ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξαφανιζόλ!

ΕΥΓΕ στους "όλως τυχαίως" απόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τη χτεσινή συζήτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν! Απέδειξαν περίτρανα, πόσα πολλά μπορεί να κάνει ο βουλευτής όταν δεν καταπιέζεται από το κόμμα του και τις εκκλήσεις πειθαρχίας! Πριν απ' όλα... να την κοπανήσει!

***

Αυτό θα πει θάρρος και συναίσθηση του εθνικού τους ρόλου!

***

Ενας λοιπόν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, αγαπητοί κ. Κώστα "Πράσινε" και κ. Κώστα "Μπλε", να μη χάνετε ψήφους: Αφήστε τους ελεύθερους!

***

ΕΤΣΙ είναι, αγαπητοί χριστιανοί. Πρόκειται για θαύμα! Ενας αστυνομικός έγινε... καλόγηρος χτες έξω από τη Βουλή! Αλλά άμα είναι έτσι, τότε... τι να πούμε για τον Ψυχάρη, που από δημοσιογράφος έγινε... Αγιος; Θαύμα θαυμάτων;

***

Από ό,τι φαίνεται όμως αλλάζουν τα ήθη. Οι παπάδες θέλουν να βγάλουν τα ράσα (έτσι λέει η Ενωση Ιερέων) και οι αστυνομικοί να... τα βάλουν. Οντως λοιπόν: "Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά" (κάνουν τον αστυνόμο)!

***

ΤΩΡΑ για πείτε, για ποιο λόγο να πάμε σε διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, να γίνονται προτάσεις κι όλα τα σχετικά; Οταν η εθνική κυριαρχία της χώρας καθορίζεται χωρίς - έστω - απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, το αναθεωρήσαμε ήδη! Μέχρι... κατάργησης μάλιστα.

***

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ξεκινάνε - όπως δηλώνουν - οι πυροσβέστες. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατάφερε, όπως φαίνεται, ακόμα και σε αυτούς να βάλει... φωτιά στα μπατζάκια τους!

***

Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των εργαζομένων τάσσεται κατά της αύξησης έστω και σταδιακά των ορίων συνταξιοδότησης, μας πληροφόρησε χτες το "Μέγκα" μέσω έρευνας της MRB. Καλά, έπρεπε να γίνει ολόκληρη έρευνα για να το βρούμε αυτό;

***

Πρώτο συμπέρασμα λοιπόν: Οι εργαζόμενοι δεν είναι ηλίθιοι (αυτό το ξέραμε). Δεύτερο συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλουν οι εργαζόμενοι (κι αυτό το ξέρουμε και θα επιβεβαιώνεται συνεχώς).

Πώς γίνεται το μαύρο άσπρο

Δηλαδή, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τους χτεσινούς τίτλους ορισμένων εφημερίδων, οσονούπω έρχεται και το 35ωρο και μάλιστα χωρίς μείωση αποδοχών... Να, όμως, που άλλο πράγμα λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη συνέντευξή του στην "Εξουσία", η οποία φέρει τον τίτλο: "Ναι στο 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών". Ερωτάται, συγκεκριμένα, ο κ. Παπαντωνίου να πει τη γνώμη του επί του θέματος και αυτός απαντά επί λέξει: "Αυτό είναι ένα θεωρητικό ερώτημα. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να το ξεκινήσει αυτό. Αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεθεί, ασφαλώς και εμείς θα είμαστε μέσα". Οσο για τον υπουργό Εργασίας, αυτός, μιλώντας προχτές στη Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ήταν ακόμα πιο... επιτελικός από τον συνάδελφό του. "Βλέπει" τη ρύθμιση σε διεθνές επίπεδο και ακόμα παραπέρα...

Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο λέει "όχι" στο σχετικό αίτημα των συνδικάτων, αλλά και μας εμπαίζει κι από πάνω, αφού ξέρει πολύ καλά ότι εκείνο που προωθείται ταχύτατα και βιαίως, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δεν είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, αλλά η ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ του χρόνου εργασίας. Πράγμα, για το οποίο δίνει μάχη με όλες τις δυνάμεις της σε εθνικό επίπεδο, παραπέμποντας το 35ωρο στο... διεθνισμό της...

Το ευαγγέλιο του "κοινωνικού διαλόγου"

Το "ευαγγέλιό" τους αποκτούν αυτές τις μέρες οι συμμετέχοντες στις ομάδες εργασίας του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη, προφανώς για να μη χάσουν τον μπούσουλα. Ποιο είναι αυτό; Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που πήρε ήδη στο Παρίσι - έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού - την τελική της μορφή. Σε γενικές γραμμές ο ΟΟΣΑ αξιώνει να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, την υπογραφή τοπικών συμφώνων εργασίας, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια να κατακρεουργηθούν οι συντάξεις, ιδιαίτερα οι "πρόωρες" και αναπηρικές. Με λίγα λόγια ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει "μην αφήνετε τίποτα όρθιο στις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αν θέλετε ...να αναπτυχθεί η οικονομία και να ενταχθείτε στην ΟΝΕ".

Ομως έχουμε μία απορία: Γιατί μοιράζουν στα στελέχη τους στις επιτροπές του "κοινωνικού διαλόγου" - κοροϊδία την έκθεση του ΟΟΣΑ και δε μοιράζουν την ομιλία του Κ. Σημίτη στη Βουλή για τον "κοινωνικό διάλογο"; Είναι πλήρης και προωθημένη...

Ντροπή τους!

Χωρίς περίσκεψη,

χωρίς αιδώ,

μου βάλαν

νούμερο καυτό

στην πλάτη,

κι έστω

κι αν ...ξύνομαι

λίγο εδώ,

της "Σένγκεν"

πάνω μου

θά 'ναι το "μάτι"!

Χωρίς περίσκεψη,

χωρίς αιδώ,

γύρω μου έχτισαν

άυλο τοίχο,

κι οπ, θα μου λένε

για έλα εδώ,

αν ...αερίζομαι

ή άμα βήχω!

Ο οίστρος

Ο σύγχρονος αυταρχισμός

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει δημοψήφισμα με Διάταγμα για κρίσιμα εθνικά θέματα" και "για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα". Αυτά λέει το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος της χώρας. Και όπως εύστοχα παρατήρησε προχτές ο Β. Νέτας στην "Ελευθεροτυπία", "στα 23 χρόνια, που ισχύει το Σύνταγμα, υπήρξαν τόσα κρίσιμα θέματα, αλλά δεν έγινε ούτε ένα δημοψήφισμα! Ο ελληνικός λαός κρίνεται ανάξιος να πει τη γνώμη του και να αποφασίσει. Κατά τα άλλα είναι κυρίαρχος!".

Το σημειώνουμε, εκτός των άλλων, επειδή το ΚΚΕ έχει καταθέσει την περίοδο αυτή δύο προτάσεις διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ενα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την όποια αναθεώρησή της κι ένα για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Και τα δύο αυτά θέματα είναι αναμφίβολα πολύ σοβαρά και θέλουν να προδιαγράψουν αυτό το ίδιο το μέλλον της χώρας. Ολοφάνερα, επομένως, εμπίπτουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος. Και όμως, η κυβέρνηση αρνείται στο λαό το δικαίωμα να αποφασίσει αυτός, για το δικό του μέλλον. Είναι κι αυτό, μια χαρακτηριστική απόδειξη του σύγχρονου αυταρχισμού.

"Ενοχο άλλοθι", χαρακτήρισε και ο Κ. Καραμανλής τον "κοινωνικό διάλογο", μιλώντας στη Βουλή. Ερώτηση: Τότε γιατί η ηγεσία της ΝΔ έβαλε τα δυο πόδια των συνδικαλιστών της "σ' ένα παπούτσι", προκειμένου να τους κάνει συνενόχους στο "ένοχο άλλοθι";

Ποιο το επιχείρημα του πρωθυπουργού υπέρ του Μάαστριχτ; Το διατύπωσε προχτές στη Βουλή: "Οι στόχοι του Μάαστριχτ έχουν τη σφραγίδα του Μιτεράν και του Ντελόρ", αναφώνησε. Εύγε, κύριε πρωθυπουργέ! Είναι ίσως η σωστότερη επισήμανση που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Μόνο που ξεχάσατε και τους υπόλοιπους που έχουν υπογράψει, όπως τον Κολ, τον Μέιτζορ κλπ. Ναι, όλοι αντάμα...

Και τώρα, τι θα κάνουν;

Σύμφωνα με την "Αυγή", η προχτεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε ότι υπάρχουν "προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις", ότι "θα θιγούν βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων", ότι "διαλύθηκαν ψευδαισθήσεις ορισμένων περί αλλαγής της οικονομικής πολιτικής" κλπ., κλπ.

Ωραία! Ας δεχτούμε - κατά το "κάλιο αργά, παρά ποτέ" - ότι χρειάστηκε η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για να καταλάβουν "ορισμένοι" έστω αυτά, έστω και τώρα. Αλλά τώρα που τα κατάλαβαν τι θα πράξουν; Θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο της "γλάστρας" σ' αυτόν το σικέ διάλογο, θα παράσχουν μέχρι τέλους άλλοθι στην κυβέρνηση να περάσει της "προειλημμένες" αποφάσεις της και να θίξει "βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων";

Ενα γκάλοπ, πολλοί στόχοι

Πώς μπορεί να διαμορφώσει κάποιος το κλίμα που επιθυμεί και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο δίνοντάς του στίγμα και κατεύθυνση; Μα με το κλασικό πλέον εργαλείο, μία δημοσκόπηση "έγκυρης" εταιρίας. Προσέξτε πόσα μηνύματα στέλνουν οι κατασκευαστές της κοινής γνώμης μέσω του γκάλοπ της ΜRΒ.

Πρώτο, αυτό που αναδεικνύουν τα "Νέα": "Τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένα από την απήχηση που έχουν στο λαό". Και αυτό όταν το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 26% των ερωτηθέντων, η ΝΔ το 31% και οι "αναποφάσιστοι" ξεπερνούν το 26%. Δεύτερο, αυτό που αναδεικνύει το "Εθνος", ότι, δηλαδή, "είναι η πρώτη φορά που μια οικονομική πολιτική, που κάθε άλλο παρά στηρίζεται στη λογική των παροχών, εμφανίζεται να αυξάνει συνεχώς τον δείκτη αποδοχής της από την κοινή γνώμη"! Τρίτο, αυτό που προβάλλουν πολλές εφημερίδες, ότι, δηλαδή, "με την εκλογή του νέου αρχηγού της η ΝΔ επανακτά την αυτοπεποίθησή της και αποκτά προοπτικές ισότιμης διεκδίκησης των επόμενων εκλογών".

Οπως αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πολίτης πρόκειται για ένα γκάλοπ που εμφανίζει τις επιδιώξεις των αρχιτεκτόνων του πολιτικού σκηνικού ως πραγματικότητα. Εμφανίζει δηλαδή το δικομματισμό να ενισχύεται την περίοδο ακριβώς που δοκιμάζεται έντονα η δυνατότητά του να ενσωματώνει και να εγκλωβίζει τις λαϊκές μάζες. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που τα γκάλοπ "θα πέσουν έξω", αλλά αυτή είναι η δουλιά τους.

Δεν έχουν το θεό τους!

Προσωπικό δάνειο μέχρι 1.000.000 δραχμές και με το... χαμηλότατο επιτόκιο 16,5% (!) προσφέρει η Ιονική Τράπεζα στους καταναλωτές, για να αγοράσουν - άκουσον, άκουσον - μετοχές του ΟΤΕ.

Τελικά, πρέπει να το πάρουμε απόφαση, ότι ορισμένοι ούτε ντροπή έχουν ούτε φιλότιμο. Επί χρόνια τώρα, επιχειρηματίες, κυβερνήσεις και αετονύχηδες κάθε καρυδιάς καρύδι κατηγορούνε και συκοφαντούνε τις μεγάλες ΔΕΚΟ, με στόχο την εκποίησή τους. Και λίγες μέρες πριν τις βγάλουν στο σφυρί, αρχίζουν να τις "καλλωπίζουν" σαν τον γάιδαρο στο παζάρι. Διαφημίσεις κατακλύζουν τις εφημερίδες, μερικοί ανακαλύπτουν τώρα το "γίγαντα" της ελληνικής οικονομίας και ορισμένοι - όπως καλή ώρα η Ιονική - ανακαλύπτουν τρόπους για να τα οικονομήσουν. Ακου χαμηλότοκο δάνειο 16,5%! Τον θεό τους δεν έχουν οι ηγήτορες της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ