ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Πράσινο φως" στις πολυεθνικές

Και για να γίνει αυτό, η δημοτική αρχή επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει πολλές υπηρεσίες του δήμου

"Πράσινο φως", για την ιδιωτικοποίηση της φωτεινής σηματοδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και παράλληλα την ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών του δήμου, άναψε η δημοτική αρχή της πόλης. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ).

Κι ενώ η δημοτική αρχή επιχειρεί να μπάσει τους ιδιώτες από το παράθυρο, οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρολογικό, ένα από τα καλύτερα οργανωμένα τμήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Σωματείου τους, σταμάτησαν την επέλαση της πολυεθνικής ΖΗΜΕΝΣ στους κόμβους σηματοδοσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε να "εκσυγχρονίσουν" και να ενιαιοποιήσουν τη σηματοδοσία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. "Ανέθεσαν" αυτό το έργο σε μία υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία δε διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό και με τη σειρά της αυτή το ανέθεσε στην πολυεθνική ΖΗΜΕΝΣ, άγνωστο αντί ποίου ποσού.

Οπως παρατήρησε, μιλώντας στο ΔΣΘ, ο Αγ. Σαχίνης,η σηματοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα το έτος 1995, ενώ αυτά που άρχισε να τοποθετεί η ΖΗΜΕΝΣ απορρίφθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του Δήμου Θεσσαλονίκης το έτος 1991 σαν "παλιάς και ξεπερασμένης τεχνολογίας".

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ήταν παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατήγγειλαν ότι κυριολεκτικά γίνεται επιδρομή ιδιωτικών συμφερόντων στην πόλη. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως δείχνουν τα πράγματα, η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει στόχο να αρπάξει πολύ βαριά και πολλά λάφυρα. Μάλιστα στις αρχές της βδομάδας αγνόησε την εντολή του αντιδημάρχου να σταματήσει τις εργασίες που έκανε και συνέχισε το "έργο" σαν να μην έτρεχε τίποτα. Σταμάτησε μόνο μετά την παρέμβαση των εργαζομένων. Μάλιστα όπως είπε ο Αγ. Σαχίνης, εκπρόσωποι της ΖΗΜΕΝΣ αποκάλεσαν τεμπέληδες τους εργάτες του δήμου που πήγαν να υπερασπιστούν την περιουσία του δήμου.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: "Καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να κρύβονται πίσω από τέτοιες μυστικές συμφωνίες, που μάλιστα δεν έχουν γίνει πρώτα αποδέκτες από το κυρίαρχο σώμα της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο". Ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην κάνει αποδεκτή την εκχώρηση και ακολουθώντας τις προτάσεις των εργαζομένων να τοποθετήσει κέντρο ελέγχου, που το κόστος του είναι υποπολλαπλάσια μικρότερο από τα δισεκατομμύρια, όπως λέγεται ότι θα στοιχίσει η αντικατάσταση και ο εκσυγχρονισμός. "Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα, που ονειρεύονται οι αναχρονιστές του δήμου και της κυβέρνησης, δεν έχουν θέση σ' αυτόν τον κλάδο και ιδιαίτερα σ' αυτό το δήμο", επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Καταγγελίες για σκάνδαλα

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το πρόβλημα των ανώνυμων επιστολών που κατακλύζουν τον τελευταίο καιρό την Εισαγγελική Αρχή της πόλης, με τις οποίες καταγγέλλονται για παράνομο πλουτισμό ή και για άλλα σκάνδαλα δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως της πλειοψηφίας. "Δεν παράγεται πολιτική με τις ανώνυμες επιστολές. Αυτές βγαίνουν στο σκότος και δείχνουν ανανδρία και δειλία. Δε θα πρέπει να παρασύρεται το ΔΣ από τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούνται", τόνισε ο επικεφαλής της ΔΑΚ Θ. Γιαννούσης."Αντί οι δημοτικοί σύμβουλοι να γυρίζουν στις γειτονιές για να δουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κόσμου, παίρνουν αριθμούς πρωτοκόλλων για τα γραφεία του ανακριτή. Αρνούμαι να καταθέσω όταν καλούμαι από τον εισαγγελέα για υπόθεση που στηρίζεται σε ανώνυμη επιστολή", σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης.

Α. Ν.

ΕΥΟΣΜΟΣ
Ολο και περισσότερα βάρη στους δημότες

"Σε όλα τα επίπεδα βρίσκει εφαρμογή στο Δήμο Ευόσμου η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τους παλιούς φόρους και τα ανταποδοτικά τέλη, που αυξήθηκαν από 50% έως και 250%, έχουν επιβληθεί καινούριοι φόροι, όπως το ΤΑΠ και το ειδικό τέλος για τη συντήρηση των σχολείων. Παρ' όλη τη βαριά φορολογία που έχει επιβάλει ο δήμος στους πολίτες, συνεχίζει να είναι χρεωμένος γύρω στα 500 εκατ. δραχμές, γεγονός που οφείλεται στην κακοδιαχείριση και τη σπατάλη που επικρατεί. Χαρακτηριστικά βούλιαξαν οικονομικά τη δημοτική επιχείρηση κατασκευών, ενώ πριν λίγα χρόνια αυτή ήταν κερδοφόρα".

Τα παραπάνω τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ευόσμου Βασίλης Τζήκας,μιλώντας σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ευόσμου.

Αναφερόμενος στο κατασκευαστικό έργο του δήμου, επισήμανε ότι αυτό εξαντλείται σε συντήρηση των υπαρχόντων έργων και σε κάποια έργα βιτρίνας, ενώ και στον τομέα της πρόνοιας η δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κανένα θετικό μέτρο.

"Ο δήμος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τα αγωνιστικά και διεκδικητικά χαρακτηριστικά που είχε παλαιότερα, όταν επικεφαλής ήταν η παράταξη που ανήκει στο δικό μας ιδεολογικό χώρο. Εγκαταλείφθηκε η θέση να αποδίδεται το 8% του κρατικού προϋπολογισμού στην ΤΑ. Το νέο στοιχείο είναι ότι σήμερα στο δήμο μας αυτή η πολιτική γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή στους δημότες και δημιουργεί αντιδράσεις", σημείωσε ακόμη ο Βασ. Τζήκας.

Μιλώντας για τη δράση της παράταξης στα 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές, επισήμανε ότι αυτή συνέβαλε ώστε να παρθούν λιγότερο αντιλαϊκές αποφάσεις, διασφαλίζοντας με τη δράση της τα συμφέροντα του δημότη του Ευόσμου.

Τέλος ζήτησε από όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να παλέψουν μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, για να οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα, προκειμένου να πειστεί η πλειοψηφία των κατοίκων να συστρατευτεί για μια δημοτική αρχή που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των δημοτών από το δήμαρχο

Ανακοίνωση δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού "Σκόπελος - Δημιουργία", με τον οποίο εκλέχτηκε ο δήμαρχος

Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκοπέλου, που εκπροσωπούν τη δημοτική παράταξη "Σκόπελος - Δημιουργία",διαχώρισαν τη θέση τους από τον δήμαρχο Σταμάτη Περίσση, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα της παράταξης αυτής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι καταγγέλλουν το δήμαρχο ότι προβαίνει σε ενέργειες άσχετες με τις πολιτικές θέσεις του συνδυασμού με τον οποίο συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές. Ακόμα, ότι δρα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και υπέρ των κυβερνητικών σχεδιασμών, προκειμένου να εξυπηρετήσει προσωπικές του φιλοδοξίες.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους, οι Γ. Χριστίνης, Σπ. Κοσμάς, Γ. Ρέκκας και Παντ. Προβιάς,δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκοπέλου, τονίζουν:

"Εμείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκοπέλου, δηλώνουμε ότι διαχωρίζουμε τη θέση μας από τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, "Σκόπελος - Δημιουργία", μετά τις τελευταίες κινήσεις και ενέργειές του, οι οποίες κινούνται έξω και μακριά από τις διακηρυγμένες πολιτικές θέσεις του συνδυασμού μας και του Κόμματος που μας στήριξε. Ακριβώς αυτές τις θέσεις και αντιλήψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, εκτίμησε ο σκοπελίτικος λαός και μας ανέδειξε με την ψήφο του πλειοψηφία στο Δήμο Σκοπέλου. Και η επιλογή αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερη δέσμευση για μας, ώστε σε καμιά περίπτωση να μην έρθουμε σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη, που μας έδειξαν οι Σκοπελίτες.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα ο σημερινός δήμαρχος και αυτή η στάση του δεν έχει καμιά σχέση με τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τα σενάρια, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα διάφορα "παιχνίδια", που παίζονται στο χώρο της διαβόητης "εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς", είναι σίγουρο ότι δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ολες αυτές οι κινήσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά ο δήμαρχος Σκοπέλου, αποσκοπούν στη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και σε προσωπικές φιλοδοξίες.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη στάση και την τακτική του σημερινού δημάρχου και όταν έρθει η στιγμή θα αποφασίσουν ανάλογα και με γνώμονα τα συμφέροντα του νησιού και όχι των συγκεκριμένων προσωπικών φιλοδοξιών".

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ματαιώθηκε από ολιγωρία σημαντική δωρεά

Σύσσωμη παραιτήθηκε, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η Εφορευτική Επιτροπή του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου,ύστερα από την απόφαση του Δ. Τσάμη να ανακαλέσει τη δωρεά 300 έργων Ελλήνων Ζωγράφων. Ο Δ. Τσάμης, πριν από δύο χρόνια, εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει αυτά τα έργα στο Βαφοπούλειο. Η προσφορά του έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Εφορευτική Επιτροπή του Κέντρου, αλλά εξαιτίας της ολιγωρίας του δήμου και της διοίκησης του Βαφοπούλειου πέρασαν τα δύο χρόνια χωρίς να γίνει καμία κίνηση για την εξασφάλιση και αξιοποίηση της δωρεάς. Ετσι, ο Δ. Τσάμης, αγανακτισμένος από τον εμπαιγμό του δήμου και του Βαφοπούλειου, αποφάσισε να ανακαλέσει οριστικά και αμετάκλητα την προσφορά του.

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣΘ ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης κατήγγειλε τη συμφωνία με το μουσικό συγκρότημα "U2", το οποίο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ήδη ο "Ρ", η συμφωνία δεν έγινε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Πάνο Θεοδωρίδη.Ο Αγ. Σαχίνης χαρακτηριστικά τόνισε: "Οποιος γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτές τις συναλλαγές, ξέρει καλά ότι οδηγούμαστε πάλι στα δικαστικά μέγαρα". Και συνεχίζοντας, ζήτησε από τη διοίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να πάρει θέση στο αν προσυπογράφει αυτή την ενέργεια του καλλιτεχνικού διευθυντή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ