Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι δασοκτόνοι

Τα επίσημα στοιχεία - μόνο της τελευταίας δεκαετίας - είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την καταστροφή των δασών στη χώρα: Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, πάνω από 400.000 στρέμματα δασών γίνονται στάχτη από τις πυρκαγιές. Αντίθετα, από τις αναδασώσεις αναπληρώνονται μόνο γύρω στα 40.000 στρέμματα. Ολα τα υπόλοιπα αφήνονται βορά στα χέρια των κερδοσκόπων, των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων και των κάθε λογής εργολάβων της τσιμεντοποίησης. Κατόπιν αυτών δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς τίποτα περισσότερο από την κοινή λογική για να καταλάβει πώς η δασοκάλυψη της χώρας έφτασε μόλις στο 19%, από το 54% που ήταν πριν 150 χρόνια. Και φυσικά, δε χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει πως με τους ρυθμούς αυτούς της καταστροφής, σε μερικά χρόνια ακόμη η χώρα θα έχει καταντήσει εντελώς "φαλακρή"...

Αυτά τα στοιχεία και μόνο - λίγες μόλις μέρες μετά την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος - θα έπρεπε να μας βάλουν όλους σε μαύρες σκέψεις ή - το κυριότερο - να μας οπλίσουν με αποφασιστικότητα για να σταματήσουμε τον τρομακτικό κατήφορο της αποδάσωσης. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι, πιασμένοι στα δίχτυα της αντιλαϊκής τους πολιτικής και της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου το οποίο κερδοσκοπεί σε βάρος των δασών, δεν πολυ-υπολογίζουν ούτε καν το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός για να ζήσει. Είναι τόσο μεγάλη η κατηφόρα της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για να προστατέψει τα δάση από τις πυρκαγιές και την τσιμεντοποίηση, αλλά με το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας επιδιώκει να ολοκληρώσει το έγκλημα. Ενα διαρκές έγκλημα, αν αναλογιστούμε ότι η ίδια κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία συνέταξε και ψήφισε το τερατούργημα "περί βοσκοτόπων", που ευτυχώς ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση να συντάξει ένα νομοσχέδιο τόσο δασοκτόνο σαν αυτό του Τζουμάκα, που θα αποκαθιστά τους μεγαλοκαταπατητές και τους οικοπεδοφάγους, που θα ανάβει το "πράσινο φως" σε όλους αυτούς να συνεχίσουν ακάθεκτοι για νέες παρανομίες, για νέους εμπρησμούς. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τους οικοπεδοφάγους, θα συνέτριβε το Εθνικό Κτηματολόγιο, που βρίσκεται στα σπάργανα και ανακοινώνεται με τυμπανοκρουσίες από την ίδια ως το "μεγαλύτερο μεγάλο έργο". Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα υπήρχε μια κυβέρνηση, που για την προστασία και δικαίωση των καταπατητών θα έφτανε ανενδοίαστα στο σημείο να προωθήσει ακόμη και αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι όμως, είμαστε μάρτυρες όλων αυτών τις τελευταίες μέρες. Βλέπουμε μάλιστα τη ΝΔ - που της αναλογεί βέβαια εξίσου μεγάλο μερίδιο στη δασοκτόνα πολιτική - να προσπαθεί να κλέψει λίγη "δόξα" από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ότι με την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών ματαίωσε τη συγκεκριμένη αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος!

Η εγκληματική αντιδασική πολιτική των δύο "μονομάχων" δεν έχει όρια. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν πλέον. Γι' αυτό, πριν θρηνήσουμε κι άλλες ανεπανόρθωτες καταστροφές στα δάση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας - όπως τονίζεται στη χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - χρειάζεται όλοι οι κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων, ιδιαίτερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικολογικές οργανώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να παλέψουν για την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ