ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική, δυναμική καταδίκη της απάτης

Με αποφασιστικότητα και πείσμα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έστειλαν χτες, από την πλατεία Κάνιγγος, μήνυμα αντίστασης και πάλης

Στην οργή και στην αποφασιστικότητα χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, που χτες βράδυ αντιτάχθηκαν με σθένος στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και στην προσπάθεια αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας,προσέκρουσε ο υποκριτικός κυβερνητικός ισχυρισμός για την αποδοχή των αντεργατικών σχεδιασμών της.

Δεκάδες σωματεία εργαζομένων και συνταξιουχικές οργανώσεις ύψωσαν τα πανό τους στην πλατεία Κάνιγγος,από όπου μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, ξεκίνησε μια μαχητική πορεία προς τη Βουλή για την κατάθεση των ψηφισμάτων της συγκέντρωσης. Παρούσα δίπλα στους εργαζόμενους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους Κ. Παρασκευά και Ορ. Κολοζώφ,μέλη του ΠΓ της ΚΕ και τον βουλευτή Α. Τασούλα.Επίσης αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ,της ΠΕΑΕΑ,της ΟΓΕ,της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και οι μεγάλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

"Οχι στο διάλογο και την υποταγή, τη λύση θα τη δώσουν αγώνες ταξικοί",ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 8.20 προς τη Βουλή. Μια πορεία το ίδιο μαχητική με τη συγκέντρωση, η οποία είχε σαν στοιχείο την ενεργητική συμμετοχή του κόσμου σε αυτά που είπαν οι ομιλητές. Μετά την επίδοση των ψηφισμάτων, η πορεία συνέχισε προς την Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Βγαίνοντας από τη Βουλή ο Γ. Σκιαδιώτης,από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, δήλωσε ότι ο αγώνας έληξε μόνο για την ώρα και ότι ξαναρχίζει από σήμερα το πρωί στα γιαπιά, στα γραφεία και τα μαγαζιά.

Στη Βουλή, η Επιτροπή συνάντησε και τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,στον οποίο έκφρασε την αλληλεγγύη της για τη δίωξη που δέχεται από την κυβέρνηση.

Τα τρία ψηφίσματα δήλωναν: Την απαίτηση των συγκεντρωμένων για καταδίκη της συμφωνίας του Σένγκεν,της οποίας την επικύρωση από τη Βουλή θεωρούν άκυρη. Την απαίτηση για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Την αντίθεσή τους στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

"Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις"

Τις ομιλίες άνοιξε ο Π. Καμήλος,εκ μέρους των επιτροπών νεολαίας σωματείων Αθήνας, ο οποίος τόνισε: "Οι νέοι εργαζόμενοι δηλώνουμε ακόμα μια φορά: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, από την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", ενώ πρόσθεσε ότι "με τον δήθεν κοινωνικό διάλογο θέλουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και να κερδίσουν χρόνο ώστε να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα τους".

Ο Χ. Βορτελίνος,από το χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη "σαν την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε ποτέ η εργατική τάξη" και πρόσθεσε: "Καταγγέλλουμε το παζάρι εργοδοτών, κυβέρνησης, πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τη στάση τους σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας μας". Επισήμανε επίσης την προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γ. Σκιαδιώτης,που ήταν ο κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση, τόνισε για τον "κοινωνικό διάλογο" ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων τις τελευταίες δεκαετίες", προσθέτοντας: "Το ότι πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους, φαίνεται ολοκάθαρα από το γεγονός ότι τα πλαίσιά του είναι καθορισμένα. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, κοροϊδεύει συνειδητά τους εργαζόμενους".

Σημείωσε επίσης ότι τα όρια του "κοινωνικού διαλόγου" καθορίζονται από το πρόγραμμα "σύγκλισης", από τη "Λευκή Βίβλο", από τη μέχρι τώρα στάση και πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στα απόλυτα δίκαια και υπερώριμα αιτήματα των εργαζομένων.

Σαν έναν από τους στόχους της κυβέρνησης, ο ομιλητής εντόπισε τη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής για τους εργάτες και τους υπάλληλους, που θα οδηγήσει σε ανθρώπους "εντελώς απομονωμένους και ξεμοναχιασμένους, χωρίς καν την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και κρατικών δεσμεύσεων. Εύκολη λεία για τον εργοδότη, έτοιμους να υπογράψουν κάθε συμβόλαιο εργασίας, έστω και με όρους δουλεμπορίου".

Στη συγκέντρωση ιδιαίτερη συγκίνηση και ενθουσιασμό, προκάλεσε ο χαιρετισμός του Αουτούν Μπατσιουρέντς,γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Καθηγητών Αγκυρας,ο οποίος τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων των δυο χωρών είναι κοινά και ίδια και ότι οι λαοί μας είναι αδέρφια. Σημείωσε ακόμα ότι "οι κυρίαρχες τάξεις των δυο χωρών προσπαθούν να βάλουν την εχθρικότητα ανάμεσα στους λαούς μας για να διατηρήσουν το βρώμικο καθεστώς τους".

Την επιτακτική ανάγκη να αποδεχτεί η κυβέρνηση την αξίωση για δημοψήφισμα,ώστε ο λαός να αποφασίσει μόνος του για το συγκεκριμένο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης που προτείνεται από αυτή και τους εμπνευστές της, υπογράμμισε ο Α. Ντρέκος,μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

ΠΑΤΡΑ
Με το διάλογο των ταξικών αναμετρήσεων

Θετική η ανταπόκριση των εργαζομένων στο αγωνιστικό προσκλητήριο των 19 σωματείων, που οργάνωσαν τη χτεσινή συγκέντρωση και προειδοποιούν με νέους συντονισμένους αγώνες

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το δικό τους "όχι" στην αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση, βροντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας που συμμετείχαν σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την οποία διοργάνωσαν 19 Εργατικά Σωματεία. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας,αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Πάτρας,το ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ,αντιπροσωπεία των ΕΒΕ και του Συλλόγου Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του "Κρητικού" Αντώνης Γαλάνης, τόνισε πως πρέπει οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για να μπει φραγμός στον εφιάλτη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που δεν πρέπει να αφήνει κανένα εργαζόμενο αδιάφορο. "Οταν μένει άνεργος ο διπλανός σου, τόνισε, σύντομα θα έρθει και η δική σου σειρά".

Χαιρετίζοντας εκ μέρους των εργαζομένων της ΚΕΑ Αράξου, ο πρόεδρος του Σωματείου Διονύσης Πλέσσας,τόνισε πως είναι χρέος όλων των εργαζόμενων η αντίσταση και ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία των αγώνων που έρχονται, πρόσθεσε πως πρέπει το εργατικό κίνημα να ανοίξει πολλά μέτωπα πάλης.

Στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη αναφέρθηκε ο Φώτης Κατσικαρώνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της 3Ε (Κόκα - Κόλα) και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών. Σημείωσε πως δε γίνεται λόγος ούτε για "κοινωνικό", ούτε για "διάλογο", αλλά για απόπειρα ωμής επιβολής των απαιτήσεων της εργοδοσίας. Κατήγγειλε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας "που μετέχουν στον προκατασκευασμένο διάλογο", προσθέτοντας πως πρέπει το εργατικό κίνημα να παλέψει για πλήρη και σταθερή απασχόληση, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και ανθρώπινες συντάξεις.

"Το καθεστώς της δουλείας δεν είναι μονόδρομος ούτε φυσικό φαινόμενο, είναι επιλογή της άρχουσας τάξης, εντολή της ΕΕ και μποναμάς της κυβέρνησης στους βιομήχανους", σημείωσε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Σημείωσε πως ο"κοινωνικός διάλογος δε διευθετεί την ανεργία, αλλά μοιράζει μια θέση εργασίας σε πολλούς εργαζόμενους" και πρόσθεσε: "Δεν είναι όνειδος να κάθεται το συνδικαλιστικό κίνημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία. Η τραγωδία όμως είναι, όταν απεμπολεί το όπλο της ταξικής πάλης". Χαιρέτισε την ενότητα των εργαζομένων, όπως εκφράζεται από τη συστράτευση των 19 Σωματείων και κατέληξε πως "μόνο ένας διάλογος απέδωσε: αυτός του αγώνα και των ταξικών αναμετρήσεων".

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύτηκαν φωνάζοντας διεκδικητικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, καταλήγοντας στη Νομαρχία Αχαϊας.

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΝΟ

Κάτω από το βάρος της δραματικής όξυνσης των προβλημάτων και την πίεση των ναυτεργατών, που βρίσκονται εδώ και μέρες σε συνεχή κινητοποίηση, η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε να βγει από την αδράνεια

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για την αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τους ναυτεργάτες και το κλείσιμο των μεσιτικών - δουλεμπορικών γραφείων, αποφάσισε χτες, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία, κάτω από το βάρος της όξυνσης των προβλημάτων και την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, που εδώ και μέρες βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφάσισε την πραγματοποίηση πανναυτεργατικής συγκέντρωσης.Επίσης αποφάσισε, ελέγχους στα πλοία, με βάση τις καταστάσεις προσωπικού, για την τήρηση της οργανικής σύνθεσης και κράτημα των πλοίων εκείνων που την παραβιάζουν. Θα γίνει, επίσης, παράσταση στο Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας και κλείσιμο των μεσιτικών γραφείων.

Στο μεταξύ, από προχτές παρέμεναν στα γραφεία της Ομοσπονδίας άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι δήλωναν αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δε συνεδριάσει η ΕΕ και αν δεν πάρει η ΠΝΟ απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,μας δήλωσε μετά το τέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής: "Κάτω από την όξυνση των προβλημάτων και την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ μετά από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις και το κλείσιμο των δουλεμπορικών γραφείων, η ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει και θα συζητήσει την κλιμάκωση των αγώνων και με απεργιακές κινητοποιήσεις".

Η Αμφισσα δεν αντέχει άλλη ανεργία

Προτάσεις του τοπικού Εργατικού Κέντρου για μέτρα ανακούφισης

ΑΜΦΙΣΣΑ (ανταπόκριση).-

Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς του νομού για στήριξη των αιτημάτων του, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας,μετά το χτύπημα που δέχτηκε η περιοχή από τις 160 απολύσεις - σε σύνολο 395 εργαζομένων - στην εταιρία "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (πρώην "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού").

Το ΕΚ Φωκίδας ζητά να κηρυχτεί ο νομός "θύλακας ανεργίας", να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να επεκταθεί ο χρόνος επιδότησης των ανέργων. Επίσης, οι απολυμένοι της επιχείρησης να ενταχθούν στο καθεστώς των ειδικών όρων και προϋποθέσεων που ίσχυσαν και σε άλλες περιπτώσεις ομαδικά απολυμένων από επιχειρήσεις, (Σκαλιστήρης, ΚΟΪΣΕΛΙΚ, Π - Π κλπ.), να διασφαλιστούν οι ασφαλιστικές παροχές και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, επιδότηση όσων ζητάνε εργασία και δε βρίσκουν, απορρόφηση των ανέργων σε άλλες δραστηριότητες και προγράμματα. Τέλος, το ΕΚ, ζητά να καταργηθεί για τους εργολάβους του δημοσίου το όριο των απολύσεων 2% και όλες οι προτεινόμενες απολύσεις να ελέγχονται από τα αρμόδια υπουργεία για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητά τους.

"Ολοι μαζί - καταλήγει το ΕΚΦ - επιβάλλεται αταλάντευτα, δυναμικά και ανυποχώρητα να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των παραπάνω και τη δρομολόγηση στόχων ανάπτυξης του πολύπαθου νομού μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ