Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους πνίγουν τα χρέη

Στη συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών και Γουνεμπόρων Σιάτιστας Ναούμ Κακκάλη συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί γουνοποιοί και γουνέμποροι. Ο πρόεδρος του συνδέσμου τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα δάνεια που είχαν πάρει οι γουνοποιοί και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώσουν. Συγκεκριμένα ο Ν. Κακκάλης τόνισε ότι "το 1990 αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της πολιτείας, εξαιτίας της κρίσης που περνούσε η γουνοποιία από το 1985 και κορυφώθηκε το 1986-87, με την προοπτική να περάσουμε την κρίση. Ετσι δόθηκαν κάποια δάνεια στους γουνοποιούς που κράτησαν τις επιχειρήσεις στη ζωή. Δυστυχώς όμως, η κρίση συνεχίστηκε μέχρι το '92-'93, οπότε άρχισαν να ανοίγουν οι αγορές στις ανατολικές χώρες. Με την αγορά αυτή όμως δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν όλες οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές. Ετσι πήραμε καινούρια παράταση μέχρι το τέλος του 1997. Επειδή όμως τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά δεν είναι ελπιδοφόρα, εμείς κάναμε μια μελέτη και ζητάμε από την πολιτεία να χαριστούν κάποια από τα χρέη".

Ο πρόεδρος του συνδέσμου με την πρόταση όμως αυτή έκανε ένα σαφή διαχωρισμό. Συγκεκριμένα τόνισε: "Το ποσό που οφείλει ολόκληρος ο κλάδος στη Δυτική Μακεδονία είναι 22 δισ. Εμείς με βάση τη μελέτη ανακαλύψαμε ότι από το ποσό αυτό το 52% το οφείλει το 97,5% των γουνοποιιών και το υπόλοιπο μόνο το 2,5% δηλαδή περίπου 30 μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς αυτή τη στιγμή προτείνουμε να χαριστούν περίπου τα 12 δισ. που οφείλουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα να πληρωθούν. Δηλαδή όλοι αυτοί που χρωστάνε μέχρι 40 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί τα μεγάλα ποσά που πήραν κάποιες επιχειρήσεις τα πήραν παραμονή των ρυθμίσεων, χωρίς καν να ξέρουμε αν τα τοποθέτησαν στη γουνοποιία. Αξίζει επίσης να πούμε ότι και κάποιοι συνάδελφοι που χρωστάνε τα 40 εκατομμύρια, είχαν πάρει δάνεια 5 εκατομμυρίων, αλλά τα μεγάλα επιτόκια 24-40% τα ανέβασαν στα ύψη. Ουσιαστικά το αρχικό κεφάλαιο και ένα μέρος των τόκων έχει αποπληρωθεί".

Τέλος ο Ναούμ Κακκάλης υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει στην Ελλάδα καθετοποίηση στον κλάδο της γούνας. Δηλαδή να μην επεξεργάζονται οι γουνοποιοί μόνο την πρώτη ύλη και να κατασκευάζουν υφάσματα γούνας ή έτοιμα ενδύματα, αλλά να προχωρήσουν και στην παραγωγή πρώτης ύλης, που σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουν την εκτροφή γουνοφόρων ζώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ