Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Δεκανίκι της κυβέρνησης στο μοίρασμα της μιζέριας

Αντί για τη διεκδίκηση παραγωγικών επενδύσεων, ο νομάρχης Αθήνας εμφανίστηκε χτες ως προαγωγός των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, δηλαδή των συμβολαίων που ζητά η ΕΕ να υπογραφούν σε τοπικό επίπεδο και προϋποθέτουν την εξαφάνιση εργατικών κατακτήσεων ενός αιώνα

Την προώθηση στην περιοχή της Αθήνας της υπογραφής "Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης" (ΤΣΑ), δηλαδή της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, έχει αναλάβει ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδης,λειτουργώντας σαν "βαστάζος" των αντεργατικών πολιτικών κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι ως αιρετός εκπρόσωπος των κατοίκων της Αθήνας. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά τη χτεσινή ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε η νομαρχία με συμμετοχή αρκετών δημάρχων και άλλων παραγόντων και η οποία είχε ως θέμα την προώθηση ΤΣΑ, οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει και ήδη υπάρχει "σχέδιο εδαφικού συμφώνου", εν αγνοία, όμως, του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δεν έχει καν συζητήσει το θέμα. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χτες, αντί για το αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο, τη σχετική προετοιμασία για το ΤΣΑ έκανε η ΟΚΕ που λειτουργεί στη νομαρχία.

Στη χτεσινή συζήτηση συμμετείχαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Λεκανοπεδίου, εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, βιοτεχνικών ενώσεων, αλλά και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ. Απουσίαζε, όμως, ένα μεγάλο τμήμα των νομαρχιακών συμβούλων. Από τις πιο τρανταχτές απουσίες ήταν αυτές των επικεφαλής των παρατάξεων, που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΣΥΝ.

Στην εισηγητική του ομιλία ο νομάρχης, αν και είπε ότι στην περιοχή της Αθήνας ήδη "συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης", ωστόσο υπερθεμάτισε της υπογραφής ΤΣΑ, στο όνομα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας, μια και, όπως είπε, "σε ορισμένες συνοικίες κινδυνεύει άμεσα η κοινωνική συνοχή"! Είπε ότι ήδη έχει γίνει διάλογος με τους "κοινωνικούς εταίρους" και έχει προκύψει "σχέδιο εδαφικού συμφώνου"! Αυτό αφορά κυρίως τους δήμους Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα - Περιστέρι,με τους δημάρχους των οποίων έχουν γίνει διαβουλεύσεις, όπως και με τη ΓΣΕΕ και με εκπροσώπους επιχειρηματιών. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο τι έχουν αποδώσει οι "διαβουλεύσεις", αλλά σκιαγράφησε τις κατευθύνσεις, κάνοντας λόγο για "νέα αγορά εργασίας", για "ευελιξία του εργατικού δυναμικού" και για "κίνητρα, π.χ. φορολογικά για προσέλκυση επιχειρήσεων". Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η συμμετοχή στο"σύμφωνο" και ότι γι' αυτό θα προσπαθήσει...

Για καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΤΣΑ στην Αθήνα, έκανε λόγο ο γ. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ν. Δημόπουλος και επισήμανε ότι οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν κατά τη χτεσινή συζήτηση θα "μπουν στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα ΤΣΑ που προωθεί το υπουργείο".

Την πρωτοβουλία του νομάρχη, χαιρέτισε ο Γ. Ορφανός,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που ισχυρίστηκε ότι το ΤΣΑ μπορεί να αμβλύνει την ανεργία, με προϋποθέσεις, όπως αμοιβαία εμπιστοσύνη και οριοθέτηση στόχων...

Περιχαρής, γιατί "σήμερα κάνουμε ένα σύμφωνο απασχόλησης", εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Γ. Κυριόπουλος και εκτίμησε ότι οι αμοιβαίες εγγυήσεις θα αποδώσουν!

Μοιράζουν τη φτώχεια

Παίρνοντας το λόγο ο Σπ. Χαλβατζής,επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας,σημείωσε τη σοβαρότητα του θέματος που είναι, όπως είπε, κυρίως πολιτικό. Τόνισε ότι "η λογική της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κινείται στην κατεύθυνση να μοιράσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι. Η λογική αυτή αποδέχεται τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και μονάδων στρατηγικής σημασίας, στο κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αποδοχή αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης".

Τόνισε ότι τα ΤΣΑ που διαφημίστηκαν σαν το φάρμακο που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι όρος εισαγόμενος και "δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα μορφή για την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων". Και συνέχισε, λέγοντας ότι "προωθούνται από Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση και στηρίζονται απ' τον ΣΕΒ, για να μοιράσουν ουσιαστικά την ανεργία και τη φτώχεια, τοποθετώντας σε μια θέση εργασίας δυο, ακόμα και τρεις εργαζόμενους, για να πάρουν νέα κίνητρα, νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές οι βιομήχανοι". Υπογράμμισε ότι προωθούνται "σε εφτά περιοχές απ' τις οποίες πέρασε ο οδοστρωτήρας της ιδιωτικοποίησης, έκλεισαν μεγάλες παραγωγικές μονάδες, όχι γιατί δεν ήταν βιώσιμες, αλλά εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε αυτές το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει στα ύψη, σε αυτές υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πεινάνε και μερικές έχουν αρχίσει να ερημώνουν. Προωθούνται σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, επειδή στην αθλιότητα που διαμορφώνεται είναι σίγουρο - κατά την εκτίμηση των αρμοδίων - ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων, θα είναι αντικειμενικά αδύναμες. Εκεί στοχεύουν να τσακίσουν κάθε αντίσταση και να καταργήσουν στην πράξη κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος, αρχής γενομένης από τις συλλογικές συμβάσεις και το ωράριο εργασίας, τα ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα".

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι "η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μετατραπεί σε δεκανίκι των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιδιώξεων κυβέρνησης και ΣΕΒ", τόνισε: "Θεωρούμε ότι έχει χρέος να δράσει σε άλλη κατεύθυνση, να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας".

Ως προς το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης επισήμανε πως "το θέμα έπρεπε να συζητηθεί ολοκληρωμένα, πριν στο νομαρχιακό συμβούλιο και μετά την οποιαδήποτε απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία. Δε θα πρέπει καμιά ΟΚΕ να υποκαθιστά το αιρετό όργανο που είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ