Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αδειασαν σαν σκουπίδια τους εργαζόμενους

Με μόνη εξαίρεση τον δήμαρχο Περάματος, έξι δήμαρχοι "βάρεσαν προσοχή" στην εντολή της κυβέρνησης να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

"Σαπουνόφουσκα" ήταν και έσκασε, μόλις το "αφεντικό" έδωσε το σύνθημα. Λόγος γίνεται για τις κινητοποιήσεις, που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν δήμαρχοι του Πειραιά, συμπαραστεκόμενοι στους εργαζόμενους των δήμων τους, που παλεύουν ενάντια στην αισχρή - για το δικαίωμα στην εργασία - πολιτική της κυβέρνησης, που με κάθε τρόπο επιβάλλει τη διατήρηση του απαράδεκτου ρουσφετολογικού καθεστώτος για τις προσλήψεις στους δήμους.

Οι έξι από τους εφτά δημάρχους του Πειραιά και μαζί με αυτούς ο κυβερνητικός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ανέκρουσαν χτες πρύμναν μόλις η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, τους διέταξε, ουσιαστικά, να αρθούν στο ύψος του ρόλου τους στο πλευρό της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιήσει τους εκτάκτους, γιατί κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους στόχους του προγράμματος σύγκλισης.

Μετά απ' αυτό, οι δήμαρχοι Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Ρέντη αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης που διαιωνίζει το ρουσφέτι.

Το σύνθημα για την υποχώρηση έδωσε ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας, προτείνοντας ένα πλάνο ανώδυνων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτό, θα συσταθεί επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του ΕΚΠ, των δήμων και των εργαζομένων που θα μονιμοποιηθούν, με στόχο να συντάξει κείμενο - πρόταση για νέα τροπολογία. Επίσης θα αναλάβει να διοργανώσει πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών και φορέων της περιοχής. Τέλος, θα αναλάβει τη διοργάνωση την άλλη βδομάδα συλλαλητηρίου και πορείας προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαφωνώντας με τη μεθόδευση, που, ουσιαστικά, αναστέλλει τις κινητοποιήσεις, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, από την πλευρά του, επισήμανε και πάλι ότι η κυβέρνηση πιέζεται μόνο με τα σκουπίδια και πρότεινε παρατεταμένο κλείσιμο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό. Ολοι οι άλλοι δήμαρχοι αντέδρασαν και ζήτησαν από τον δήμαρχο Περάματος να ανοίξει το ΣΜΑ, που για δεύτερη μέρα χτες έμεινε κλειστός, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει αποφασίσει επ' αόριστον κλείσιμο. Την άποψή τους για το πώς πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι που δήλωσαν στη σύσκεψη ότι το πλάνο που προτάθηκε δε θα οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων και ζήτησαν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη, πάντως, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους φιλοκυβερνητικούς δημάρχους, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΚΠ να πείσουν ότι μια ερμηνευτική εγκύκλιος, που θα εκδοθεί για την τροπολογία, θα την κάνει πιο ελαστική, ώστε να μονιμοποιηθούν περισσότεροι έκτακτοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ