Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αθήνα και τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων

Ζούμε στην Αθήνα και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι είναι μία προβληματική πόλη. Αλλα από τα προβλήματα της Αθήνας ανάγονται στην έλλειψη υποδομής (κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό, ατμοσφαιρική ρύπανση, όροι δόμησης κλπ). Αλλα ανάγονται ευθέως σε κοινωνικούς λόγους (ναρκωτικά, ανεργία - υποαπασχόληση κλπ). Ολα όμως είναι, στο μεγαλύτερο βαθμό, συνέπεια της πολιτικής των δυνάμεων που διαχειρίστηκαν μεταπολεμικά την εξουσία. Τώρα η πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων οραματίζεται για την Αθήνα το ρόλο του χώρου υποδοχής και εγκατάστασης χρηματιστικών και εμπορικών επιχειρήσεων και τουρισμού. Ηδη οι αλλαγές που γίνονται στην πόλη τείνουν στην προσαρμογή της σ' αυτό το μοντέλο και συνεπάγονται αποβολή των κατοίκων από τους χώρους που προσφέρονται γι' αυτού του είδους τις δραστηριότητες και προεχόντως από το Κέντρο της πόλης. Η πολιτιστική μας κληρονομιά μετατρέπεται σε στοιχείο τουριστικής εκμετάλλευσης, δηλαδή σε εμπόρευμα. Ο πολιτισμός μένει μακριά από το μεγαλύτερο μέρος του λαού που καταδικάζεται να καταναλώνει τα προϊόντα της εμπορευματοποιημένης υποκουλτούρας.

***

Γι' αυτό είναι λαθεμένη, αλλά και παραπλανητική η κριτική που γίνεται στο σημερινό δήμαρχο, ότι κάνει έργα βιτρίνας. Δεν κάνει έργα βιτρίνας. Κάνει την Αθήνα "πόλη - βιτρίνα", πόλη - σκηνικό για τις δραστηριότητες του τομέα της παροχής υπηρεσιών, για την έκθεση της πολιτιστικής πραμάτειας, με αντίστοιχα αναβαθμισμένο Κέντρο και με γειτονιές - υπνωτήρια, ξεκομμένες από τη ζωή του Κέντρου. Και σ' αυτή την κατεύθυνση είναι σύμφωνες όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν την κυρίαρχη αντίληψη, όλοι οι "εμπνευσμένοι οραματιστές" που χρησιμοποιούν σκόπιμα και παραπλανητικά αόριστες και ηχηρές λέξεις για "ανθρώπινη πόλη", "πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο", "σύγχρονη πρωτεύουσα", "μητροπολιτικό κέντρο" και τα παρόμοια. Είναι όλοι αυτοί που αποφεύγουν τον άμεσο και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, που προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα των κοινωνικών ανταγωνισμών, που μεταφέρουν στην πολιτική την πρόζα της "σαπουνόπερας", που έχουν αντικαταστήσει την πολιτική με τις δημόσιες σχέσεις.

***

Εχουμε λοιπόν κάθε λόγο να ανησυχούμε μήπως με τον επικείμενο "Καποδίστρια ΙΙ" προετοιμάζονται τα διοικητικά σχήματα που θα εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις κατά των επιπτώσεων από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Γιατί τώρα καταλαβαίνουν και όσοι δεν το είχαν καταλάβει εγκαίρως, ότι οι Ολυμπιακοί του 2004, που παρουσιάζονται ως νέα Μεγάλη Ιδέα του Εθνους, είναι Ολυμπιακοί της κερδοσκοπίας, των μπίζνες και του θεάματος, ότι πρόκειται για Ολυμπιάδα καταστροφής του αστικού και του περιαστικού περιβάλλοντος, για Ολυμπιάδα του αυταρχισμού και της παραπληροφόρησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε βάρος των πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων εκδηλώθηκαν - αλλά πέρασαν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις - δύο από τις πιο ωμές παραβιάσεις των δημοκρατικών ελευθεριών των τελευταίων χρόνων: Πρώτο, η σύλληψη και η παραπομπή στο Αυτόφωρο για τη διανομή τρικ κατά των Ολυμπιακών Αγώνων και δεύτερο, η σύλληψη των μελών της Επιτροπής κατά των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί ξεδίπλωσαν πανό κοντά στην περιοχή της Ακρόπολης. Λίγο πιο κάτω όμως, στο Λόφο του Φιλοπάππου, ο Δήμος Αθηναίων έχει τρυπήσει βράχους με αρχαία λαξεύματα για να στερεώσει τα κάγκελα του μνημείου του Γρίβα και έχει κλείσει με μαντρότοιχους και καμπαναριά τη δυτική πρόσβαση προς το λόφο, χωρίς να συγκινηθούν από τους βανδαλισμούς οι "φύλακες της νομιμότητας".

***

Οι Ολυμπιακοί του 2004 στα επόμενα χρόνια θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο των εξελίξεων στην πόλη. Αν και τα περισσότερα έργα θα κατασκευαστούν έξω από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο την κύρια ίσως επιβάρυνση (κυκλοφοριακή, φιλοξενίας προσώπων, συμπληρωματικών δραστηριοτήτων κλπ) θα υποστεί η περιοχή του Δήμου Αθηναίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστρέφουν πράσινο στον Αρδηττό (2003-04-02 00:00:00.0)
Την κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί η τακτική της δημοτικής αρχής (2002-03-22 00:00:00.0)
Μνημόνιο συνεργασίας «Αθήνα 2004» - Δήμου Νίκαιας (2001-06-12 00:00:00.0)
Εργα βιτρίνας και αργός θάνατος (2001-05-27 00:00:00.0)
Πίεση χρόνου και... βιβλική ικανοποίηση (2001-05-05 00:00:00.0)
Μια "μητρόπολη" για το μεγάλο κεφάλαιο (1999-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ