Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία σε τροχιά ιδιωτικοποίησης

Η λαίλαπα του "εκσυγχρονισμού", που προσπαθεί να σαρώσει κοινωνικές κατακτήσεις, να συμπιέσει ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις πείνας, δεν μπορούσε ν' αφήσει στο απυρόβλητο και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντί για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, επιχειρεί την επαναφορά σε πρότυπα του παρελθόντος που απέτυχαν.

Αντί για δωρεάν και ίση υγεία για όλους τους πολίτες, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και διεύρυνση των ανισοτήτων.

Αντί για μέτρα ικανοποίησης των αναγκών και αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των άλλων εργαζομένων στην υγεία, επιβάλλει τον αυταρχισμό και την άρση της μονιμότητας.

Αυτές οι επισημάνσεις είναι μόνο κάποιες πλευρές της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου για την υγεία.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, είχε προηγηθεί συστηματική προετοιμασία από τους νυν και τέως κυβερνώντες. Με την κατασυκοφάντηση των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στη δημόσια υγεία, τις νυχτερινές εφόδους των υπουργών, τις αποκαλύψεις για τα νοσηρά φαινόμενα συναλλαγής, τις "σπατάλες" σε υλικά και φάρμακα.

Και το συμπέρασμα; Το σύστημα νοσεί, γιατί δε δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, γίνονται σπατάλες, άρα χρειάζονται μέτρα μόνο σ' αυτή την κατεύθυνση.

Το κράτος δεν έχει καμιά ευθύνη, παρά το γεγονός ότι με τις ευλογίες του αναπτύσσονται τα όποια αρνητικά φαινόμενα. Το κράτος, δηλαδή, δεν έχει ευθύνη για την πολιτική του στο φάρμακο, δεν έχει ευθύνη για το ρουσφέτι, για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ούτε για την κατάσταση μαρασμού του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Θεσμοθετεί τη θέση του μάνατζερ που θα παίρνει πριμ, εφ' όσον κατορθώσει το ακατόρθωτο: Να στύψει περισσότερο τις δαπάνες για υλικό και φάρμακα.

Προβλέπει κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και κατά κατηγορία ασθενειών, συμμετοχή οικονομική του ασθενή.

Αυτά είναι τα όπλα τους για το μεγάλο θαύμα: Εθνικό σύστημα υγείας με το κράτος αμέτοχο στις οικονομικές δαπάνες.

Προβλέπει για τους γιατρούς ταπεινωτικές κρίσεις και επανακρίσεις με διαβλητούς τρόπους, άρση της μονιμότητας και στασιμότητα.

Αυτή η τακτική έχει προ καιρού ξεκινήσει και σε άλλους τομείς που εξυπηρετούν την υγεία, όπως το ΙΚΑ με τις διώξεις γιατρών για δήθεν κατάχρηση στη συνταγογράφηση φαρμάκων, λίστες φαρμάκων, αντιβιοτικά για τη χορήγησή τους κ.ά.

Πρόσφατο δείγμα της κυβερνητικής αντίληψης για την υγεία, αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμού στους προϊσταμένους των υποκαταστημάτων όλης της χώρας για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης των γιατρών κάθε μήνα. Οι γιατροί θα αξιολογούνται, όχι για το επιστημονικό τους έργο, αλλά με βάση πόσες εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα γράφουν, χωρίς να εξετάζεται η αναγκαιότητά τους. Και οι μεν "καλοί", δηλαδή οι οικονομικοί για το ΙΚΑ, θα μένουν στις θέσεις τους, οι δεν "κακοί" γιατροί που θα υπερβαίνουν τα οικονομικά όρια που έχουν οριστεί, θα απολύονται. Οι μόνιμοι γιατροί δε θα απολύονται, αλλά θα απασχολούνται σε γραφειοκρατικές θέσεις που δε θα έχουν σχέση με άρρωστο.

Και το εκπληκτικό: Ο οδοντίατρος υποχρεώνεται να επιδεικνύει στον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, που δεν είναι βέβαια οδοντίατρος, κάθε μασέλα που θα αφαιρεί για να την αντικαταστήσει με άλλη!

Λιτότητα, λοιπόν, και στην υγεία και μάλιστα σκληρή. Κράτος πρόνοιας και δημόσια υγεία είναι ψιλά γράμματα στην πορεία για τον παράδεισο του Μάαστριχτ και των πολυεθνικών. Και τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι φορείς, ο λαός; Θα αφήσουν να περάσουν αυτά τα σχέδια ή θα οργανωθούν για τη μεγάλη αντεπίθεση;

Δεν είναι τόσο ισχυροί όσο θέλουν να φαίνονται αυτοί που έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους. Δε φτάνουν οι ταπεινωτικές ενέσεις από τη δήθεν αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε τα δεκανίκια που τους προσφέρουν τα μικρά κόμματα που έχουν για σημαία τους το "δεξιό" ή "αριστερό" Μάαστριχτ, για να αποκτήσουν τέτοια δύναμη και να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό. Οσο κι αν φαίνεται δύσκολο, η δημιουργία μετώπου αντίστασης είναι πραγματοποιήσιμος στόχος. Τα θεμέλιά του μπορούν να μπουν τώρα.

Παναγιώτης ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ