Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Δικαστικές τριβές και συμφωνίες απ' το "παράθυρο"...

Μια νέα δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημοσίου και των εργολάβων του μετρό άρχισε, ήδη, μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητείται, η κατασκευάστρια κοινοπραξία να εγκαταλείψει το εργοτάξιο του Κεραμεικού.

Το συγκεκριμένο εργοτάξιο ανήκει στο τμήμα του έργου Σύνταγμα - Κεραμεικός, συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού 12 δισ. δρχ., το οποίο περικόπηκε από την εργολαβία και πρόκειται να κατασκευαστεί από άλλους εργολάβους. Ηδη, η "Αττικό Μετρό", η οποία διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του Δημοσίου, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή της πιλοτικής σήραγγας στον Κεραμεικό, προϋπολογισμού 350 εκατ. δρχ., που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατακύρωση και γι' αυτό επείγεται για τον εργοταξιακό χώρο, που οι εργολάβοι αρνούνται να παραδώσουν. Η εκδίκαση, ωστόσο, των ασφαλιστικών μέτρων δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 15 μέρες.

Πάντως, αξιόπιστες πηγές επέμεναν και χτες ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων γίνεται, προκειμένου η κυβέρνηση να ρίξει "στάχτη στα μάτια" του κόσμου, ενώ κατά τη διάρκεια των μυστικών συναντήσεων αρμοδίων στελεχών της με τους εργολάβους τα έχουν βρει και στο θέμα του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου και στα "πανωπροίκια". Συγκεκριμένα, η παράδοση του έργου, σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, θα είναι σταδιακή και μετατίθεται για το διάστημα Οκτώβρης 1999 - Δεκέμβρης 2000, από το Νοέμβρη του 1998 που προβλέπει η σύμβαση. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει "πανωπροίκια" συνολικού ύψους 450 εκατ. μάρκων (72 δισ. δρχ.), εκ των οποίων μόνο για τις καθυστερήσεις που χρεώνεται το Δημόσιο θα πληρώσει γύρω στα 30 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΥΠΕΧΩΔΕ αντέδρασε έντονα στη γνωστοποίηση της συμφωνίας αυτής με τους εργολάβους, γιατί είναι δύσκολο να βρει κάποια φόρμουλα να την εφαρμόσει, χωρίς να υπογράψει μια νέα συμπληρωματική σύμβαση, ίσως και πιο σκανδαλώδη από την προηγούμενη του 1994...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ