως τον Οκτώβρη, η υπόθεση δεν προχωρά, διότι στο Παλιό Φρούριο στεγάζονται στρατιωτικές υπηρεσίες. Ο υφυπουργός Παιδείας είπε: "Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της συνεννόησης μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισημάνουμε τον κίνδυνο".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, που ανέπτυξε την ερώτηση του Κόμματος, τόνισε: "Δεν ξέρω, με την απάντηση του υπουργού, αν βεβαιώνεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η περιοχή ότι θα λυθούν οι δυσκολίες και έως τον Οκτώβρη δε θα χαθεί το κονδύλι. Στην απάντηση του υπουργού δεν υπάρχει η δέσμευση ότι μπορεί να μετεγκατασταθούν οι στρατιωτικές υπηρεσίες. Εμείς θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν παίρναμε την απάντηση ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα γίνονταν αυτά τα πράγματα".

Αδιάβαστος ο Ι. Ανθόπουλος

Ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Ι. Καρακώστα για το νομοσχέδιο που αφορά το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό των ΑΕΙ, έκρινε σκόπιμο να επιτεθεί στο ΚΚΕ, διότι δε δέχτηκε να περάσει το νομοθέτημα από την Ολομέλεια χωρίς συζήτηση, κατ' εφαρμογή σχετικού άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, που λέει ότι αν συμφωνούν τα 4/5 δε γίνεται συζήτηση. "Μόνο ο κύριος Ανθόπουλος δεν ξέρει την πολιτική συμφωνία που υπάρχει και τη δέσμευση του προέδρου της Βουλής ότι δε θα εφαρμοστεί ποτέ το άρθρο 106, παράγραφος 6, για να περνάνε στη Βουλή τα νομοσχέδια", του υπενθύμισε ο Απ. Τασούλας.

"Υπερβαίνουν τα εσκαμμένα"

Τα στελέχη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής έπραξαν το καθήκον τους. Στάθηκαν μαζί με τους αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις, για τη λύση των προβλημάτων τους, για το δίκιο τους. Ο κομμουνιστής βουλευτής Β. Μπούτας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' αυτό που προστάζει η συνείδησή του και επιβάλλει η θέση του. Μαζί με τους χιλιάδες ξωμάχους του θεσσαλικού κάμπου, από τους οποίους προέρχεται και στους οποίους ανήκει, τάχτηκε με το μέρος των αδικημένων, των φτωχών και αδυνάτων, εναντίον των εκμεταλλευτών τους και της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αγωνιστική και τίμια στάση ενοχλεί πολλούς. Πρώτα και κύρια, τους κυβερνώντες, το πολιτικό γόητρο των οποίων επλήγη καίρια, λόγω των φετινών μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγώνες της αγροτιάς φανέρωσαν το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, προκαλώντας πολιτικό κόστος στο κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα, έπληξαν τη γενικότερη οικονομική πολιτική - αυτή των "μη παροχών" - που αποτελεί "ταμπού" για την κυβέρνηση, αφού οι αγώνες την ανάγκασαν να δώσει πάνω από 4 δισ. δραχμές ως αποζημίωση στους αγρότες της Καρδίτσας. Η στάση του βουλευτή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ενόχλησε σφόδρα και τα αφεντικά των Βρυξελλών, που καθορίζουν την αντιαγροτική πολιτική, την οποία εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και, βεβαίως, ενόχλησε τους "καθώς πρέπει", που θέλουν να επιβάλουν ένα "μοντέλο" βουλευτή κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Η εικόνα ενός βουλευτή, που φοράει τα ίδια ρούχα με τους αγρότες, έχει κι αυτός ροζιασμένα χέρια, ξενυχτάει στα μπλόκα των τρακτέρ και μιλάει στη Βουλή χωριάτικα δε συνάδει με αυτήν του αστού βουλευτή γραφειοκράτη, ο οποίος πολιτεύεται από το γραφείο του με "ραβασάκια" ρουσφετιών και απλώς παραβρίσκεται στη Βουλή, για να "κρατάει τα μπόσικα" και να ψηφίζει νόμους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ενοχλήθηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί και αντέδρασαν σπασμωδικά, αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους "καθυστερημένους", "αγροίκους", "τρομοκράτες". Ο υπουργός Δικαιοσύνης άρχισε τις απειλές και αμέσως στήθηκαν τα αγροτοδικεία, που εκδίδουν σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις. Πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Προχτές εισαγγελέας της Καρδίτσας με "υπερβάλλοντα ζήλο" ζήτησε από τη Βουλή την άρση της ασυλίας για να δικάσει τον Β. Μπούτα - αν και ο ίδιος ποτέ δεν ξεχώρισε τον εαυτό του από τους συναγωνιστές του. Είναι"ηλίου φαεινότερον" ότι η θρασύτατη αυτή εισαγγελική ενέργεια τροφοδοτείται- αν δεν καθοδηγείται - από την κυβέρνηση.

Οσοι βαυκαλίζονται ότι με τις στημένες δίκες "θα δώσουν ένα μάθημα στην αγροτιά και τους ηγέτες της", μάλλον αρχίζουν να "υπερβαίνουν τα εσκαμμένα"! Οι αγωνιστές σε τούτη τη χώρα δεν είναι άμαθοι. Βίωσαν φυλακές και ένα σωρό άλλες διώξεις και ξέρουν να μην υποχωρούν στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, σε κάθε είδους πολιτική ανωμαλία και εκτροπή. Ετσι όπως δε θα τρομοκρατηθούν και δε θα υποχωρήσουν οι χιλιάδες ανυπότακτοι αγρότες, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που συνεχίζει να αντιστέκεται. Θα συνεχίσουν να παλεύουν με "νύχια και με δόντια", για να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους, για ένα καλύτερο αύριο.

Στο συνέδριο του Δημ. Συναγερμού

Αναχώρησε για τη Λευκωσία ο Μήτσος Αρβανιτάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Ζ Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ