Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγές κατά "Καποδίστρια"

Μπαράζ προσφυγών φτάνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του "νόμου Καποδίστρια" (2539/1997) για την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων. Τρεις προσφυγές κατατέθηκαν χτες κατά της αναγκαστικής συνένωσης, ενώ η τέταρτη προσφυγή αφορούσε την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών να συναινέσει στην εθελούσια συνένωση επτά κοινοτήτων. Να υπενθυμίσουμε ότι άλλη μια προσφυγή στο ΣτΕ είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή από την Κοινότητα Αγρα Λέσβου.

Μία από τις προσφυγές είναι κατοίκων της γραφικής κοινότητας Καταφύγι του Νομού Κοζάνης που βρίσκεται στις πλαγιές των Πιερίων. Το Καταφύγι είναι το χωριό απ' όπου καταγόταν ο Αλ. Ζορμπάς. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο "Καποδίστριας" είναι αντισυνταγματικός και ότι από την αναγκαστική συνένωση βλάπτονται οι κάτοικοι της κοινότητας, γιατί χάνουν την αυτοτέλειά τους και τη διαχείριση της περιουσίας τους.

Οι άλλες δύο προσφυγές είναι από τις κοινότητες Πλατανιάς Κυδωνίας και Βλαχερωνίτισσας Χανίων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αναγκαστική συνένωση έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τις εξουσίες των συγκεκριμένων πολιτών και ότι προηγουμένως δεν εκπονήθηκε οικονομοτεχνική μελέτη.

Τέλος, στο ΣτΕ προσέφυγαν και 76 κάτοικοι των επτά κοινοτήτων Καστρίου, Μεσοράχης, Ωριας, Ελάτου, Καρατούλας, Νέας Χώρας και Περδικόβρυσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθη υπόψη η απόφασή τους για εθελούσια συνένωση σε δήμο με την ονομασία Καστρί, αλλά εντάχτηκαν αναγκαστικά στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ