Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική, δυναμική καταδίκη της απάτης

Με αποφασιστικότητα και πείσμα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έστειλαν χτες, από την πλατεία Κάνιγγος, μήνυμα αντίστασης και πάλης

Στην οργή και στην αποφασιστικότητα χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, που χτες βράδυ αντιτάχθηκαν με σθένος στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και στην προσπάθεια αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας,προσέκρουσε ο υποκριτικός κυβερνητικός ισχυρισμός για την αποδοχή των αντεργατικών σχεδιασμών της.

Δεκάδες σωματεία εργαζομένων και συνταξιουχικές οργανώσεις ύψωσαν τα πανό τους στην πλατεία Κάνιγγος,από όπου μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, ξεκίνησε μια μαχητική πορεία προς τη Βουλή για την κατάθεση των ψηφισμάτων της συγκέντρωσης. Παρούσα δίπλα στους εργαζόμενους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους Κ. Παρασκευά και Ορ. Κολοζώφ,μέλη του ΠΓ της ΚΕ και τον βουλευτή Α. Τασούλα.Επίσης αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ,της ΠΕΑΕΑ,της ΟΓΕ,της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και οι μεγάλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

"Οχι στο διάλογο και την υποταγή, τη λύση θα τη δώσουν αγώνες ταξικοί",ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 8.20 προς τη Βουλή. Μια πορεία το ίδιο μαχητική με τη συγκέντρωση, η οποία είχε σαν στοιχείο την ενεργητική συμμετοχή του κόσμου σε αυτά που είπαν οι ομιλητές. Μετά την επίδοση των ψηφισμάτων, η πορεία συνέχισε προς την Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Βγαίνοντας από τη Βουλή ο Γ. Σκιαδιώτης,από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, δήλωσε ότι ο αγώνας έληξε μόνο για την ώρα και ότι ξαναρχίζει από σήμερα το πρωί στα γιαπιά, στα γραφεία και τα μαγαζιά.

Στη Βουλή, η Επιτροπή συνάντησε και τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,στον οποίο έκφρασε την αλληλεγγύη της για τη δίωξη που δέχεται από την κυβέρνηση.

Τα τρία ψηφίσματα δήλωναν: Την απαίτηση των συγκεντρωμένων για καταδίκη της συμφωνίας του Σένγκεν,της οποίας την επικύρωση από τη Βουλή θεωρούν άκυρη. Την απαίτηση για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Την αντίθεσή τους στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

"Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις"

Τις ομιλίες άνοιξε ο Π. Καμήλος,εκ μέρους των επιτροπών νεολαίας σωματείων Αθήνας, ο οποίος τόνισε: "Οι νέοι εργαζόμενοι δηλώνουμε ακόμα μια φορά: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, από την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", ενώ πρόσθεσε ότι "με τον δήθεν κοινωνικό διάλογο θέλουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και να κερδίσουν χρόνο ώστε να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα τους".

Ο Χ. Βορτελίνος,από το χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη "σαν την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε ποτέ η εργατική τάξη" και πρόσθεσε: "Καταγγέλλουμε το παζάρι εργοδοτών, κυβέρνησης, πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τη στάση τους σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας μας". Επισήμανε επίσης την προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γ. Σκιαδιώτης,που ήταν ο κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση, τόνισε για τον "κοινωνικό διάλογο" ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων τις τελευταίες δεκαετίες", προσθέτοντας: "Το ότι πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους, φαίνεται ολοκάθαρα από το γεγονός ότι τα πλαίσιά του είναι καθορισμένα. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, κοροϊδεύει συνειδητά τους εργαζόμενους".

Σημείωσε επίσης ότι τα όρια του "κοινωνικού διαλόγου" καθορίζονται από το πρόγραμμα "σύγκλισης", από τη "Λευκή Βίβλο", από τη μέχρι τώρα στάση και πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στα απόλυτα δίκαια και υπερώριμα αιτήματα των εργαζομένων.

Σαν έναν από τους στόχους της κυβέρνησης, ο ομιλητής εντόπισε τη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής για τους εργάτες και τους υπάλληλους, που θα οδηγήσει σε ανθρώπους "εντελώς απομονωμένους και ξεμοναχιασμένους, χωρίς καν την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και κρατικών δεσμεύσεων. Εύκολη λεία για τον εργοδότη, έτοιμους να υπογράψουν κάθε συμβόλαιο εργασίας, έστω και με όρους δουλεμπορίου".

Στη συγκέντρωση ιδιαίτερη συγκίνηση και ενθουσιασμό, προκάλεσε ο χαιρετισμός του Αουτούν Μπατσιουρέντς,γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Καθηγητών Αγκυρας,ο οποίος τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων των δυο χωρών είναι κοινά και ίδια και ότι οι λαοί μας είναι αδέρφια. Σημείωσε ακόμα ότι "οι κυρίαρχες τάξεις των δυο χωρών προσπαθούν να βάλουν την εχθρικότητα ανάμεσα στους λαούς μας για να διατηρήσουν το βρώμικο καθεστώς τους".

Την επιτακτική ανάγκη να αποδεχτεί η κυβέρνηση την αξίωση για δημοψήφισμα,ώστε ο λαός να αποφασίσει μόνος του για το συγκεκριμένο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης που προτείνεται από αυτή και τους εμπνευστές της, υπογράμμισε ο Α. Ντρέκος,μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ