Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

λ9

Αλλος ένας παλαίμαχος κομμουνιστής, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στις 21 Γενάρη 1998, σε ηλικία 86 χρόνων. Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ.Γεννήθηκε στην Κάτω Αμπέλα Σιδηρόκαστρου. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40-'41 ως αξιωματικός. Στην κατοχή, από τους πρώτους αντάρτες στα βουνά της Νιγρίτας και αργότερα ταγματάρχης του ΕΛΑΣ στο Λαϊλιά Σερρών και ένας από τους ιδρυτές του 21ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με πλούσια δράση.

Μεταπολεμικά, διωκόμενος, κατέφυγε στο Μπούλκες, από όπου επανήλθε τον Αύγουστο του 1946 και πήρε μέρος στη συγκρότηση του ΔΣΕ. Αναδείχτηκε συνταγματάρχης στα βουνά του Μπόζντα και Λαϊλιά. Ηταν πρωτοπόρος κομμουνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, με πλούσια δράση και βαθιά πίστη στα ιδανικά του αγώνα και στις αρχές του Κόμματος.

Με τη λήξη του εμφύλιου κατέφυγε στη Ρουμανία, όπου δούλεψε στο μηχανισμό της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέλαβε διάφορες κομματικές αποστολές. Ηρθε παράνομα στην Αθήνα και δούλεψε στην παρανομία 5 χρόνια.

Επαναπατρίστηκε το 1985. Δούλεψε στις αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και για τη δράση του ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών.

Η κηδεία του έγινε στο χωριό του. Ο θάνατος τον βρήκε πηγαίνοντας στις Σέρρες από τη Θεσσαλονίκη για να δει την κόρη του. Αφησε στην οργάνωσή του το παρακάτω ιδιόχειρο σημείωμα, που δείχνει ότι όλη η σκέψη του ως την τελευταία στιγμή της ζωής του ήταν στο Κόμμα: "Ο βετεράνος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κοσμίδης Χρήστος και η συντρόφισσά του προσφέρουν 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σιδηρόκαστρου Σερρών".

"Εφυγε" ο Κώστας Ακρίδας

Πέθανε και κηδεύτηκε την Κυριακή, 1η Φλεβάρη 1998, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και επί 60 χρόνια μέλος του ΚΚΕ ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΔΑΣ.

Στη μνήμη του ο Θ. Κ. πρόσφερε 100.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ