ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Βγήκαν στο δρόμο

Τα καυτά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πυροσβέστες και εμποδίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί στην κοινωνική του αποστολή, οδήγησαν την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος να διοργανώσει χτες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συστηματικό εμπαιγμό των πυροσβεστών από την πολιτεία.

Στην κινητοποίηση, όμως, αυτή συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, γεγονός, που αποδόθηκε στην ελλιπή ενημέρωση του προσωπικού. Ο πρόεδρος της ΠΕΥΠΣ, Κώστας Καρράς, σημείωσε, πάντως, στην ομιλία του ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού φορέα και η ενότητα του προσωπικού, ενώ ο οργανωτικός γραμματέας Στάθης Βιτουλαδίτης τόνισε ότι η μικρή συμμετοχή δε θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όσων αγωνίζονται.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, το μισθολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν ικανοποιεί τον κλάδο (οι νεοπροσληφθέντες πυροσβέστες εισπράττουν καθαρό μισθό 98.000), ενώ με τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό πολλοί πυροσβέστες θα βγαίνουν στη σύνταξη στα εξήντα τους. "Ηρθε η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Οχι άλλη αφαίμαξη των συνταξιούχων και των εργαζομένων", τόνισε ο Κ. Καρράς.

Ο γενικός γραμματέας, Αχιλλέας Τζιβάρας, αναφερόμενος διεξοδικά στα αιτήματα του κλάδου, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση των πυροσβεστικών από τις κατασταλτικές επιχειρήσεις, ρόλος, που, όπως είπε, υπονομεύει την κοινωνική αποστολή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών. Κυρίαρχο αίτημα είναι, επίσης, η δημιουργία ενιαίου φορέα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών με την ανάληψη εξ ολοκλήρου του έργου της κατάσβεσης από το ΠΣ. "Η φωτιά, είπε, δεν έχει σύνορα. Δεν μπορεί άλλοι να ασχολούνται με τις δασικές και άλλοι με αστικές πυρκαγιές. Σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν υπάρχουν δύο φορείς και το επιχείρημα ότι οι φωτιές στα δάση είναι "ειδικές" ακούγεται αστείο".

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των πυροσβεστών εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης, της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Η. Βλαχογιάννης, της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Γ. Παναγόπουλος, της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής Π. Σπηλιόπουλος και της ΑΔΕΔΥ ο γγ Κ. Κόλλιας. Οι συνδικαλιστές στάθηκαν στην αναγκαιότητα της ενότητας και των κοινών αγώνων του προσωπικού των ΣΑ, ενώ καταδικάστηκε η απουσία του σωματείου των αξιωματικών της πυροσβεστικής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του τμήματος της ΚΕ για τα ΣΑ Γιάννης Νάκης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Τι κι αν η παιδική ηλικία είναι δώρο μιας φοράς...

Με κεντρικό σύνθημα "Η παιδική ηλικία είναι δώρο μιας φοράς", οι αφρικανικές χώρες γιορτάζουν στις 16 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής. Φέτος σκοπός αυτής της μέρας είναι η επισήμανση της ανάγκης για εδραίωση της ειρήνης και ανάπτυξη στην πιο ταραγμένη ήπειρο του πλανήτη, η ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από τη διεθνή κοινότητα για την ανακούφιση των παιδιών - θυμάτων του πολέμου στην Αφρική.

Οπως τονίζει η "Γιούνισεφ", παρ' όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για εκατομμύρια παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που ζουν στη Νότια Σαχάρα. Το εξωτερικό οικονομικό χρέος, η αργή οικονομική ανάπτυξη, οι ανεπαρκείς επενδύσεις στους κοινωνικούς τομείς, η ξηρασία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η εξάπλωση του ιού του Εϊτζ, η πολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συρράξεις παρεμποδίζουν την πρόοδο στην περιοχή. Δεινό πρόβλημα παραμένει ο υποσιτισμός, που πλήττει το 30%-40% του παιδικού πληθυσμού. Κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση είναι αυξημένη και η συμμετοχή στο σχολείο υψηλή, παρότι παραμένουν έντονες οι διακρίσεις των δύο φύλων.

Μερικές από τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στην Αφρική είναι:

  • Ο ρυθμός παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί στο μισό από το 1960 και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 13 χρόνια.
  • Οι αφρικανικές κυβερνήσεις - με την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανισμών όπως η "Γιούνισεφ" και ο Ερυθρός Σταυρός - παρείχαν ασφαλές νερό και αποχέτευση σε ακόμη 120 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη δεκαετία του '80 και σήμερα περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Τα κορίτσια της Αφρικής ακόμη αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με τα αγόρια, αλλά παρ' όλα αυτά το 69% παρακολουθεί τη βασική εκπαίδευση έναντι του 40% το 1970.

Στόχος της "Γιούνισεφ" για το 2000 είναι η μείωση κατά 1/3 των παιδικών θανάτων και μείωση στο μισό του παιδικού υποσιτισμού, ασφαλές νερό και σύστημα αποχέτευσης για όλους, καθώς και βασική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου.

Στο ΣτΕ οι μονοδρομήσεις

Οι παρεμβάσεις σε συγκοινωνιακούς κόμβους που αποφασίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παλαιού Ψυχικού συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή κατοίκων του δήμου.

Ο εισηγητής της υπόθεσης πρότεινε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτό δε σημαίνει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 2218/94 και ότι τέτοια τοπικά προβλήματα πρέπει να επιλύονται μετά από μελέτη που να έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι με τις μονοδρομήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα και έχει υποβαθμιστεί η ζωή τους. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα την Κυριακή 15-6-97 στις 11 πμ,στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στην εκδήλωση. Αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8222.952 - 3844.853 - 82.34.296.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα,θα γίνει την Κυριακή 6-7-97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5-7-97 στις 7 π.μ.,από Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30-6-97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Για το ταξίδι στην Ουγγαρία, δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι τις 20-6-97.
Δεν ήθελε, λέει, να τη σκοτώσει

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του 40χρονου παρκαδόρου Ματθαίου Μονσελά, ο οποίος στις 11/1/94 πυροβόλησε και σκότωσε την οδοντίατρο Γεωργία (Γιόλα) Βαγενά, ύστερα από επιθυμία - όπως υποστηρίζει - της ίδιας. Για τον "κατά παραγγελία" φόνο, του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως κάθειρξη 12 χρόνων και 9 μηνών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Οταν ρωτήθηκε ο Μονσελάς από τους δικαστές αν σκότωσε την οδοντίατρο, απάντησε ότι την πυροβόλησε, αλλά δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει... Αντίθετα, οι αδελφές του θύματος υποστήριξαν ότι τη σκότωσε εν ψυχρώ και δεν παρέλειψαν να κατηγορήσουν και πάλι ως ηθικό αυτουργό τον σύζυγό της γιατρό Παν. Κοντέση, ο οποίος απουσίαζε λόγω σοβαρής ασθένειας.

Αθωώθηκε ο Ρωχάμης

Αθώος κρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας (πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι) ο Ευάγ. Ρωχάμης, που κατηγορούνταν για την επίθεση κατά περιπολικού με χειροβομβίδες στις 27-4-95 στα Σεπόλια. Το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ήταν συνοδηγός του αυτοκινήτου, από το οποίο εκτοξεύτηκαν οι χειροβομβίδες, στη διάρκεια καταδίωξης και τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, Γ. Σταθόπουλος, συγκατηγορούμενος και φίλος του Ρωχάμη, καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονιών.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1997 και ώρα 10.45 π.μ. 40ήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Κική. Τα παιδιά: Πέτρος, Σταυρούλα. Οι μητέρες: Σταυρούλα Γεωργοπούλου, Σοφία Λαμπράκη. Τα αδέλφια: Μαίρη και Παναγιώτης, Ευαγγελία και Αγησίλαος, Θοδωρής, Σωτήρης. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τελούμε 40ήμερο Αρχιερατικό μνημόσυνο την Κυριακή 15 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και θείας

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΙΩΑΝ. ΖΑΛΟΓΓΙΤΟΥ

Ο σύζυγος Ιωάννης. Τα παιδιά Ντίνα και Απόστολος Ψωμάς, Εφη και Ιωάννης Δηλάρης. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Αντεξαν 30 χρόνια...

Σε ένα μήνα και πλέον εκτιμούν οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές στον ηλεκτρονικό πίνακα αφίξεων - αναχωρήσεων και στο σύστημα παραλαβής αποσκευών του Ανατολικού Αεροδρομίου, που τέθηκαν εκτός λειτουργίας τις τελευταίες μέρες.

Σημειώνεται ότι τα συστήματα αυτά λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια και λόγω της παλαιότητας, υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση ανταλλακτικών, για ν' αντιμετωπιστεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ, έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλα τα αεροδρόμια, προϋπολογισμού 2,5 δισ. δραχμών και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ