Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδια προβλήματα με τ' άλλα νοσοκομεία

Στο νοσοκομείο περιόδευσε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης οφείλονται στην ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική στον τομέα της υγείας.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο.

Οι περιοδείες αυτές σε ιδρύματα και νοσοκομεία γίνονται στα πλαίσια της 15ήμερης εξόρμησης, της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, για την Υγεία. Το κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε σε χώρους δουλιάς και είχε συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια έγινε κοινή συνάντηση της διοίκησης και των εκπροσώπων του Σωματείου των εργαζομένων. Το "Κεντρικό Νοσοκομείο" ("Γ. Γεννηματάς"), όπως σημείωσε στο τέλος της συνάντησης ο Γ. Κατσαρός, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι συναντήσεις

Η εκπρόσωπος του Σωματείου των Εργαζομένων αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ζήτησε να υπάρξει βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Ο Γ. Κατσαρός σημείωσε τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό σε ορισμένα τμήματα, συνθήκες που διαπίστωσε και κατά τη διάρκεια της περιοδείας και ιδιαίτερα στα πλυντήρια. Τα σεντόνια στρώνονται χωρίς να σιδερωθούν, γιατί χρόνια τώρα δε λειτουργεί το σιδερωτήριο, καθώς καθυστερεί, με αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες, η προμήθεια νέου μηχανήματος. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δ. Λεάνης, μόλις πρόσφατα έγινε η προκήρυξη για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μηχανήματος. Επίσης το ακτινολογικό μηχάνημα είναι πεπαλαιωμένο, αλλά η προμήθεια νέου "σκοντάφτει" στις ίδιες υπηρεσίες.

Η προμήθεια απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού καθυστερεί αδικαιολόγητα, όπως τονίστηκε. Συνέπεια της έλλειψης μηχανημάτων στα νοσοκομεία ή υπολειτουργίας αυτών των μηχανημάτων ή και ακόμα λόγω της παλαιότητάς τους είναι να στέλνονται οι ασθενείς στους ιδιώτες κι έτσι υπάρχει τεράστια εκροή του δημόσιου χρήματος. Επίσης αμφισβητούνται οι όροι διαφάνειας που ισχύουν για την προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

Ακόμη επισημάνθηκε ότι από τη μία η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και από την άλλη η οικονομική βιωσιμότητα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, δε συμβιβάζονται. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει, όπως διαπιστώθηκε στις συναντήσεις, κακή κατανομή κλινών και πρότειναν ως άμεση λύση τη δημιουργία νέων ορθοπεδικών, καρδιοχειρουργικών και καρδιολογικών κλινικών στα νοσοκομεία.Ο Γ. Κατσαρός βεβαίωσε τόσο τη διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι το Κόμμα θα δώσει πλατιά δημοσιότητα και θα κάνει επερωτήσεις στη Βουλή πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση.

"Τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται και στη συνέχεια καλλιεργούνται λογικές μερικής ιδιωτικοποίησής τους" τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Θ. Βεντούρης. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την απόφαση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για εξόρμηση στα νοσοκομεία και καταγραφή των αδυναμιών του συστήματος. "Εχουμε, πρόσθεσε, συνεχή συρρίκνωση αυτού του συστήματος".

Στο ψυχιατρείο

Επίσης το κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, περιόδευσε στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους. Διαπίστωσε τη μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ασθενείς γίνονται βοηθοί θαλάμου, ενώ για τη θέση αυτή απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ