Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο υπέρ εμπρηστών;

Αντιδράσεις του δασικού κόσμου αναμένεται να προκαλέσει η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο Κ. Σημίτης έδωσε το "πράσινο φως" για την άμεση προώθηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο στο όνομα της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας έκρινε ότι είναι προς όφελος του δάσους η πολυδιάσπαση των δυνάμεων που ασχολούνται με την προστασία του δάσους...

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πήραν μέρος οι υπουργοί Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης και ο γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Στο εξής η γενική γραμματεία θα ασχολείται "απερίσπαστα", όπως ανακοινώθηκε, με τη φροντίδα των δασών, τις αναδασώσεις, τις φυτεύσεις, τις καταπατήσεις, την οργάνωση της δασικής αναψυχής κλπ., ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα θα αναλάβει τη δασοπυρόσβεση.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφού θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο σύστημα δασοπροστασίας με την ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια μιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα αντιμετωπίζει σε 24ωρη βάση κάθε είδους πυρκαγιά, σεισμούς, πλημμύρες, διασώσεις, ατυχήματα κλπ. Πάντως, η κυβέρνηση ομολογεί ότι με το νέο σχήμα σκοπεύει ουσιαστικά στο να μειωθεί η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και σε αντιστάθμισμα θα επιδιώξει να αναπτυχθεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη.

Για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων οι πιστώσεις για τη δασοπυρόσβεση μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ αναμένεται να ρυθμιστούν με Προεδρικά Διατάγματα τα θέματα προσωπικού, εγκαταστάσεων και τεχνικών μέσων της Δασικής Υπηρεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συμφωνεί με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης, δεν είναι ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επειδή το όλο θέμα δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ηδη, λένε, παρατηρείται καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν αυξάνεται στο βαθμό που πρέπει η οργανική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες της υποχρεώσεις, ενώ δε μεταφέρονται όλα τα κονδύλια από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρόβλημα, όμως, φαίνεται να υπάρχει και με την πρόταση για το διορισμό ενός αριθμού δασολόγων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρόταση που δε βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του Σώματος.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Ραλάτος, εξάλλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της "Αγκρότικα" επισήμανε ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι πολιτικό και συνδέεται με το δασικό χαρακτήρα των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν επιλύουν τα βασικά προβλήματα που αφορούν τα δάση (ιδιοκτησιακό, κτηματολόγιο κλπ.) αφήνοντας έτσι το δρόμο ανοιχτό για αξιοποίηση των δασικών πυρκαγιών από τους κερδοσκόπους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία από την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η οποία δείχνει ότι η διαχείριση των πυρκαγιών αποτελεί έργο της δασικής υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου, θα έχει όπως επισήμανε, καταστροφικές συνέπειες που θα φανούν από αυτό το καλοκαίρι, λόγω και της προωθούμενης "επίλυσης" του ιδιοκτησιακού προβλήματος, με άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα πυροδοτήσει νέους εμπρησμούς. Τέλος, αναφέρθηκε στις χαμηλές δαπάνες για τη δασοπονία και τη δασοπυρόσβεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη σωτηρία των ελληνικών δασών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ