Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο χτύπημα στην επετηρίδα!

Σύμφωνα με κάποια εγκύκλιο, που για τους πολλούς - εκτός "ημετέρων" - έμεινε στο σκοτάδι, φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί, οι οποίοι περιμένουν διορισμό το Σεπτέμβρη, έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή σε "επιμορφωτικό" σεμινάριο - εξπρές, γιατί αλλιώς χάνουν τη σειρά

Με μία εγκύκλιο, που έφτασε σε μερικά μόνο σχολεία της χώρας, μεθοδεύει αυτή τη φορά η κυβέρνηση την καταστρατήγηση της επετηρίδας, καθώς επιχειρεί να επαναφέρει την παρακολούθηση - ταχύρυθμων και αμφίβολης ποιότητας - επιμορφωτικών προγραμμάτων ως προϋπόθεση διορισμού. Η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καθηγητών, καθώς έγινε κυριολεκτικά πίσω από τις πλάτες των αδιόριστων, ενώ δίνει προθεσμία - "αστραπή" υποβολής αιτήσεων στους ενδιαφερόμενους μόλις τρεις (εργάσιμες) μέρες.

Με την επίμαχη εγκύκλιο, η οποία έχει ημερομηνία Παρασκευή 6 Ιούνη 1997, καλούνται φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί να υποβάλουν αιτήσεις για "εισαγωγική επιμόρφωση" προκειμένου να διοριστούν, μέχρι τις 10 Ιούνη (δηλαδή χτες!). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε φιλόλογους που έχουν γραφτεί στην επετηρίδα μέχρι 17 Νοέμβρη 1988, μαθηματικούς που έχουν γραφτεί μέχρι 1 Ιούνη 1983 και φυσικούς που έχουν γραφτεί στην επετηρίδα μέχρι 1 Νοέμβρη 1983. Οσοι από τους παραπάνω δεν ενημερώθηκαν για την ύπαρξη της εγκυκλίου, και, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, πρόκειται για εκατοντάδες συναδέλφους τους, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες λόγω της γραφειοκρατίας δεν έφτασε έγκαιρα η εγκύκλιος, χάνουν τη σειρά τους για διορισμό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι η "εισαγωγική επιμόρφωση" είχε σταματήσει να θεωρείται προϋπόθεση διορισμού για τους καθηγητές από το 1994, οπότε αντικαταστάθηκε από την τρίμηνη επιμόρφωση των καθηγητών στα ΠΕΚ. Η επαναφορά της, που μεθοδεύεται με την επίμαχη εγκύκλιο, θεωρείται από τους καθηγητές ως μεθόδευση που δημιουργεί τετελεσμένα σε ό,τι αφορά το θέμα της επετηρίδας διορισμών, ανοίγοντας το δρόμο για ένα άλλο σύστημα επιλογής των καθηγητών.Σχολιάζοντας το γεγονός κύκλοι της ΔΕΕ, επισήμαναν τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε η εγκύκλιος, η οποία αποτελεί ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στο θεσμό της επετηρίδας, αλλά και της επιμόρφωσης των καθηγητών, καθώς το υπουργείο φαίνεται να εμμένει στην προώθηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με ταχύρυθμα προγράμματα σεμιναριακού τύπου. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης θα έχει διάρκεια μόλις 100 ώρες και θα ολοκληρωθεί σε δύο βδομάδες. Ιδιαίτερα επισημαίνεται και το ότι για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων "επιμόρφωσης" επιλέχτηκαν οι ημερομηνίες 17 Ιούνη έως 2 Ιούλη, μέσα δηλαδή στις εξετάσεις. Η ΔΕΕ καταγγέλλει επίσης ότι η εγκύκλιος δεν έφτασε ποτέ σε αρκετές περιοχές,αποκλείοντας ουσιαστικά και τυπικά εκπαιδευτικούς από τον πολυπόθητο διορισμό.

Ομως, οι καταγγελίες δε σταματούν εδώ καθώς κύκλοι της ΔΕΕ έκαναν λόγο και για μεθόδευση διορισμού "ημετέρων" μια και πληροφορίες έκαναν λόγο πως κάποιοι εκπαιδευτικοί είχαν ενημερωθεί για τα προγράμματα επιμόρφωσης 20 μέρες πριν!

Η ΕΛΜΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή της καλεί το υπουργείο να αποσύρει την εγκύκλιο, και όπως τονίζει, "θεωρεί το σύστημα προσλήψεων δύο ταχυτήτων (με και χωρίς πιστοποιητικό φοίτησης ΠΕΚ) ως συνειδητό τρόπο για να πληγεί στην πράξη ο θεσμός της επετηρίδας με τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων". Αμφιβάλλει επίσης για τη δυνατότητα του ΥΠΕΠΘ να λειτουργήσει τα ΠΕΚ στις 17 Ιούνη 97. Τέλος, "εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της για την ποιότητα επιμόρφωσης (10 εργάσιμες μέρες από 17 - 6 - 97 μέχρι 2 - 7 - 97) και καταγγέλλει την υποκριτική στάση του ΥΠΕΠΘ, που μάχεται, δήθεν, για ποιοτικό ανέβασμα της επιμόρφωσης". Η ΕΛΜΕ Λάρισας επισημαίνει επίσης τον επιλεκτικό διαχωρισμό τριών μόνο κλάδων, που δημιουργεί, όπως τονίζεται, "σύστημα διορισμών δύο ταχυτήτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ