Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ" - ΧΑΛΚΙΔΑ
Προς επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι 130 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Καταναλωτής" στην Εύβοια, αν άμεσα η νέα διοίκηση της επιχείρησης δεν τους καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων που τους οφείλει. Αυτό επισήμαναν σε προχτεσινοβραδινή συνέντευξη, και όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Π. Καλάης,"οι εργαζόμενοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Ακόμα και υποχωρήσεις σε εργασιακά μας δικαιώματα κάναμε, αλλά βλέπουμε ότι η νέα διοίκηση - και η προηγούμενη - δεν είναι διατεθειμένη να μας δώσει χρήματα".

Η αναφορά γίνεται για τον καταναλωτικό συνεταιρισμό "Καταναλωτής KONSUM", που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο πριν λίγες μέρες, με αφορμή το σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε λόγω των "παρατραπεζικών" εργασιών που ασκούσε από το 1990 έως το '91, εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σήμερα 700 μέλη συνεταιριστές - καταθέτες να διεκδικούν περίπου 1,5 δισ. δραχμές. Ηδη, αρκετοί από αυτούς, αλλά και οι εργαζόμενοι που διεκδικούν δεδουλευμένα 75 εκατ. δραχμών, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προλάβουν εξελίξεις. Και οι εξελίξεις αυτές έχουν σχέση με δυο εκδοχές. Η πρώτη αφορά την ανάληψη του μάνατζμεντ από την τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Γαληνός Λαουντάρης" (που κατέχει το 2,5% της ελληνικής αγοράς) ή από άλλες γνωστές φίρμες και η δεύτερη αφορά το... κλείσιμο.

Οπως κατήγγειλε το ΔΣ του σωματείου, οι λόγοι που οδηγήθηκε ο "Καταναλωτής" σ' αυτή την κατάσταση έχει σχέση με την πολιτική προσλήψεων, που δεν έπρεπε να είχαν γίνει (για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ), και η κακοδιαχείριση. Μάλιστα, το μέλος του ΔΣ, Ηλ. Δούνας, κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι ισολογισμοί του "Καταναλωτή" ήταν ψεύτικοι και δεν παρουσίαζαν την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος που είχε καταψηφιστεί στην πρόσφατη ΓΣ των μελών του.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις έχουν παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι "εκσυγχρονιστές", διά του περιφερειακού συντονιστή, πρώην βουλευτή Σπ. Γιατρά και του βουλευτή Β. Κεδίκογλου, ζήτησαν την απομάκρυνση από όλα τα όργανα και από το κόμμα, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ήταν στις διοικήσεις του "Καταναλωτή". Ο δε Σπ. Γιατράς δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κεντρικά, αφού "δεν μπορεί να είναι στο ίδιο κόμμα με τέτοια άτομα". Αυτή η αποστροφή προκάλεσε αυτά τα στελέχη που ζητούσαν να καταθέσει ονόματα, αλλιώς να μην πετάει... λάσπη.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ