ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" κυβερνητικών φερεφώνων

Χαρακτηριστική περίπτωση, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών για τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, μετέφεραν δεκάδες δήμαρχοι και κοινοτάρχες, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεδρίασε, με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με τα κατά τόπους φερέφωνά της.

Στη συνεδρίαση, μίλησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χ. Σοφιανός.Σαν γνήσιος υπάλληλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο συνενώσεις θα γίνουν και δεν υπάρχουν περιθώρια για επανεξέταση ή συζήτηση του θέματος. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος "διαφώνησε" με τον περιφερειάρχη, αφού ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των νέων δήμων στο Νομό Θεσσαλονίκης, από 26 που αναγγέλθηκαν, σε 16 ή 17 και συμφώνησε με τις αναγκαστικές συνενώσεις, παρά τις συνηθισμένες "αντιπολιτευτικές" κορόνες, με τις οποίες φρόντισε να διανθίσει την ομιλία του. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, αντιδήμαρχος Θέρμης, που, αδιαφορώντας για τις έντονες αντιδράσεις των παρευρισκομένων αιρετών, προπαγάνδισε ανοιχτά τις κυβερνητικές θέσεις.

Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των ΟΤΑ κατήγγειλε ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ πήρε αποφάσεις υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, χωρίς να συγκαλέσει συμβούλιο των αιρετών και να λάβει υπόψη τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων της κάθε περιοχής. Επιπλέον, οι αιρετοί τάχθηκαν, ανοιχτά, ενάντια στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης,μιλώντας στη συνεδρίαση του ΝΣ, εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", τόνισε ότι ο μαρασμός μιας σειράς κοινοτήτων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Μιας πολιτικής, που δεν έχει καμιά αναπτυξιακή διάσταση και δε δίνει καμιά προοπτική επιβίωσης. Τόνισε πως οι αναγκαστικές συνενώσεις, όχι μόνο δε θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά θα τα οξύνουν και θα προσθέσουν καινούρια, από τη στιγμή που μια σειρά λειτουργίες που στοιχειωδώς εκτελούνται από τις σημερινές κοινότητες, μετά τις συνενώσεις θα μεταφερθούν στην κοινότητα που θα οριστεί σαν έδρα του νέου Διευρυμένου ΟΤΑ. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πρόσθετους πόρους στους νέους δήμους θα τους οδηγήσει υποχρεωτικά σε επιβολή νέων, πρόσθετων φόρων στους ήδη βεβαρημένους πολίτες.

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να γίνει ψηφοφορία και οι παρατάξεις του ΝΣ να ταχθούν υπέρ ή κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών. Και αυτό, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η οποία, για άλλη μια φορά, έπαιξε το ρόλο της αρωγού της κυβέρνησης.

Πρόσθετη φορολογία

Ολοένα και πιο φανερό γίνεται το γεγονός ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ, που προωθεί η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες στους ΟΤΑ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά την περίπτωση της συνένωσης του Δήμου Γαστούνης με τις γειτονικές κοινότητες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αν. καθηγητής τοι Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Επ. Πανάς,ο Δήμος Γαστούνης επιβάλλει, οι δημότες του να του πληρώνουν, ως τέλος καθαριότητας και φωτισμού, 250 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και 350 δρχ. για τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο Δήμος Γαστούνης πρόκειται να συνενωθεί με: α) Την Κοινότητα Κορύβου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 180 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 330 για καταστήματα. β) Την Κοινότητα Λευκοχωρίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 180 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 320 για καταστήματα. γ) Την Κοινότητα Παλαιοχωρίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 170 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 245 για καταστήματα και δ) Την Κοινότητα Ρουπακίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 140 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 200 για καταστήματα. "Θα πρέπει, σημειώνει ο καθηγητής, στο νέο δήμο που θέλουν να δημιουργήσουν να επιβάλουν ένα ενιαίο τέλος. Ποιο θα είναι αυτό; Πώς θα κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα τέλη της Γαστούνης και των κοινοτήτων; Για να κλείσει, τα τέλη που πληρώνουν, μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα αυξηθούν. Θα κληθούν δηλαδή να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Οξυμένα και άλυτα παραμένουν τα προβλήματα

"Το 28ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έκλεισε τις εργασίες του με την εκλογή της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας. Τα προβλήματα, όμως, των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν άλυτα και οξυμένα, λόγω της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, στο όνομα της σύγκλισης των οικονομιών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στηρίζεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ".Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωση η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"(ΔΕ) στους ΟΤΑ, λίγες μέρες μετά το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, ενώ ήταν η παράταξη που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους και σε έδρες.

Αναφερόμενη στις κατακτήσεις του κλάδου τα 2,5 προηγούμενα χρόνια, η ΔΕ επισημαίνει ότι αυτές, έστω και αν ήταν μικρές, προέκυψαν μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Σ' αυτές τις κατακτήσεις δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή είχε η ΔΕ και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η λογική της συναίνεσης του "κοινωνικού διαλόγου" είχε και αυτή τα αποτελέσματά της σε βάρος όμως των εργαζομένων, αφού σε μεγάλα προβλήματα που είχαμε, η πλειοψηφία αρνήθηκε να μπει μπροστά και ν' αντισταθεί, καλώντας τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους. Γι' αυτό το λόγο η πλειοψηφία ήταν και θα είναι υπόλογη, όσο δε μεθοδεύει και δεν οδηγεί στη λύση των προβλημάτων του κλάδου".

Οσον αφορά το συνέδριο, η ΔΕ τονίζει ότι σ' αυτό "αντιπαρατέθηκαν δυο βασικές επιλογές για τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Η μία της συναίνεσης και του συμβιβασμού που υποστηρίχτηκε από τις ηγεσίες ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ και τη σιωπηρή αδιαφορία (συμφωνία) της ΔΑΚΕ. Η άλλη ήταν του αγώνα της διεκδίκησης του σταθερού ταξικού προσανατολισμού για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας που υποστηρίχτηκε από τις δυνάμεις της ΔΕ. Από την αντιπαράθεση αυτή ενισχύθηκε η άποψη που υποστηρίξαμε ως ΔΕ και αυτό φάνηκε με την άνοδο της δύναμής μας στην Ομοσπονδία από 23% του προηγούμενου συνεδρίου, σε 28%".

Η ΔΕ καταλήγει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν έδωσε απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα του κλάδου, μια και δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις, γιατί δεν ήθελε το σταθερό αγωνιστικό προσανατολισμό με ευθύνη και των υπολοίπων παρατάξεων που συναινούσαν σ' αυτήν την επιλογή.

ΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι σημερινοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν

Η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε κυβερνητικό παραμάγαζο, χειρότερο από ό,τι ήταν στην περίοδο του διορισμένου νομάρχη και Νομαρχιακού Συμβουλίου. Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας,με θέμα τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της παράταξης, αλλά και την οριοθέτηση στόχων της για το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη, που "άνοιξε" ο Γ. Τατιάς,μέλος της γραμματείας της παράταξης και όπου σχετικές εισηγήσεις έγιναν από τους Γιώργο Νταφούλη καιΘανάση Σερδένη,νομαρχιακούς συμβούλους Λάρισας, επισημάνθηκε ότι οι εκλεγμένες κυβερνητικές πλειοψηφίες των νομαρχιακών συμβουλίων, αξιοποιώντας τώρα τη λαϊκή ψήφο, γίνονται πιο επιθετικές στην εφαρμογή της πολιτικής της κατεδάφισης των λαϊκών κατακτήσεων, στο χτύπημα της όποιας αντίστασης του λαϊκού κινήματος, στο "πέρασμα" με κάθε μέσο της πολιτικής των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και στην πλήρη υποταγή της χώρας στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώθηκε ότι οι παρατάξεις των άλλων κομμάτων, όχι μόνο δεν ασκούν ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά ψάχνουν να βρουν τρόπους και άλλοθι για ενίσχυσης της παραπάνω, αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, πως αυτή η κατάσταση διαμορφώνει ένα "περιβάλλον θερμοκηπίου", για ανάπτυξη φαινομένων μαζικής διαφθοράς, η οποία έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Εγινε σαφές, ότι η ΝΑΣ δίνει πραγματικές μάχες, πρώτα απ' όλα, για την απόκρουση αντιλαϊκών μέτρων, αλλά κύρια για τη συσπείρωση λαϊκών στρωμάτων και συνολικά των εργαζομένων, στην κατεύθυνση οργανωμένης παρέμβασης και ανατροπής των σημερινών συσχετισμών. Επιπλέον, πως η παράταξη έκανε προσπάθειες μαζικής ενεργοποίησης στρωμάτων του πληθυσμού για διεκδίκηση λύσεων, που σχετίζονται με τη ΝΑ. Ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, προέβαλε το κεντρικό ζήτημα της απειλούμενης μαζικής χρεοκοπίας χιλιάδων νοικοκυριών, εξαιτίας της καταστροφικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Παράλληλα, υπέδειξε και το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής αυτής, που είναι η οργανωμένη απόκρουση και ανατροπή της από το μαζικό, λαϊκό κίνημα.

Η ΝΑΣ εκτίμησε πως η δράση και η στάση της καλλιέργησε στο λαό του νομού την εμπιστοσύνη στην παράταξη και πως αυτό μπορεί να μετατραπεί και σε στοιχείο ανατροπής των υφιστάμενων συσχετισμών, εφόσον πιο οργανωμένα και μεθοδικά κινηθεί η παράταξη από τώρα και στο εξής. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να κινηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, προωθώντας, ταυτόχρονα, την πολιτική συσπείρωσης όλων όσοι βρίσκονται σε θέση απόκρουσης και ανατροπής της πολιτικής που εκπορεύεται από τα επιτελεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνέντευξη της ΝΑΣ Ιωαννίνων

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει το προεδρείο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ιωαννίνων σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Ξενία". Τα θέματα της συνέντευξης είναι η πορεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η θέση της παράταξης για τις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων σε δήμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ