ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θερμός" μήνας στα νοσοκομεία
  • ΕΙΝΑΠ: 6ωρη στάση εργασίας στις 19 Ιούνη
  • "Μεταξά": 5ωρη στάση γιατρών στις 18 Ιούνη
  • Απεργούν από Δευτέρα 23 Ιούνη οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας
  • 48ωρη απεργία ειδικευόμενων γιατρών 17 και 18 Ιούνη

"Ανέβηκε το θερμόμετρο" στο χώρο της υγείας, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου "για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ" στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Την ερχόμενη βδομάδα, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου Αττικής προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και εκτιμούν ότι αν ψηφιστεί ως έχει και εφαρμοστεί, θα οξυνθούν τα προβλήματα. Σύντομα, δε, θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν οι γιατροί των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα:

  • Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε εξάωρη στάση εργασίας (8π.μ. - 2μ.μ. ) στις 19 Ιούνη. Την ίδια μέρα, στις 11π.μ. οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου θα κάνουν γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Στις 20 Ιούνη συγκαλείται και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για να καθορίσει τη στάση του.

Σε δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας 9,61", ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης είπε ότι ο αγώνας των γιατρών έχει σκοπό να είναι τα νοσοκομεία ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και τις υπηρεσίες τους να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ισότιμα και δωρεάν. Στην ερώτηση αν ένα σύγχρονο νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να μειώσει τις σπατάλες χωρίς μάνατζερ, ο Χ. Ζαχαρόγιαννης απάντησε: "Γιατί, οι πρόεδροι των νοσοκομείων είναι σήμερα κακοί και αύριο οι μάνατζερς θα είναι καλοί; Ελεύθερη δεν είναι η κυβέρνηση; Αυτή δε φτιάχνει τα ΔΣ, την πλειοψηφία δεν έχει; ". Εξέφρασε επίσης την άποψη της ΕΙΝΑΠ σύμφωνα με την οποία, την πολιτική υγείας στα νοσοκομεία να την έχει συνολικά η διοίκηση και όχι ένας άνθρωπος.

  • Για τις 18 Ιούνη αποφάσισαν πεντάωρη στάση εργασίας (9π.μ. - 2μ.μ. ) οι γιατροί του Νοσοκομείου "Μεταξά", ενώ οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας προχωρούν σε απεργία από τη Δευτέρα 23 Ιούνη.
  • Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΙΑΠ) έχει προγραμματίσει 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Ιούνη. Τη συμπαράστασή του προς τους ειδικευόμενους γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ καταγγέλλει την κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας με τη σημερινή του έννοια και της δυνατότητας επιλογής από τον ασφαλισμένο θεράποντος γιατρού, αμειβομένου κατά πράξη και περίπτωση, που οδηγεί ο προβλεπόμενος από το νομοσχέδιο Ενιαίος Φορέας Υγείας (ΕΦΥ). Κατά τα άλλα, ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ του ΕΦΥ. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός στην τοποθέτησή του στη Βουλή, τη δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

ΕΙΝΑΠ: 6ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. ) - 2μ.μ. ) στις 19 Ιούνη.

"Μεταξά": 5ωρη στάση γιατρών στις 18 Ιούνη

Απεργούν από Δευτέρα 23 Ιούνη οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

  • 48ωρη απεργία ειδικευόμενων γιατρών 17 και 18 Ιούνη.
"ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ" ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οριακή λειτουργία λόγω τεράστιων ελλείψεων προσωπικού
  • Πραγματικό αγώνα δρόμου κάνει το προσωπικό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Β. Ελλάδας
  • Με εργαζόμενους και τη διοίκηση συναντήθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. Το "Θεαγένειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρά την ιδιαιτερότητά του και τη μοναδικότητά του στην περιοχή, δεν εξαιρείται από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική των περικοπών στο χώρο της υγείας. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, ενώ οι ελλείψεις σε βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό κάνουν πολύ δύσκολη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Τα παραπάνω τόνισαν οι εργαζόμενοι σε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τεμεκενίδη, μέλος του Νομαρχικού Γραφείου και υπεύθυνο για θέματα υγείας, που επισκέφτηκε το "Θεαγένειο". Η περιοδεία που έγινε στα πλαίσια της 15ήμερης εξόρμησης της ΚΟΘ, για την υγεία, έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Παράλληλα όμως συζητήθηκαν και θέματα γύρω από το νέο νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Βασίλης Πιρπιρής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα βάλει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και θα πλήξει τα συμφέροντα των εργαζομένων στο χώρο. "Σε λίγα χρόνια όσοι έχουν χρήματα θα ζουν, οι άλλοι... ", είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Γ. Τεμεκενίδης τόνισε ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να ιδιωτικοποιήσει τις περισσότερες υπηρεσίες. Το νέο νομοσχέδιο είναι "καρκίνωμα" για τον χώρο της υγείας και οι εργαζόμενοι πρέπει να το αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο".

Οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 35% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιώργος Καλτσίδης και τόνισε ότι αυτό είναι και το τελευταίο όριο για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάστηκαν 16 μήνες για να γίνουν 11 προσλήψεις νοσηλευτριών, χρονικό διάστημα στο οποίο συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν από το νοσοκομείο 10 νοσηλεύτριες! "Ουσιαστικά ήταν σαν μην έγιναν ποτέ αυτές οι προσλήψεις. Στη νυχτερινή βάρδια υπάρχει μια νοσηλεύτρια για 40 - 45 ασθενείς... ", τόνισε ο Β. Πιρπιρής.

Η τομεάρχης του παθολογικού τμήματος Ιουλία Βλαχάκη, τόνισε: "Τα νοσοκομεία "βογκάνε" από τις ελλείψεις και φαίνεται ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει". Ο Γ. Τεμεκενίδης απαντώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι "οι περικοπές και οι ελλείψεις στην υγεία, έχουν στόχο να πλήξουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στο λαό". Επίσης σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπάρχουν ελλείψεις σε παρασκευαστές, αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι η έλλειψη καθαριστριών, οδήγησε τη διοίκηση να δώσει μέρος της καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιωτικό συνεργείο.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με την ανεπάρκεια κάποιων μηχανημάτων που χρειάζονται για τις δύσκολες και ειδικές θεραπείες των ασθενών. Οπως τόνισε ο τεχνολόγος ακτινολόγος Δ. Γκέσος, "είναι αναγκαία η προμήθεια δύο γραμμικών επιταχυντών - πρόκειται για ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα - αφού το ένα που υπάρχει και παλιό είναι και όλες τις ανάγκες δεν μπορεί να καλύψει". Επίσης η ύπαρξη, μόνο ενός αξονικού τομογράφου, αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καταφύγουν στους ιδιώτες για να κάνουν την εξέταση. Σοβαρό πρόβλημα έχει επίσης δημιουργηθεί με την κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας που έπαιρναν οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα προχώρησαν την προηγούμενη Τρίτη σε 24ωρη απεργία. Οπως μας είπε ο Δ. Γκέσος "την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων για να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα".

ΚΚΕ
Να σταματήσει το ξεπούλημα δασικών εκτάσεων

Το ξεπούλημα της περιοχής του πρώην στρατοπέδου Ντούνη στο Διόνυσο, συνολικής έκτασης 470 στρεμμάτων, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, προς τους υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Την περασμένη Τετάρτη η ΚΕΔ προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και έβγαλε στο "σφυρί" 12 ακόμα οικόπεδα συνολικής έκτασης περίπου 19 στρεμμάτων, από τα οποία πουλήθηκε μόνο το ένα, έναντι της τιμής των 74,025 εκατ. δρχ.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ είχε αντιδράσει έντονα ως αντιπολίτευση, έρχεται σήμερα να εφαρμόσει ό,τι και η ΝΔ, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς προσχήματα για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού", τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές. "Πρόκειται, συνεχίζουν, πραγματικά περί κοροϊδίας, από τη μια να υποστηρίζει ότι με την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου θα επιστραφούν στο δημόσιο εκτάσεις συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δρχ. που κατέχουν τώρα οι καταπατητές και από την άλλη να ξεπουλά δημόσιες εκτάσεις και μάλιστα δασικές".

Υπενθυμίζεται ότι το Δασαρχείο Πεντέλης με έγγραφό του την 1.4.92 ανέφερε ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν δασική, το 1/3 κάηκε το 1982 και κηρύχτηκε αναδασωτέα με την υπ' αριθμ. 3101/6.8.82 απόφαση του τότε νομάρχη Ανατολικής Αττικής. Μετά τα 50 περίπου στρέμματα των 30 οικοπέδων που ξεπούλησε η ΝΔ το 1992, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον αφανισμό ολόκληρης της έκτασης, δυο χρόνια μετά την πυρκαγιά της Πεντέλης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: Εάν πρόκειται η κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σταματήσει την οικοπεδοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ντούνη, γιατί δεν πάρθηκε υπόψη από την κυβέρνηση μελέτη της Κοινότητας Διονύσου για την αξιοποίηση όλου του χώρου για πάρκο αναψυχής, αθλητισμού και κοινωφελών λειτουργιών και ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός και τι ενέργειες έγιναν μέχρι σήμερα για να μη μετατραπεί η Πεντέλη σε οικόπεδα.

Υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Τρικάλων

Με σημαντικές ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής.

Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.Οπως αναφέρουν, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδώνας ουσιαστικά λειτουργεί με δύο γιατρούς. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό υπάρχουν και στα άλλα δύο Κέντρα, στην Καλαμπάκα και στην Πύλη.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών, ποια είναι τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του νομού Τρικάλων και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την άμεση κάλυψή τους.

Από παλιότερη κινητοποίηση γιατρών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ