ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χωρίς νερό, φαγητό και στήριξη

Ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον οι 500 - ίσως και παραπάνω - Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, που μεταστεγάστηκαν, το απόγευμα της Κυριακής, σε κατασκηνώσεις της Νέας Πεντέλης. Οι συγκεκριμένες κατασκηνώσεις - ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας - τα τελευταία 10 χρόνια παρέμεναν αχρησιμοποίητες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες των πολιτικών προσφύγων.

"Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι αδύνατον να ζήσουμε σ' ένα μέρος, το οποίο δε διαθέτει τουαλέτες, κουζίνες, νερό και ρεύμα. Υπάρχει πρόβλημα και με σίτισή μας. Χτες (σ.σ.: προχτές) με το ζόρι εξασφαλίσαμε λίγο ψωμί και αυγά. Και μην ξεχνάτε πως στην κατασκήνωση υπάρχουν γύρω στα 100 μικρά παιδιά", είπε στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Αμπουάλι.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων οργανώσεων και κοινωνικών φορέων. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με χτεσινή ανακοίνωσή της, διαμαρτύρεται για την απόφαση της κυβέρνησης να αποβάλει από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα τους Κούρδους πρόσφυγες.

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπροστά στην επικείμενη ανάγκη της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα - που κανείς δεν αμφισβητεί - ασκούνταν πιέσεις από διάφορες πλευρές, για τη μετεγκατάσταση των Κούρδων προσφύγων σε άλλη περιοχή με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώσπου να επιτευχθεί η σταδιακή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση κωφεύει, το πρόβλημα υφίσταται και οι εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες είναι τα θύματα αυτής της απάνθρωπης πραγματικότητας, που τους ήθελε πρώτα για ένα ολόκληρο καλοκαίρι δίπλα στα σκουπίδια "κατασκηνωτές" της πλατείας Ωδείου, έπειτα, το χειμώνα που ακολούθησε, "κατασκηνωτές" του Αγίου Ανδρέα χωρίς καν θέρμανση και τώρα εκδιωγμένοι και από εκεί, έρμαια μιας ανελέητης και αδυσώπητης κρατικής αδιαφορίας", τονίζει χαρακτηριστικά. Τέλος, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης ζητά από την κυβέρνηση - έστω και την τελευταία στιγμή - να δώσει λύση στο πρόβλημα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνική και οικονομική ζωή.

"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ" - ΧΑΛΚΙΔΑ
Προς επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι 130 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Καταναλωτής" στην Εύβοια, αν άμεσα η νέα διοίκηση της επιχείρησης δεν τους καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων που τους οφείλει. Αυτό επισήμαναν σε προχτεσινοβραδινή συνέντευξη, και όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Π. Καλάης,"οι εργαζόμενοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Ακόμα και υποχωρήσεις σε εργασιακά μας δικαιώματα κάναμε, αλλά βλέπουμε ότι η νέα διοίκηση - και η προηγούμενη - δεν είναι διατεθειμένη να μας δώσει χρήματα".

Η αναφορά γίνεται για τον καταναλωτικό συνεταιρισμό "Καταναλωτής KONSUM", που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο πριν λίγες μέρες, με αφορμή το σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε λόγω των "παρατραπεζικών" εργασιών που ασκούσε από το 1990 έως το '91, εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σήμερα 700 μέλη συνεταιριστές - καταθέτες να διεκδικούν περίπου 1,5 δισ. δραχμές. Ηδη, αρκετοί από αυτούς, αλλά και οι εργαζόμενοι που διεκδικούν δεδουλευμένα 75 εκατ. δραχμών, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προλάβουν εξελίξεις. Και οι εξελίξεις αυτές έχουν σχέση με δυο εκδοχές. Η πρώτη αφορά την ανάληψη του μάνατζμεντ από την τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Γαληνός Λαουντάρης" (που κατέχει το 2,5% της ελληνικής αγοράς) ή από άλλες γνωστές φίρμες και η δεύτερη αφορά το... κλείσιμο.

Οπως κατήγγειλε το ΔΣ του σωματείου, οι λόγοι που οδηγήθηκε ο "Καταναλωτής" σ' αυτή την κατάσταση έχει σχέση με την πολιτική προσλήψεων, που δεν έπρεπε να είχαν γίνει (για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ), και η κακοδιαχείριση. Μάλιστα, το μέλος του ΔΣ, Ηλ. Δούνας, κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι ισολογισμοί του "Καταναλωτή" ήταν ψεύτικοι και δεν παρουσίαζαν την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος που είχε καταψηφιστεί στην πρόσφατη ΓΣ των μελών του.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις έχουν παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι "εκσυγχρονιστές", διά του περιφερειακού συντονιστή, πρώην βουλευτή Σπ. Γιατρά και του βουλευτή Β. Κεδίκογλου, ζήτησαν την απομάκρυνση από όλα τα όργανα και από το κόμμα, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ήταν στις διοικήσεις του "Καταναλωτή". Ο δε Σπ. Γιατράς δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κεντρικά, αφού "δεν μπορεί να είναι στο ίδιο κόμμα με τέτοια άτομα". Αυτή η αποστροφή προκάλεσε αυτά τα στελέχη που ζητούσαν να καταθέσει ονόματα, αλλιώς να μην πετάει... λάσπη.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Μείωση ποινής για το δυστύχημα της Ακαδημίας

Μειώνεται στα πέντε χρόνια η ποινή του Φ. Πολίτη,οδηγού λεωφορείου της ΕΑΣ, ο οποίος τον Οκτώβρη του 1994, από λαθεμένο χειρισμό, τραυμάτισε θανάσιμα πέντε άτομα στην αφετηρία των λεωφορείων επί της οδού Ακαδημίας. To Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε εν μέρει ως προς το ύψος της ποινής την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε επιβάλει εννιά χρόνια και τρεις μήνες στον οδηγό του λεωφορείου για πέντε ανθρωποκτονίες από αμέλεια και έξι σωματικές βλάβες, επίσης από αμέλεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι στην απόφαση του δικαστηρίου υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά δέχτηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση έχει εφαρμογή το άρθρο 94 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, κατά το οποίο αν τα εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν με μία πράξη επαυξάνεται ελεύθερα η ποινή, αλλά όχι πέραν του ανώτατου ορίου του είδους της ποινής (φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια). Τέλος, ο Αρειος Πάγος παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για τα περαιτέρω.

Συνέδριο για τον Αμβρακικό

Αρχίζουν σήμερα στην Αρτα οι εργασίες του συνεδρίου "Για την ανάπτυξη και προστασία του Αμβρακικού Κόλπου", που οργανώνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τοπικοί φορείς.

Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου, η επισκόπηση της αποκτηθείσας εμπειρίας και η διερεύνηση θεσμών διαχείρισης της περιοχής.

Ο κεντρικός άξονας του συνεδρίου αφορά στην προσπάθεια αναζήτησης επιστημονικών ιδεών και προτάσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των τοπικών μηχανισμών και στην καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος χώρου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, θα κηρύξει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος.

Ελεγχοι σε κρατητήρια και φυλακές

Ελέγχους στα κρατητήρια της Αστυνομίας και των φυλακών πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ηδη έχουν επισκεφθεί τις φυλακές Κορυδαλλού, τις υπηρεσίες Μεταγωγών, τα κρατητήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα και της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις συνθήκες κράτησης και στο αν ενημερώνονται οι κρατούμενοι για τα δικαιώματά τους. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης θα συνταχθεί έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία. Η προηγούμενη επίσκεψη της επιτροπής αυτής είχε γίνει το 1993 και είχε ως αποτέλεσμα το στιγματισμό της χώρας μας, αφού οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα νοσοκομεία των κρατουμένων των φυλακών. Επίσης είχαν καταγγελθεί περιπτώσεις βασανισμού κρατουμένων, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από τα μέλη της επιτροπής.

Δεν ήταν ο Ρωχάμης

Αθωώνει τον φίλο του Ευάγ. Ρωχάμη ο συγκατηγορούμενός του Γ. Σταθόπουλος, υποστηρίζοντας στην απολογία του ενώπιον του Κακουργιοδικείου της Αθήνας ότι στο αυτοκίνητό του, όταν έγινε η επίθεση με χειροβομβίδα κατά περιπολικού στα Σεπόλια στις 27 - 4 - 95, δεν επέβαινε αυτός, μα κάποιος άλλος φίλος του, ο Βασ. Φαρσάλος. Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα, προκειμένου να αναζητήσει τον Φαρσάλο και να τον εξετάσει ως μάρτυρα. Υπενθυμίζεται ότι ούτε οι αστυνομικοί μάρτυρες, που κατέθεσαν στη δίκη, αναγνώρισαν τον Ρωχάμη ως το άτομο που καθόταν στη θέση του συνοδηγού.

Καμπάνες για ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

Σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 200.000 δρχ. καταδικάστηκαν χτες από το 3ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πέντε γιατροί, που κατηγορούνταν για χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε πέντε υπαλλήλους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ηλιούπολης. Οι τελευταίοι απουσίαζαν από την εργασία τους στις 18-6-93 με τη δικαιολογία ότι ήταν άρρωστοι. Σ' αυτούς το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών για χρήση ψευδών βεβαιώσεων. Ολοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καταθέτοντας στη δίκη ο δήμαρχος της πόλης, που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά για το θέμα αυτό, υποστήριξε ότι μέσα σε ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας είχαν πάρει 8.000 μέρες αναρρωτικών αδειών συνολικά, ενώ μετά τη μήνυσή του οι άδειες αυτές άρχισαν να ...μειώνονται.

Ανακρίνεται ο "εγκέφαλος" για το χασίς

Μέχρι αργά χτες το βράδυ ανακρινόταν στην Ασφάλεια ο Νικόλαος Χουρδάκης, λογιστής, που φέρεται ως "εγκέφαλος" του κυκλώματος που διακίνησε το κοντέινερ με 6,5 τόνους χασίς. Το εμπορευματοκιβώτιο κατασχέθηκε πριν λίγες μέρες στο λιμάνι του Ικονίου.

Το κοντέινερ με τα ναρκωτικά προερχόταν από το Πακιστάν και εκφορτώθηκε στον Πειραιά στις 10 Μάη από τουρκικό πλοίο. Ο "εγκέφαλος" του κυκλώματος είχε συστήσει εταιρία - "μαϊμού", με στοιχεία "Φουρίκης Ιμπόρτερς - Εξπόρτερς" και έδρα τα Ν. Λιόσια. Διέθετε, μάλιστα, πλαστό διαβατήριο με αυτά τα στοιχεία.

Στις 23 Μάη, όμως, πιάστηκε από πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης και του κατασχέθηκε το πλαστό διαβατήριο. Ετσι, δεν μπορούσε να εκτελωνίσει το φορτίο. Προσπάθησε να προωθήσει τα ναρκωτικά στη Βουλγαρία, αλλά δεν τα κατάφερε. Αναγκάστηκε, λοιπόν, να στραφεί σε άλλον εκτελωνιστή.

Μαζί με τον Χουρδάκη έχουν πιαστεί δυο Βούλγαροι, οδηγός και συνοδηγός της νταλίκας, που θα παραλάμβανε το εμπορευματοκιβώτιο και ο εκτελωνιστής, που μπλέχτηκε στη διαδικασία παραλαβής του κοντέινερ.

Διακοπή νερού στον Πειραιά

Χωρίς νερό θα μείνουν το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές στον Πειραιά, λόγω τεχνικών εργασιών της ΕΥΔΑΠ σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή νερού από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στις περιοχές Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο, Μικρολίμανο και Καστέλλα, καθώς και σε όλους τους υψηλούς ορόφους του Πειραιά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα την Κυριακή 15 - 6 - 97 στις 11 πμ,στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στην εκδήλωση. Αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8222.952 - 3844.853 - 82.34.296.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα,θα γίνει την Κυριακή 6 - 7 - 97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5 - 7 - 97 στις 7 π.μ.,από Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30 - 6 - 97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Για το ταξίδι στην Ουγγαρία, δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι τις 20 - 6 - 97.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ