Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μητρώο ξεκληρίσματος των αγροτών

Με δόσεις θα ανακοινώνεται ποιοι είναι αγρότες και ποιοι όχι και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες που θα τεθούν εκτός Μητρώου θα μπορούν να κάνουν ενστάσεις...

Ξεκλήρισμα με δόσεις επιφυλάσσει η κυβέρνηση μέσω του Μητρώου Αγροτών, για τους μικρομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι όροι και τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Γεωργίας και τα οποία εναρμονίζονται με τις εντολές της ΕΕ, θα πετάξουν πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός Μητρώου και το μόνο που τους μένει είναι το δικαίωμα της ένστασης... Βέβαια, στο υπουργείο Γεωργίας έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα αποκλειστούν, αλλά δεν έχει γίνει το ίδιο για την πολιτική κινήτρων που θα ακολουθηθεί για όσους θεωρηθούν αγρότες. Ολα δείχνουν ότι το Μητρώο Αγροτών θα χρησιμοποιηθεί τελικά ως ένα "εργαλείο" ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και όχι ως ένα μέσο στήριξής τους.

Κι ενώ η διαδικασία ελέγχου και κωδικοποίησης των 861.000 αιτήσεων για ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων βρίσκεται περίπου στη μέση, στο υπουργείο Γεωργίας αποφασίστηκε να ανακοινωθούν τμηματικά οι πίνακες που θα ορίζουν ποιοι εντάσσονται στο Μητρώο Αγροτών και ποιοι όχι. Ετσι στις αρχές του Ιούλη θα αναρτηθούν οι πίνακες σε 20 νομούς της χώρας, από τις Διευθύνσεις Γεωργίας που ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των στοιχείων και μέχρι τον Δεκέμβρη θα ακολουθήσουν διαδοχικά και οι υπόλοιποι νομοί. Βέβαια σε τεχνικό επίπεδο παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί χρονικά η διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου, με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι τα κριτήρια που επιλέχτηκαν από το υπουργείο Γεωργίας (επάγγελμα, εισόδημα και απασχόληση στη γεωργία μεγαλύτερο του 50%, νομός έδρας και κατοικίας και ασφαλιστικός φορέας) που βγάζουν εκτός Μητρώου χιλιάδες μικρομεσαίους ετεροαποσχολούμενους αγρότες. Για όσους δε θα συμπεριληφθούν στους πίνακες, το μόνο που τους μένει είναι να κάνουν ένσταση, αμέσως μετά την ανάρτησή τους από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας. Βέβαια το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις αυτές δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα και εκτός των άλλων φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των ενστάσεων, ρουσφετολογικά και ψηφοθηρικά. Από την άλλη φαίνεται ότι η όλη διαδικασία λειτουργεί σε όφελος των αγροτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων γης, αφού παράλληλα με το Μητρώο Αγροτών, θα καταρτιστεί ένα μητρώο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ένα για τα νομικά πρόσωπα στον πρωτογενή τομέα. Οσον αφορά το Μητρώο Αγροτών οι κατηγορίες που ορίστηκαν είναι: Αγρότης, δασεργάτης, εργάτης αλιείας, συνταξιούχος ΟΓΑ, αγρότης δασεργάτης, αγρότης αλιεργάτης και αγρότης αλιεύς. Ειδικότερα για το χαρακτηρισμό αγρότης μελετάται να οριστούν άλλες δύο κατηγορίες: Κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ