ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Ερχονται κι άλλες αλλαγές

Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν εξαντλεί τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο για την υγεία, που συζητείται στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δεν "εξαντλεί το θέμα" των "μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση", όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα στην Επιτροπή.

"Οι μεγάλες εξελίξεις στο χώρο της υγείας συνιστούν συνεχείς αλλαγές και όχι στατικότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα στις ραγδαίες ανακατατάξεις", είπε ο Κ. Γείτονας. Ο υπουργός επανέλαβε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως οι μάνατζερς, ο κλειστός προϋπολογισμός, οι δημόσιες εγκρίσεις των προέδρων των νοσοκομείων και τις παρουσίασε σαν ενίσχυση του ΕΣΥ, ξεχνώντας ότι το βάρος της "μεταρρυθμισμένου συστήματος χρηματοδότησης" θα το επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών στο σύστημα.

Τη νότα των συνεχόμενων αλλαγών την έδωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παπαδέλης,ο οποίος για μια ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της άρσης της μονιμότητας "και για τους επιμελητές Β και για τους επιμελητές Α και για τους διευθυντές, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατοχυρώσουμε την κρίση ως θεσμό", είπε χαρακτηριστικά. Ο Φρ. Παπαδέλης σημείωσε ότι πρέπει να γίνονται επανειλημμένες κρίσεις και παίζοντας τον παλιό του ρόλο, αυτόν του εκπροσώπου των γιατρών, είπε ότι "η πλειοψηφία δε θέλει μονιμότητα, αλλά κρίσεις - τουλάχιστον αυτοί που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους"!

Χλομή κριτική

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων προέρχονται απ' την κυβερνητική παράταξη και απ' τις τοποθετήσεις τους φάνηκε ότι αποδέχονται τη βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Εξέφρασαν επιμέρους αντιρρήσεις και επιφυλάξεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, που θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ παρατήρησε ότι οι πόροι πρέπει να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ασφυκτιούν οικονομικά. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη, εξέφρασε την αντίθεση της Ομοσπονδίας με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) δήλωσε ότι είναι υπέρ της πλήρους, αλλά όχι και αποκλειστικής απασχόλησης.

Αλαλούμ με τα στοιχεία

"Ζήτησα στοιχεία από όλους τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου, πόσο επιτέλους είναι το ΑΕΠ και πώς κατανέμονται αυτά τα στοιχεία".

Αυτή η αποστροφή του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αποκαλύπτει τη βάση των έωλων επιχειρημάτων περί επιστημονικών προσεγγίσεων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που - δήθεν - στηρίζουν το ΕΣΥ και θα εξοικονομήσουν πόρους.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που θεωρούν ότι οι διατιθέμενοι πόροι είναι αρκετοί και αρκεί μόνο η ανακατανομή τους για να λύσει το πρόβλημα. Και για το λόγο αυτό επικαλούνται στοιχεία από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, τα οποία στοιχεία τα δίνουν απ' την Ελλάδα.

Ιδού λοιπόν το αλαλούμ:

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που είδε το φως της δημοσιότητας ("Καθημερινή" της 1.6.1997) οι συνολικές δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι 5,2%.Προχτές η Σχολή Δημόσιας Υγείας έδωσε ότι οι συνολικές - ιδιωτικές και δημόσιες - δαπάνες για την υγεία το 1995 ήταν 7,2% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα όμως με μελέτη του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας το 1996, οι δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μόλις 3,6% εκ των οποίων οι 2,8% είναι οι δημόσιες δαπάνες (Βλέπε και το σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε). Τα στοιχεία αυτά έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και τα παραχώρησε χτες στο "Ρ", ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Π. Κοντολέων.

Τα νούμερα που έχει ο ΟΟΣΑ, όπως είπε ο υπουργός, αξιοποιούνται απ' την κυβέρνηση, αλλά διαφέρουν. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι εκείνο που είναι σωστό είναι από το πως έχει βρει την κατανάλωση στο 8%. Αυτό, είπε, είναι πολύ και επομένως κατά τον υπουργό εκείνο που "έχει σημασία είναι το πώς θα δώσουμε υπηρεσίες υγείας με το λιγότερο δυνατό κόστος".

Εκείνο δηλαδή που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση επιχείρησε έναν λογικό περιορισμό του κόστους των δαπανών υγείας υποτασσόμενη στις γενικότερες υποδείξεις των διεθνών οργανισμών. Τα περί εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, είναι το ψευδοεπικάλυμμα των πιο ανθυγιεινών επιδιώξεων.

Συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας

Με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο, "συμμετείχαν" οι εργαζόμενοι στο "Ασκληπιείο" Βούλας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο υγείας που γίνεται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οι εργαζόμενοι στο "Ασκληπιείο" διαμαρτύρονται για την τραγική έλλειψη του προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία, να μην μπορεί να λειτουργήσει ο τεχνητός νεφρός - εξυπηρετεί μόνο 5 άτομα, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 60. Ετσι, δημιουργείται μια λίστα 70 ατόμων που περιμένουν να μπουν σε αιμοκάθαρση.

Οι γιατροί του ογκολογικού νοσοκομείου "Μεταξά" αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας (9πμ - 2μμ) στις 18 Ιούνη 1997, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη του νοσοκομείου για πάνω από δέκα χρόνια.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
Σημαντικός ο ρόλος του παιδιάτρου

Τριπλασιάστηκε η συχνότητα του παιδικού άσθματος στη χώρα μας μέσα σε 15 χρόνια.

Το θέμα πρόκειται να αναπτυχθεί στις εργασίες του 35ου Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου, που ξεκινούν την Παρασκευή στην Κρήτη. Χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ειδικός αλλεργιολόγος Ι. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι υπεύθυνες σε ποσοστό τουλάχιστον 80% στην εξέλιξη του άσθματος, ενώ η συμμετοχή του αλλεργικού παράγοντα ποικίλλει από 55% έως 89%. Ο αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, Α. Κωνσταντόπουλος,πρόσθεσε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εξέλιξη της πάθησης δρουν ακόμη και στο έμβρυο την περίοδο της κύησης. Η μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας που εμφανίζεται στα παιδιά ως "διαγνωσμένο άσθμα" μετά την ηλικία των 6 - 7 ετών, επιβάλλει την έγκαιρη πρόληψη από τους παιδιάτρους. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η κρίσιμη ηλικία εμφάνισης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι η ηλικία έως 4 ετών, κατά την οποία ο παιδίατρος πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα και ριζικά προκειμένου να μην εξελιχθεί.

Βοήθεια στους Κούρδους πρόσφυγες

Οι "Γιατροί του Κόσμου" διαμαρτύρονται, με ανακοίνωσή τους, για τη βίαιη μεταφορά των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας στη Νέα Πεντέλη, οι οποίες δε διαθέτουν καν τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ενώ ήδη ελλείψεις υπάρχουν και σε τρόφιμα.

"Αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους Κούρδους ζουν 103 παιδιά, που σε μια τρυφερή ηλικία βιώνουν τη σκοτεινή πλευρά της κατά τ' άλλα πασίγνωστης ελληνικής φιλοξενίας και ανθρωπιάς", τονίζουν οι "Γιατροί του Κόσμου". Τέλος επισημαίνουν πως θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο και μέσο να βοηθήσουν τους πολιτικούς πρόσφυγες, ζητώντας βοήθεια από την πολιτεία, αλλά και τον απλό πολίτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟΘ στο νοσοκομείο

Το ιδιοκτησιακό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λοιμωδών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

Το κτιριακό συγκρότημα και η γύρω έκταση ανήκει στο Ιταλικό Δημόσιο και παράλληλα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να χτιστεί νέα πτέρυγα που άμεσα έχει ανάγκη το νοσοκομείο, αλλά συγχρόνως απαγορεύεται και η ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί οι χώροι. Παρ' όλα τα εμπόδια η τελευταία διοίκηση προχώρησε σε ορισμένες βελτιώσεις στις υποδομές, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων της. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Δημ. Σιάσιος, το "Λοιμωδών", με τη σκληρή δουλιά του προσωπικού του, έχει πολλά να προσφέρει στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη.

Το πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού είναι πολύ έντονο, αρκεί να σημειώσει κανείς ότι από τις 44 νοσηλεύτριες που προβλέπει ο Οργανισμός, υπάρχουν μόνο 20.

Η πρόεδρος του σωματείου, Π. Ζαπλίδου αναρωτήθηκε: "Θα προλάβουμε μετά από μια τόσο σκληρή δουλειά να βγούμε στη σύνταξη στα 65 χρόνια, όπως τώρα σκοπεύουν να μας το κάνουν;".

Από την πλευρά του ο Χρ. Κόφφας ζήτησε από τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, για να περιφρουρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και όλες τις κατακτήσεις τους που δέχονται μεγάλη επίθεση και τόνισε ότι στα αιτήματα και τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι θα έχουν συνεχώς στο πλευρό τους το ΚΚΕ.

Προσοχή στα γυαλιά ηλίου

Τη χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου συνιστούν οι ειδικοί, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει από μία απλή ελάττωση της οπτικής οξύτητας μέχρι κερατίτιδα και καταρράκτη. Ομως, εφιστούν και την προσοχή μας στην αγορά γυαλιών. Πρέπει να απευθυνόμαστε μόνο στα οπτικά καταστήματα, κι αυτό διότι "ακατάλληλα γυαλιά ηλίου, όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά δημιουργούν και προβλήματα στην όραση".

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών. Οι ειδικοί έδωσαν συμβουλές, που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για την προστασία των παιδιών τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι βασικές συμβουλές είναι τρεις: Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας (12μ - 4μμ). Να χρησιμοποιούνται απαραίτητα καλά γυαλιά ηλίου στη θάλασσα και το χιόνι λόγω αυξημένης ακτινοβολίας. Ποτέ να μη χρησιμοποιούνται βαθύχρωμα γυαλιά ηλίου που παράλληλα δεν είναι απορροφητικά.

Υποβαθμίζεται το ΙΒΣΑ

Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ), καθώς τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν γίνει προσλήψεις, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Ιδρυμα. Ακόμη, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αρνείται να εντάξει τους εργαζόμενους στους σταθμούς στο νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα παραπάνω δύο θέματα θα συζητηθούν σε σύσκεψη που διοργανώνει το σωματείο στα γραφεία του (Ι. Δροσοπούλου 100 Α), αύριο Παρασκευή 13 Ιούνη και ώρα 11 π.μ.

Το ΙΒΣΑ έχει 39 σταθμούς στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το πρόγραμμά του παρακολουθούν 4.000 παιδιά (3.820 οικογένειες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ