Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Μια γαλέρα 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα

Δεύτερος σταθμός η Καστοριά, μια πόλη αλλά και ένας ολόκληρος νομός, που ασχολείται με τη γούνα. Κι εδώ τα πράγματα είναι τραγικά για τους εργαζόμενους, αφού το καθεστώς της "μαύρης" εργασίας ανθίζει. Οι εργοδότες δε δέχονται καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας και απαιτούν την υπογραφή συμβάσεων τοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να είναι καλυμμένοι, ώστε να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να απολύσουν όποιον εργαζόμενο θέλουν. Οι απειλές όμως δε σταματούν εδώ. Οι εργαζόμενοι για να έχουν δουλιά πρέπει να ξεχάσουν το συνδικαλισμό. Οι γυναίκες, να "πάψουν" να μένουν έγκυες (!) και οι μεγάλοι σε ηλικία γουνεργάτες να εξασφαλίσουν μόνοι τους το αύριο, γιατί δεν προσφέρουν την απαιτούμενη δουλιά...

Τα μεγάλα εργοστάσια της γούνας έχουν τις πόρτες τους κλειστές, και η είσοδος μέσα σε αυτά απαγορεύεται "διά ροπάλου". Χτυπήσαμε την πόρτα μιας επιχείρησης, για να μιλήσουμε με τους εργάτες. Η απάντηση που πήραμε χαρακτηριστική: "Λείπει το αφεντικό, δεν ανοίγουμε σε κανέναν...".

Ο πρόεδρος του Σωματείου των γουνεργατών Καστοριάς, Σταύρος Σλημιστινός,που μιλήσαμε μαζί του, μας είπε: "Τόσο οι γουνεργάτες της Καστοριάς, όσο και των γύρω χωριών δουλεύουν κατά κανόνα με το κομμάτι και σε τιμές ακόμα πιο κάτω και από τις πενιχρές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων γουνεργατών και με ωράριο πάνω από 16 ώρες, κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας ως "φοροφυγάδες" διότι εξαναγκάστηκαν να γίνουν με το ζόρι "γουνοποιοί, διατηρώντας λογιστικά βιβλία και πληρώνοντας από το πενιχρό εισόδημά τους φόρους κάθε χρόνο, που ξεκινούν από 400 χιλιάδες δραχμές και φτάνουν το ένα εκατομμύριο".

Θα "σβήσουν" οι πόλεις και τα χωριά

Ο Στ. Σλημιστινός τόνισε ότι τα όρια αντοχής του κόσμου έχουν στενέψει τόσο πολύ, που σύντομα η Καστοριά αλλά και άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας θα ερημώσουν. "Οι νέοι δε μένουν κοντά μας. Δε βλέπουν προοπτική. Ο πατέρας και η μάνα στο μεροκάματο όλη μέρα και το εισόδημα πενιχρό. Γιατί να μείνει στον τόπο του;", κατέληξε ο Στ. Σλημιστινός. "Αν δεν πάρει μέτρα το κράτος να προστατέψει τους γουνεργάτες και κυρίως τους ανέργους. Αν δε σταματήσει την αθρόα εισαγωγή από άλλες χώρες παλτών, τότε αυτές οι παραμεθόριες περιοχές θα μείνουν μόνο στο χάρτη, χωρίς κατοίκους...", μας είπαν ο Χαράλαμπος και ο Ορέστης Πιπερίδης,μικροί γουνοποιοί που έχουν εργαστήριο στην Κοζάνη. Ο Γιάννης Γουρζάνης,παλιός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς και σήμερα συνταξιούχος, με δυο λόγια έδωσε το στίγμα για τους νέους: "Πρέπει να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να "ταρακουνήσουν" τα νερά, να κάνουν την πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ