ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακερές προσεγγίσεις

Αντιφατικά στοιχεία για την κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ βασικές πλευρές παραμένουν εκτός διαπιστώσεων σε επιστημονικά συνέδρια για τις φαρμακευτικές δαπάνες

Πληθώρα στοιχείων παρουσιάστηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε ενόψει του 6ου Συνεδρίου Οικονομικών της Υγείας, με διοργανωτή την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Δίκτυο Επιστημόνων Οικονομίας της Υγείας.

Τα στοιχεία μεταξύ των άλλων αφορούσαν την κατανάλωση, την πολυφαρμακία, την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κλπ. Πάντως απ' τους φακέλους και απ' τις τοποθετήσεις έλειψαν δυο πράγματα:

  • Η αναφορά στην κλειστή κρατική φαρμακοβιομηχανία (εργοστάσια Παλλήνης, Λάρισας και Αγίου Ανδρέα Πάτρας). Μάλιστα έχει λεχθεί ότι αν λειτουργούσε το εργοστάσιο της Πάτρας, η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν εξαγωγική χώρα.
  • Ξεχάστηκε εντελώς ότι η κρατική φαρμακαποθήκη - βασικό μέσο άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής - έχει διαλυθεί.

Οταν τέθηκε το θέμα της λειτουργίας της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Β. Αλεξάκος είπε ότι οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν τη σταθερή θέση πως αν πρόκειται να λειτουργήσουν τα κρατικά εργοστάσια, πρέπει να λειτουργήσουν "με τους αυτούς όρους" και ότι τα υπάρχοντα εργοστάσια μπορούν αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 50%, αλλά δεν ξέρουν τι θα έκαναν τα φάρμακα. Πάντως αναφερόμενος στη λειτουργία του εργοστασίου της Πάτρας, είπε ότι η λειτουργία του μοιάζει με υπερωκεάνιο που αγοράστηκε για μαρίδες.

Οι "συμβατικές ημερήσιες δόσεις"

Κάπου σε μια άκρη μιας έκθεσης, που έφερε από τη συνεδρίαση της Διεθνούς Ενωσης των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων (έγινε στην Πράγα στις 3.4.1997) ο πρόεδρος του Ταμείου Υγείας του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας Δ. Βαρέλης, υπήρχε η σημείωση για τη "συμβατική ημερήσια δόση" (DDD), τον τρόπο δηλαδή που προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για να είναι ακριβείς οι υπολογισμοί της κατανάλωσης των φαρμάκων.

Αλλά ούτε και αυτό αναφέρθηκε στη συζήτηση παρότι η "Φαρμέτρικα" - θυγατρική εταιρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για μελέτες - διαθέτει αξιόλογα στοιχεία. Ορισμένα από αυτά τα δημοσίευσε στις 12.3.1995 ο "Ριζοσπάστης".

Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα στοιχεία τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για το νευρικό σύστημα καλύπτουν το 30%, δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης για τα φάρμακα. Την περίοδο λοιπόν 1987-1992 οι "συμβατικές ημερήσιες δόσεις" παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές - διέγραψαν μια ελαφρή καμπύλη - ενώ οι αντίστοιχες αξίες των φαρμάκων τριπλασιάστηκαν κάνοντας ένα άλμα.

Υπήρξαν και αντιφατικά στοιχεία: Ετσι ένας ελληνικός πίνακας εμφανίζει την "κατά κεφαλή κατανάλωση "κυτίων" φαρμάκων" στην Ελλάδα σε 26,5 και στη Γερμανία σε 13,9. Αλλος πίνακας (γερμανικός) εμφανίζει την κατανάλωση "κουτιών ανά κάτοικο" στην Ελλάδα σε 21, ενώ στη Γερμανία η κατανάλωση σε κουτιά ανά κάτοικο είναι 20.

Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία απ' αυτά που κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς.

Η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη οφείλεται κατά 70% στην υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα ίσης σχεδόν φαρμακευτικής αξίας, κατά 27% στην αύξηση των τιμών και κατά 3% στις συσκευασίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα 2.500 κυκλοφορούντα ιδιοσκευάσματα έχουν μέση τιμή 877 δραχμές (1996). Από αυτά τα 50 πρώτα έχουν μέση τιμή 2.611 δραχμές, ενώ όσα κυκλοφόρησαν και πήραν τιμές μέσα στο 1996 έχουν μέση τιμή 4.700 δραχμές. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε παρουσιάστηκε από τον ΠΦΣ και δείχνει πως εκτοπίζονται τα φτηνά φάρμακα από την αγορά και πως τα νέα που έρχονται είναι ακριβότερα.

Τέλος να καταγράψουμε και τούτη την παραδοχή από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ: Αν γίνει ανακοστολόγηση των φαρμάκων με διαφάνεια, τότε θα υπάρξουν φάρμακα για τα οποία θα μειωθούν οι τιμές και θα υπάρξουν φάρμακα στα οποία οι τιμές θα αυξηθούν.

Τέλος ο Δ. Βαγιωνάς ανακοίνωσε ότι στις 21.6.1997 ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στην οποία θα εξεταστεί προοπτική αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο φόντο των κυβερνητικών αποφάσεων για το φάρμακο.

"Αγύριστο κεφάλι" οι Ηπειρώτες συνταξιούχοι

Δεν καταλαβαίνουν από τις συμβουλές του πρωθυπουργού για αγροτουρισμό και διεκδικούν την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους

Με μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο των Ιωαννίνων απάντησαν χτες οι Ηπειρώτες συνταξιούχοι στις συμβουλές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την ενασχόληση με τον αγροτουρισμό για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ από τους νομούς της Ηπείρου, οι οποίοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο μεταξύ των άλλων επισημαίνουν: "Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ήρθε, είδε, έδωσε πάλι ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και απήλθε, ενώ μας έδωσε συμβουλές για να κάνουμε αγροτουρισμό". Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Ηπειρο.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ο βουλευτής Ιωαννίνων του Κόμματος, Απ. Τασούλας.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι δε θα πέσουν θύματα αυτής της πολιτικής - στο όνομα μάλιστα του "αριστερού Μάαστριχτ" - ούτε εκείνων των φιλομονοπωλιακών μεθοδεύσεων που καταδικάζουν την Ηπειρο στον αφανισμό.

Τέλος, δηλώνουν αμετακίνητοι στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων.

Σήμερα στην Πάτρα

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι συνταξιούχοι της Πελοποννήσου και του Αγρινίου, που οργανώνουν συγκέντρωση στο "Πάνθεον" στην Πάτρα, ώρα 10.30 πμ.

Η ΣΕΑ Συνταξιούχων Πάτρας καλεί όλους τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν για την αποτροπή των σχεδίων αφάνισης του ασφαλιστικού δικαιώματος.

  • Στις 11.6.1997 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
  • Στις 12.6.1997 πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Λάρισα.
  • Η ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποφάσισε να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιούνη 1997 στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας,ώρα 10 πμ, στην οποία οι συνταξιούχοι ενωτικά και αγωνιστικά θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο στημένο ψευτοδιάλογο της κυβέρνησης.

Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ και ΤΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις περιφερειακές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας στις 12.6.1997 στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 μμ.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Εξάωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι", ενώ σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων, για να πάρει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο έδωσε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις σοβαρές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου και που υποβαθμίζουν το χαρακτήρα του ως ογκολογικού νοσοκομείου. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις καινούριες αλλαγές που αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου - παρακάμπτοντας τον κανονισμό του - απέδωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κρεβάτια, προκειμένου να εγκατασταθούν εργαστήρια μελέτης ύπνου και υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας, για τα οποία μάλιστα προβλέφτηκε και εξοπλισμός. Επίσης, το νοσοκομείο εντάχτηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΚΑΒ για χειρουργικά και πνευμονιολογικά περιστατικά. Αυτές οι αποφάσεις, τόνισαν οι εργαζόμενοι, συρρικνώνουν το δημόσιο ογκολογικό χαρακτήρα του νοσοκομείου προς όφελος των ιδιωτών, όταν χρήσιμα κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν κάποιον όγκο καταλαμβάνονται από ασθενείς με άλλες παθήσεις. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν πως μια τέτοια απόφαση του ΔΣ συνάδει με τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της υγείας όπως φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο για την υγεία και σήμερα αρχίζει η συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι, επίσης, υπογράμμισαν ότι κρατικοί πόροι έχουν περιοριστεί μόνο στην κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Εγινε, επίσης, αναφορά στη ρουσφετολογική αντιμετώπιση των αναγκών των εργαζομένων σε ό,τι αφορά μετατάξεις αποσπάσεις και άλλες παροχές. Τέλος, οι εργαζόμενοι επισήμαναν την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων - έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες - για νυχτερινές βάρδιες, αργίες και αναδρομικά.

Πανελλαδική απεργία των τεχνολόγων ακτινολόγων

Με 24ωρη απεργία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή υποδέχονται σήμερα οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την υγεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι απεργούν με αίτημα την επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας και η συγκέντρωσή τους θα γίνει στις 6 μμ, στη Βουλή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την παραπομπή στο δικαστήριο διευθυντών ακτινολογικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων και των κλινικών στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Η παραπομπή γίνεται με την κατηγορία ότι λειτουργούσαν τα εν λόγω εργαστήρια χωρίς την απαραίτητη άδεια, αλλά και ότι μερικά μηχανήματά τους ήταν ακατάλληλα για την εκτέλεση διαγνωστικών πράξεων.

Ο ΠΙΣ καταγγέλλει ως αδιανόητη και απαράδεκτη τη μεταχείριση αυτή των γιατρών και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να τις μεταθέτει στις πλάτες των διευθυντών των ακτινολογικών εργαστηρίων, που δεν είναι δυνατόν να είναι υποχρεωμένοι να ζητούν κάθε φορά άδεια για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ