Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" κυβερνητικών φερεφώνων

Χαρακτηριστική περίπτωση, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών για τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, μετέφεραν δεκάδες δήμαρχοι και κοινοτάρχες, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεδρίασε, με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με τα κατά τόπους φερέφωνά της.

Στη συνεδρίαση, μίλησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χ. Σοφιανός.Σαν γνήσιος υπάλληλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο συνενώσεις θα γίνουν και δεν υπάρχουν περιθώρια για επανεξέταση ή συζήτηση του θέματος. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος "διαφώνησε" με τον περιφερειάρχη, αφού ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των νέων δήμων στο Νομό Θεσσαλονίκης, από 26 που αναγγέλθηκαν, σε 16 ή 17 και συμφώνησε με τις αναγκαστικές συνενώσεις, παρά τις συνηθισμένες "αντιπολιτευτικές" κορόνες, με τις οποίες φρόντισε να διανθίσει την ομιλία του. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, αντιδήμαρχος Θέρμης, που, αδιαφορώντας για τις έντονες αντιδράσεις των παρευρισκομένων αιρετών, προπαγάνδισε ανοιχτά τις κυβερνητικές θέσεις.

Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των ΟΤΑ κατήγγειλε ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ πήρε αποφάσεις υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, χωρίς να συγκαλέσει συμβούλιο των αιρετών και να λάβει υπόψη τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων της κάθε περιοχής. Επιπλέον, οι αιρετοί τάχθηκαν, ανοιχτά, ενάντια στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης,μιλώντας στη συνεδρίαση του ΝΣ, εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", τόνισε ότι ο μαρασμός μιας σειράς κοινοτήτων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Μιας πολιτικής, που δεν έχει καμιά αναπτυξιακή διάσταση και δε δίνει καμιά προοπτική επιβίωσης. Τόνισε πως οι αναγκαστικές συνενώσεις, όχι μόνο δε θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά θα τα οξύνουν και θα προσθέσουν καινούρια, από τη στιγμή που μια σειρά λειτουργίες που στοιχειωδώς εκτελούνται από τις σημερινές κοινότητες, μετά τις συνενώσεις θα μεταφερθούν στην κοινότητα που θα οριστεί σαν έδρα του νέου Διευρυμένου ΟΤΑ. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πρόσθετους πόρους στους νέους δήμους θα τους οδηγήσει υποχρεωτικά σε επιβολή νέων, πρόσθετων φόρων στους ήδη βεβαρημένους πολίτες.

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να γίνει ψηφοφορία και οι παρατάξεις του ΝΣ να ταχθούν υπέρ ή κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών. Και αυτό, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η οποία, για άλλη μια φορά, έπαιξε το ρόλο της αρωγού της κυβέρνησης.

Πρόσθετη φορολογία

Ολοένα και πιο φανερό γίνεται το γεγονός ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ, που προωθεί η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες στους ΟΤΑ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά την περίπτωση της συνένωσης του Δήμου Γαστούνης με τις γειτονικές κοινότητες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αν. καθηγητής τοι Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Επ. Πανάς,ο Δήμος Γαστούνης επιβάλλει, οι δημότες του να του πληρώνουν, ως τέλος καθαριότητας και φωτισμού, 250 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και 350 δρχ. για τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο Δήμος Γαστούνης πρόκειται να συνενωθεί με: α) Την Κοινότητα Κορύβου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 180 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 330 για καταστήματα. β) Την Κοινότητα Λευκοχωρίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 180 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 320 για καταστήματα. γ) Την Κοινότητα Παλαιοχωρίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 170 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 245 για καταστήματα και δ) Την Κοινότητα Ρουπακίου, που ως ανταποδοτικά τέλη έχει 140 δρχ. το τ.μ. για σπίτια και 200 για καταστήματα. "Θα πρέπει, σημειώνει ο καθηγητής, στο νέο δήμο που θέλουν να δημιουργήσουν να επιβάλουν ένα ενιαίο τέλος. Ποιο θα είναι αυτό; Πώς θα κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα τέλη της Γαστούνης και των κοινοτήτων; Για να κλείσει, τα τέλη που πληρώνουν, μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα αυξηθούν. Θα κληθούν δηλαδή να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγές κατά "Καποδίστρια"(1998-02-03 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικό δρόμο η ύπαιθρος(1997-10-11 00:00:00.0)
Αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις(1997-08-12 00:00:00.0)
Παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια(1997-08-01 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κοινοτήτων(1997-05-07 00:00:00.0)
Νέα προβλήματα θα φέρουν οι αναγκαστικές συνενώσεις(1997-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ